Logomain

Házimunka-app pároknak, e-gyógyszeradagoló és high-tech kísérletek: indul a KIBU Talent program

By HG.HU 2014. február 11. 11:25

szerk at hg dot hu

_mg_4219.gallery

KIBU Talent Program

kép: Kitchen Budapest

_mg_4233.gallery

KIBU Talent Program

kép: Kitchen Budapest

_mg_4271.gallery

KIBU Talent Program

kép: Kitchen Budapest

_mg_4282.gallery

KIBU Talent Program

kép: Kitchen Budapest

_mg_4285.gallery

KIBU Talent Program

kép: Kitchen Budapest

A Kitchen Budapest kiválasztotta a 2014-ben induló új Talent programjába elsőként bekerült 5 ötletet, amelyek a következő fél évben egymással versenyezve fejleszthetik projektjüket.

A Talent program hat hónapos egységeiben öt csapat kap lehetőséget, hogy összemérje tudását és egymással versenyezve létrehozza egy-egy termék vagy szolgáltatás kidolgozott és igazolt koncepcióját. A programban résztvevők heti beszámolók és havi prezentációk formájában, lépésről lépésre jutnak el a hatodik hónap végén történő “Kitchen Budapest Talent” kiválasztáshoz. „A Kitchen Budapest különböző képzési területekről érkező fiatalok szakmai fejlődését és fejlesztésre kész, innovatív designtermékek, szolgáltatások megszületését támogatja tudással, kapcsolati és anyagi tőkéjével, egy féléves, intenzív csapatmunkára épülő innovatív ötletfejlesztési programmal." 

Kitchen Budapest 2014-ben induló Talent programjának első féléves jelentkezési és kiválasztási folyamatai február elején lezárultak. Az első féléves ciklusba bejutott öt projekt:

1. DEAL <3 Pároknak szóló feladatmegosztó applikáció: egy új eszköz a házimunkák megosztására 

A DEAL <3 alkalmazás használatával a párok egy közös feladatlistán keresztül oszthatják meg a házimunkát úgy, mint még soha! Hiszünk benne, hogy ez az applikáció a mindennapok szintjén elősegítheti a nemi szerepekkel kapcsolatos társadalmi paradigmaváltást.

A csapat / Juhász András, Naszádi Anna, Sándor Ádám, Bence Kornis, a kapitány / Kári Horváth Krisztián

2. Symbols Community

A projekt fő célja a mai leegyszerűsítő, és ezért torz jelképrendszerek feltérképezése és átgondoláesa. "A feltérképezés (fényképes dokumentáció, releváns magyar és külföldi irodalom, illetve referencia projektek feltárása) után közvélemény kutatást fogunk végezni kérdőívek és interjúk formájában. A szimbólum narratívák átalakításai kísérletei során megkérdőjeleződik a mítosszerű képek kizárólagossága, és nyilvánvalóvá válik az értékek és identitások sokfélesége. További cél a kutatói és kísérletezői munka során kialakult, fiatalos, nyitott jelképrendszer népszerűsítése formális (oktatói modul,animációk stb.) és informális formában (matricák, flyerek stb.) a konkrét és virtuális értelemben vett köztéren, amelynek szimbolikus kisajátítása nem lehet egy ideológia kiváltsága."

A csapat / Farkas Mariann, Barcza-Szabó Zita, Ódry Emese, a kapitány / Dr. Lukács Manuéla

3. Smart Pill System: Az orvos-beteg kapcsolatot a páciensek gyógyszerszedését követő rendszer és ráépülő tablettaadagoló

A krónikus betegeknek sokszor nehézséget jelent az orvos által előírt tabletták pontos szedése és ezen folyamat nyomon követése. A készítmények beszedésének elmulasztása és ennek nem észlelése, az orvos által rosszul levont következtetesek téves diagnózishoz, nem megfelelő terápiához, végsősoron a páciens állapotának súlyosbodásához vezethetnek. (A kezelőorvos számára elengedhetetlen információ, hogy a beteg állapota azért nem javul, mert nem hat a gyógyszer vagy azért, mert elfelejtette bevenni felírt gyógyszeradagját.) A Tabi csapata ennek megoldására fejleszt egy olyan elektronikus rendszert, amely a beteg és orvosa közötti kétirányú kommunikációt, beleértve a gyógyszerkészítmények adagolását, automatikussá teszi, ezáltal növelve a terápia hatékonyságát. 

A csapat / Vértessy Dániel, Hetényi Gergely, Gábor Tamás, Iványi Gergely, Németh Gábor, a kapitány / Újhelyi Zsófia

4. Bio.display: biológiai fénykísérletek

Bio-művészek, biológusok és környezetmérnökök fogtak össze, hogy élő szervezetek módosításával kialakítsanak további hasznos vagy gép-szerű funkciókat, összemosva a különbségeket mesterséges és természetes között. A Talent Program öt hónapja alatt azon fognak dolgozni, hogy továbbfejlesszék a gén-módosított baktériumok használatán alapuló bio-light koncepciót és egy hosszútávon “éltethető”, fenntartható fényforrást alkossanak. Olyan életformák kikísérletezése a cél, melyek akár a beltéri akár a kültéri épített környezet aktív és funkcionális részeként, információforrásként használhatóak. A projekt alapját Maróy Ákos “bio.display” című fluoreszkáló baktérium kijelzője jelenti, melyet a leideni Arts & Genomika Központ Artist in Residence programjának keretében dolgozott ki.

A csapat / Maróy Ákos, Kalmár Péter, Koltai Tamás, Pelikán Judit, Tóth Balázs, a kapitány / Boros Judit

5. Ocho Tonos: hallható textilkísérletek

Esteban De La Torre és Kárpáti Judit Eszter művészpár több éves kutatásukat folytatják a KIBU-ban. Fő témájuk az intelligens textil, amit szenzorokkal, thermochromikus festékkel és mikorkontrollerekkel szőnek át. A következő 5 hónapban a hang és textil kapcsolatát fogjuk velük kutatni, kifejeleszteni egy auditív anyagot és felhasználási lehetőséget találni annak.

A csapat / Esteban De La Torre, Kárpáti Judit Eszter, a kapitány / Kiss László

kitchen budapest, magyar design, kibu, alkalmazás, tech design, mobil alkalmazás, tech, app Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317