Logomain

Beszállnál a legújabb magyar műholdas misszióba? Nem vagy még 35? Irány a BME űrtechdesign pályázata!

By HG.HU 2014. február 20. 08:21

szerk at hg dot hu

Űrtechnológiai fejlesztési ötletekre hirdet pályázatot fiataloknak a BME: két fordulóban kis műholdak fedélzetén végrehajtható mérésekre várnak ötleteket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar "Műholdas misszió 2014" néven kétfordulós pályázatot hirdet két korosztály számára (18 év alattiak, illetve 18 és 35 év közöttiek) nano- és pikoműholdak fedélzetére kerülő, a Föld környezetét vagy a Föld felszínét vizsgáló mérésekre, biológiai kísérletekre, illetve űrtechnológiai fejlesztési ötletekre.

4703_195200100601_7841099_n.gallery

Ahogy (az innen is letölthető) hivatalos felhívásban olvasható: 

"A szabványos nano- és pikoműholdak előállítása, a pályára juttatásuk és földi irányításuk lényegesen olcsóbb lett, s így egyetemek számára is megfizethetővé vált – állami, illetve magánvállalkozások támogatása esetén. Ebbe a sorozatba illeszkedik országunk első műholdja, a Masat-1 sikere is.

A sikeres apró műholdas projekteket egyre nagyobb figyelemmel kísérik az űrkutatással, űrtechnológia fejlesztéssel foglalkozók. Keresik a hasznosítási területeiket és ezzel összhangban egyre több start lehetőséget kínálnak. A kisebb anyagi lehetőséggel rendelkező országok, mint hazánk előtt is megnyílt a lehetőség nano- és pikoműholdak alkalmazására támaszkodó önálló projektek megvalósítására.

A „Műholdas misszió 2014” pályázattal a BME VIK célja olyan ötletek gyűjtése, amelyek elősegíthetik a következő magyar műholdas misszió sikerét.

Pályázni lehet olyan méréssel, amely a Föld körüli térség, illetve a Föld felszínén lezajló folyamatok vizsgálatához kapcsolódnak. A pályázók javaslatot tehetnek új érzékelők alkalmazására, a meglévő adatok feldolgozására. A pályázat keretében biológiai jellegű kísérletek is javasolhatók. A javasolt mérésnek, illetve kísérletnek megvalósíthatónak kell lenni egy, vagy flottában repülő több nano- vagy pikoműholdon.

A pályázat lehetőséget nyújt olyan ötletek benyújtására is, amelyek az űrtechnológia körébe tartoznak. Például: kis műholdak korszerű energiaellátó, tároló rendszereire, a fedélzeti berendezések konstrukciójára, alkatrész választási szempontokra, a hőegyensúly biztosítására, hatékonyan működő helyzetstabilizálási elvekre, a kockák struktúrájának, szerkezeti anyagának megválasztására, stb.

A pályázat részleteit a „Pályázati kiírás” tartalmazza, amely letölthető a pályázatot lebonyolító BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont honlapjáról (www.eit.bme.hu)."

Kép: MASAT facebook

pályázat, egyetem, bme, tech design, tech, műhold Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317