Logomain

Rendet Lenke és a szörnyek – új interaktív mesekönyvvel jelentkezett a MOME Techlab

By HG.HU 2014. február 18. 17:56

szerk at hg dot hu

Screenshot_2014-02-10-12-24-44.gallery

Szörnyek Háza

Screenshot_2013-12-17-16-51-33.gallery

Szörnyek Háza

Screenshot_2013-12-17-16-57-29.gallery

Szörnyek Háza

Screenshot_2013-12-17-16-58-09.gallery

Szörnyek Háza

Sok közismert mesének elkészítették már az interaktív adaptációját, a MOME TechLab azonban most fordított a gyakorlaton és felkért egy meseírót, hogy gondoljon ki egy történetet kifejezetten tabletre.

A MOME Formatervezési Díjjal elismert horizontális laborja azzal a céllal készít el egy-egy interaktív gyerekkönyvet, hogy módszeresen feltérképezze, milyen lehetőségeket nyújt a tablet, az okostelefon, mint új, interaktív médium a hagyományos, illusztrált könyv meghaladására. Miközben az igényes irodalmi szöveg főszerepe megmarad, kérdés, hogy az életre kelthető képek, játékok miként gazdagíthatják a narratívát, milyen hatással vannak az olvasás technikájára és élményére.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja című, a szakma által is elismert applikáció már bizonyította, hogy miként él meg egy archaikus történet klasszikus, fekete-fehér ceruzarajzokkal a modern eszközön, az interaktív elemek narratívát életre keltő, célzott használatával. 

A mese Rendet Lenke lakásában kezdődik, ahol rejtélyes módon valahogy mindig nagy a rumli.

A Szörnyek Háza címet viselő újszerű, nem lineáris és jóval összetettebb történet segítségével most a készítők az „olvasó” befogadói élményre tett aktív szerepének hatását vizsgálhatják. A mese Rendet Lenke lakásában kezdődik, ahol rejtélyes módon valahogy mindig nagy a rumli: Szivi, Katti és Habver, a három virgonc szörny ront-bont minden pillanatban. A mesét irányító gyerekeknek őket kell elkapniuk és otthonukba irányítaniuk. Nyulász Péter versben elbeszélt történetét az olvasó folytathatja és elágazásokkal, többféle módon juthat el a csattanóig.

A mese atmoszféráját kézzel rajzolt, részletgazdag grafika, zenei és egyéb hanghatások teremtik meg. Az applikáció ötvözi a hagyományos mesemondást a számítógépes ügyességi és logikai játékokkal. Egyszerre ismerteti meg a gyerekeket egy irodalmi szöveggel és fejleszti különböző készségeiket. A cselekmény részét képező játékok amellett, hogy segítik a gyerekek reflexeinek, memóriájának vagy éppen színismeretének fejlődését, indirekt módon környezettudatosságra nevelnek.

A mese atmoszféráját kézzel rajzolt, részletgazdag grafika, zenei és egyéb hanghatások teremtik meg.

A Szörnyek házát 5-8 éves gyerekeknek ajánljuk, és természetesen minden érdeklődő felnőttnek, szülőnek. Az applikáció finom képi világa, melyet ezúttal is Szepesi Szűcs Barbara, a MOME-n végzett illusztrátor készített és a kellemes aláfestő zene alkalmassá teszik arra is, hogy egyfajta játékos esti meseként szolgáljon. Az applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google play-ről.

Írta: Nyulász Péter
Illusztrátor: Szepesi Szűcs Barbara
Programozás, animáció: Karasz Dániel
Zenek, zörejek: Világosi Csaba
Narrátor: Lázár Csaba
Projektvezető: Ruttkay Zsófia 
Projekt menedzser: Sárközi Zsolt

Készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjában 2014-ben. Az alkalmazás részben a MOME Szolgáltató Nonprofit Kft. „Interaktív gyerekkönyv kutatás” projekt keretében, a Belügyminisztérium - Országos Főépítészi Iroda támogatásával jött létre.

mome, illusztráció, alkalmazás, tablet, app, mome techlab, szepesi szűcs barbara, interaktív mesekönyv, szörnyek háza Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317