Logomain

A hazai művészképzés fellegvárai: a Képzőművészeti

By Merényi György 2010. szeptember 8. 15:04

szerk at hg dot hu http://giorgionane.blog.hu/

Mke_index20130603-19838-16tg92p.gallery

Látogatóban a Képzőn index

Mke_cikkep_220130603-19838-cakmzi.gallery

Látogatóban a Képzőn: a régi Műcsarnok impozáns előcsarnoka és folyosója

Mke_cikkep_120130603-19838-nrfqp1.gallery

Látogatóban a Képzőn: Róth Zsigmond üvegablakának részlete

Mke_galeria20130603-19838-1f5evhn.gallery

Látogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Mke_120130603-19838-1xcp45t.gallery

Látogatóban a Képzőn

Mke_220130603-19838-qgzxov.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Mke_320130603-19838-qtav3a.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Mke_420130603-19838-1tyl72r.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Mke_520130603-19838-wvmree.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Mke_620130603-19838-1x1vt8f.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Mke_720130603-19838-1jz4tgo.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Mke_820130603-19838-1jmn74n.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Mke_920130603-19838-1qe6a34.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Mke_1020130603-19838-10d2m72.gallery

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Az iskolakezdésre két patinás hazai oktatási intézmény: a "Képző" és az "Ipar" színfalai mögé kukkantottunk be.

Az iskolaév kezdetén két neves hazai felsőoktatási műhelyt jártunk körül. A Képzőművészeti Egyetem és a hajdani Iparművészeti Főiskola, amely ma Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem névre hallgat, a magyar művészképzés két legfontosabb bölcsője. Falaik közt az elmúlt évtizedek alatt nemcsak a diákok, hanem a magyar művészet legjobb alkotói is otthonra leltek. Érdemes a két épületegyüttest jobban megismerni.

Hatalmas, vándorló mappák, türelmesen várakozó reményteli felvételizők között érkeztünk meg előzetes engedélyezés után fotós kollégámmal a „helyszínekre”. Terveinkről, hogy a patinás művészeti egyetemeinken folyó műhelymunkáról is tudósítsunk, le is mondhattunk, hiszen a felvételi előírások ezt nem engedték meg. A két homlokegyenest ellentétes időszak esztétikai normáit közvetítő épületek azonban kárpótoltak mindezért.

Magyar Képzőművészeti Egyetem
Budapest, 7. ker. Andrássy út 69-71.

A Képző ma is használt épületegyüttesét 1921-ben alakították ki, két egymás mellett álló, a Monarchia korában felépült épület összenyitásával. A világörökség helyszínen, az Andrássy út szellősebb, fákkal és padokkal tarkított szakaszán álló intézmény homlokzatáról egyértelműen olvasható e kettősség. Az egyetem mai főbejárata, tágas hivatali helyiségei és kiállítóterei az egykoron volt elegáns kiállítási intézmény: a „régi Műcsarnok” épületében találhatóak. Mellette az Izabella utca felől szemlélve pedig kibontakozik a valamivel korábban felépült, műtermeket rejtő, eredetileg is oktatási célokat szolgáló, historizáló neoreneszánsz épület. E nemrég korhűen felújított épület bejárata és a mögötte elhelyezkedő lépcsőház sajnos zárva van. A kettő közül kétségtelenül ezé a könnyedebb, finomabb megjelenésű homlokzat.

Az Andrássy út 71. számú saroktelken álló épületet a jogelőd Mintarajztanoda Münchenben tanult tanára, az inkább grafikusművészként ismert Rauscher Alajos (1845-1914) tervezte. Korábbi firenzei és veronai tanulmányútjainak tapasztalatai, elsősorban az itáliai reneszánsz inspirálta az épület megalkotásakor. Tervei alapján készült az épület külső és belső dekorációja is. A homlokzat sgraffitóiban a medalionok portréi (Bramante, Michelangelo, Leonardo da Vinci, és így tovább) Székely Bertalan művei. Az intézményben 1876-ban kezdődött meg a tanítás, tíz évvel később új szárnnyal bővült az épület.

A szomszédos telekre, az Andrássy út 69. szám alá közadakozásból épült fel az 1877-ben avatott Műcsarnok. A neoreneszánsz palota homlokzatát, belső tereit, a tipikusan monarchiabeli építész, a német-cseh származású Láng (Lang) Adolf (1848-1913) tervezte. Ismertebb munkái az Andrássy úti Stein-palota (1. sz.), a pécsi és a kassai színházak.

Vaskos oszlopokkal hangsúlyozott bejáraton léphetünk be az épületbe. Kissé illúzióromboló ugyan a kényszerből telepített elektromos kapun átvergődnünk, hiszen szemünk már a felettünk kibontakozó sejtelmes neoreneszánsz enteriőrt mustrálná. Jobbra elindulva érkezünk a sötét tónusú, monumentális díszlépcsőházba. Az ovális kupolával koronázott lépcsőház attrakciója a ma rektori hivatalnak használt terem ide nyíló - ki tudja, mikor használt - belső erkélye. Felérve az első emeletre a díszes belső folyosó káprázatos, első pillanatban nehezen áttekinthető világa fogad. Alaposabban szemügyre véve azonban a historizáló noereneszánsznak minden építészeti és dekorációs sajátosságát felvonultató pazar világában gyönyörködhetünk.

Az ovális kupolával koronázott lépcsőház és az üvegablakok színességét is visszatükröző első emeleti folyosó allegorikus falfestményei a mesteriskola festőtanárának, Lotz Károlynak a művei. A lépcsőházi lunetták változatos, alacsony ívvel zárt képmezőibe illeszkedő nőalakjai különböző művészeti műfajokat szimbolizálnak (Művészettörténet, Iparművészet, Szobrászat, Építészet, Rajz). Az első emeleti folyosó mennyezetén az Összhang, a Szépség, a Valóság és a Képzelet női megszemélyesítői nyolcszögletű képmezőkben, géniuszok és pajkos puttók kíséretében, ornamentális keretben jelennek meg. E reneszánsz motívumokból építkező ornamensek Kéler Napoleon építész munkái a folyosón éppúgy, mint az első emeleti díszes termekben. A díszfolyosót a mögötte elhelyezkedő felülről természetes fényt kapó kiállítótértől a Róth Zsigmond tervezte bíborvörös szegélyezésű míves rajzolatú üvegablakok választják el. A tervrajzokat azonban már az apja hírnevét később túlszárnyaló fiú, Róth Miksa készítette.

1896-ban ennél nagyobb önálló kiállítási palota épült a Városligetben. Ettől kezdve ezt az épületet régi Műcsarnoknak hívták, majd a Művészeti Egyetem részévé vált. (Az iskola tanárai e korai időszakban egyúttal a Műcsarnok kiállító művészei is voltak.) Ma az egykori kiállítóterek, köztük a Barcsay Jenőről, az egyetem nemzetközi hírű egykori anatómiaprofesszoráról elnevezett hallgatói kiállításoknak és más művészeti eseményeknek adnak otthont.

Amint már utaltunk erre, 1997–98-ban renoválták a Rauscher-féle szárny nagyobb részét, a Láng-féle épületben a rektori folyosó is megújult ugyan, ám az épület átfogó felújítása várat magára - az idő pedig egyre sürget. Különösen nyomasztó a mai főbejárat koromfeketévé szennyeződött homlokzata a régi Műcsarnok épületén.

A főépülethez tartozó közeli legendás Epreskert — nevét az itt található Eperfás ligetről kapta — szintén 1921-ben „olvadt be” a Magyar Királyi Intézménybe. Területén egykoron Festészeti Mesteriskola működött Benczúr Gyula vezetésével, amelyet 1887-ben, öt évvel később Lotz Károly festőiskolája, valamint Stróbl Alajos szobrásziskolája követett. Az első épület 1884-ben épült fel (Benczúr Gyula műteremháza), melyet Lotz és Stróbl műtermei követtek. Ezek az épületek - kisebb-nagyobb átalakításokkal – ma is állnak, jelenleg is műtermek. Az Epreskert épületeiben a Festő, Szobrász és Látványtervező Tanszékek műtermein kívül, fém -, bronzöntő, kőfaragó, gipsz, valamint üvegműhelyek kaptak otthont. A kert legfőbb látványossága a Józsefvárosból idekerült (feltehetően Mayerhoffer András által épített) kálvária a kerek alaprajzú épülettel. Kövenként vitték át mai helyére, restaurálása 2006-ban fejeződött be. A Mátyás templom 14. századi kapuja mellett itt áll a gótikus magyar szobrászat remekének, a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György-szobrának bronz másolata is.

Tihanyban, tájvédelmi körzetben található a Nemzeti Kulturális Örökség részeként nyilvántartott, az egyetem korábbi, szobrászművész rektoráról elnevezett Somogyi József Művésztelep. Az egykor bencés szerzetesek lakhelyéül szolgáló terület 1995-től az egyetem tulajdona. 1830-ban épült műemléki védettségű épületei és ezek bővítései — a Lábas-pajta és a Juhhodály — ma kiállításoknak és az alkotómunkának nyújtanak ihletett környezetet.

építészet, magazin, magyarország, iskola, róth miksa, merényi györgy, épületbejárás, magyar képzőművészeti egyetem, rauscher alajos, lang adolf, epiteszet, láng adolf Icon_print

Látogatóban a Képzőn index

Látogatóban a Képzőn: a régi Műcsarnok impozáns előcsarnoka és folyosója

Látogatóban a Képzőn: Róth Zsigmond üvegablakának részlete

Látogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Látogatóban a Képzőn

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Merényi György

Látogatóban a Képzőn - Fotó: Láng Péter

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317