Logomain

A hazai művészképzés fellegvárai: az Ipar

By Merényi György 2010. szeptember 9. 16:17

szerk at hg dot hu http://giorgionane.blog.hu/

Mom_cikkep_120130603-19838-2p5mf7.gallery

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem homlokzata

Mome_cikkep_320130603-19838-7jy09.gallery

Felvételizők a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oldalbejárata előtt

Mome_index20130603-19838-ill2y2.gallery

moholy-nagy művészeti egyetem index

Hirlevel_iparo20130603-19838-4fmu5l.gallery

hírlevél ipír

Mome_120130603-19838-c9kita.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Mome_220130603-19838-1krml9d.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Mome_320130603-19838-ds1y6z.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Mome_420130603-19838-qc5bh7.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Mome_520130603-19838-rha6od.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Mome_620130603-19838-1stdsdp.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Mome_720130603-19838-1dbxz4d.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Mome_820130603-19838-1m5evl3.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Mome_galeria20130603-19838-162ef8q.gallery

Látogatóban a MOMÉ-n

Cikkünk második részéhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre látogattunk el, amelyet ma is sokan csak régi nevén, Iparként ismernek.

Míg cikkünk első részében a Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti főépületét jártuk körbe, a második részben a hazai művészeti oktatás másik fontos bázisára, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre látogattunk el, amelyet régi neve nyomán ma is sokan emlegetnek egyszerűen „Ipar”-ként. Az utóbbi években meglehetős nemzetközi hírnévre szert tevő iskola azonban külföldön egyértelműen rövid nevén, MOME-ként ismert. De hol is tanulnak a versenyeket sorra nyerő momés diákok?

A Moholy Nagy Művészeti Egyetem (korábban: Iparművészeti Egyetem)
Budapest, 12. ker. Zugligeti út 9-25.

A mai Magyar Képzőművészeti Egyetem elődje, az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1871-ben jött létre. Ebből vált ki 1880-ban az Iparművészeti Egyetem „őse”, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda egyetlen osztálya, a műfaragászati tanműhely. Az első hároméves tanfolyamot öt növendék végezte el. Újabb tagozatokkal bővülve költözött az Andrássy úti (régi) Zeneakadémia épületéből a Lechner-Pártos féle Iparművészeti Múzeum épületébe, majd az 1954-ben felépült Zugligeti úti épületben talált végső otthonra.

Az épület bemutatása előtt azonban röviden fel kell elevenítenünk a MOME elődjének azt a korszakát, amely az 1896-ban már elkészült Lechner Ödön és Pártos Gyula által megálmodott Iparművészeti Múzeum Üllői úti palotájához kötődik. Ezt az utolérhetetlen fénykort a századforduló világkiállításain bemutatkozó növendékek, műhelyek kimagasló eredményei, díjak, elismerések sokasága jellemzi (Párizs, Milánó, Torinó stb.). Az épületben négy tanterem, egy tanári és további négy helyiség állt első időkben a növendékek és oktatóik részére a Rákos (ma: Hőgyes Endre) utcai szárnyépületben. Az igazgatóság a földszinten több szobában helyezkedett el. Az első emeleten az ékítményes rajzolás nyolc helyiségben működött. Itt a termek mozgatható közfalakkal voltak ellátva. Összesen huszonnégy tanteremben folyt később a tanítás. Fénykorában az épület teljes második emeletének jelentős részét, az udvarra nyíló emeleti teraszokat is műhelycélokra használták. Az Iparművészeti Iskola 1946-tól Iparművészeti Akadémiává avanzsált intézménye négyéves képzéssel és hat szakosztállyal (belsőépítészet, kerámia, grafika, textil, plasztika, ötvösművészet) büszkélkedett. A hallgatók megnövekedett száma miatt 1954 őszén a Főiskola nagy része átköltözött a Farkasdy Zoltán és munkatársai által tervezett budai Zugligeti úti épületbe.

A budai dombvidéken elterülő hamisítatlan zöldpázsitos egyetemi kampusz főépülete tervezőjének az 1950-es évek elején már teljesen más elvárásoknak kellett megfelelnie. Farkasdy Zoltán (1923-1989) építészi talentumát dicséri, hogy egy korszak központilag előírt ízlésterrorján belül is sikerült ezen messze túlmutató, napjainkig jól használható épületet terveznie.

A központi tömb (a mai „A” épület) emblematikus, portikusszal aszimmetrikusan tagolt homlokzatával sikeresen tehetett eleget a szocialista realizmus korai szakasza elvárt klasszicizáló törekvéseinek. Egyúttal felidézhette a magyar építészettörténet egyik legszebb korszakának, a klasszicizmusnak a hagyományait is. „Színtelensége” csak erősíti e formai utalást. A lépcsősorral megközelíthető, magasan elhelyezkedő, hangsúlyos főbejárat mögött azonban egy ma is jól használható, puritán, funkcionalista építészeti elveket felmutató épületbe léphetünk.

Az aszimmetria következetesen érvényesül az épület alaprajzán is: a portikuszos főbejárat mögött az épület a hátsó udvarba átnyújtózó rövidebb szárnyban folytatódik. Emeletén az auditórium megőrizte korabeli belső díszeit, alatta kapott helyet az áttekinthetően elrendezett egyetemi könyvtár. Az emeleti nagyterem belső díszítménye is a klasszicizáló törekvéseknek megfelelően, rozetták, egyszerű építészeti tagozatok visszafogottan dekoratív rendszeréből áll. A hosszan, lomhán elnyúló főépület közepén a felülről megnyitott falsíkok nyílásain keresztül fényt kapó folyosók szelik át az épületrészt. Az ezekből kétoldalt sorban nyíló oktatási helyiségekkel együtt dísztelenek. Az első emeleti hivatali helyiségek az előadókban és műhelyekben folytatódnak.

Puritán, ám mégis látványos az épület keleti oldalán elhelyezett díszlépcsőház. A finoman hangolt „látványosság” a jól elhelyezett ablakok és a középen felfutó lépcső által meghatározott fényviszonyoknak köszönhető. Az emeletek közötti tágas lépcsőfordulóban az egykori hírneves művészettörténész rektor, dr. Pogány Frigyes posztamensen elhelyezett mellszobrával találkozunk.

A kétszeres Ybl-díjas, majd Kossuth-díjas Farkasdynak volt hol tanulnia, hiszen gyakorló éveit a háborús sors szeszélye folytán Dániában, kiváló építészek irodáiban tölthette; többek között a sidney-i Operaházat tervező Jorn Utzonnál. Itthoni mestere később id. Janáky István volt, akivel együtt tervezték az 1950-es évek legelején a miskolci, majd a budapesti egyetemi épületeket. Ezeket még a két világháború közötti modernista stílus továbbélése jellemzi. Korai tervezői periódusának azonban legjellemzőbb épülete lett a Limpek Jolán, Mináry Olga, Mészáros Géza közreműködésével 1953-54-ben készült Zugliget úti egyetemi kampusz központi épülete. Stílusukban a központi épülethez igazodó későbbi „B” és „C” épületekkel vált teljessé a mai együttes. Legrégebbi eleme az együttesnek a főépület mögötti parkrészben látható, budai klasszicista villákat megidéző, tágas, teraszos elméleti épület, a Gondűző. Jobboldalt a legújabb — grafitszürke, könnyűszerkezetes folyosóval tagolt, kétemeletes — funkcionalista épület (kollégium) zárja az együttest.

Mögötte a „C” épület bújik meg. A domboldalt tartó zord beton támaszfalat üde kékek és zöldek különös harmóniájú kollektív hallgatói munka: graffitikompozíció színesíti. Mindenütt üdítő zöld pázsit, ősfák, virágok, szobrok és valami különös, meghatározhatatlan, elmélyülésre hívó hangulat...

építészet, magazin, magyar építészet, budapest, mome, magyarország, moholy-nagy művészeti egyetem, merényi györgy, farkasdy zoltán, iparművészeti, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem homlokzata

Felvételizők a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oldalbejárata előtt

moholy-nagy művészeti egyetem index

hírlevél ipír

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Merényi György

Látogatóban a MOMÉ-n - Kép: Láng Péter

Látogatóban a MOMÉ-n

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317