Logomain

Budapest AppStars: Tresorit, a biztonságos tárhelyek magyar bajnoka

By Ginter Zsófi 2014. január 30. 14:27

szerk at hg dot hu linkedin

351_bw_copy.gallery

tresorit

05.gallery

Tresorit

kép: Tresorit

Tresorit-04.gallery

tresorit

1383530_427851480648476_1199077689_n.gallery

tresorit

New_android_mac_windows_tresorit_app_is_here.gallery

tresorit

5603_459064644193826_1752053357_n.gallery

tresorit

Bemutatjuk azt a magyar startupot, ami a világon a legmagasabb színvonalú technológiai megoldásaival simán lekörözi amerikai versenytársait is.

2013 mozgalmas és eredményes év volt a Tresorit számára. 2012 nyarán az akkor 8 fős csapat egy kis bérelt budapesti lakásban kezdett dolgozni az általuk megálmodott biztonságos felhő tárhely szolgáltatáson. A BME-n végzett alapító-CEO Lám István mérnökökből és biztonsági szakemberekből álló csapatával már 2009-ben felismerte, hogy a piacon lévő felhő alapú tárhely szolgáltatásoknak a biztonság a gyenge pontja, így elhatározták hogy erre, és a tökéletes user experience-re építik a terméküket. 2011-re befejezték és szabadalmaztatták a megosztható titkosítási rendszerüket, a cég pedig egy éven belül 1.7 millió dollár befektetést kapott az Euroventures-től, ami a korai fázisban lévő startupok között a legmagasabbnak számít Magyarországon. 

2013 áprilisában elindították az alkalmazás első publikus béta verzióját, ami az amerikai sajtómegjelenéseknek és pozitív felhasználói visszajelzéseknek köszönhetően azonnal nagy sikerrel debütált, a szerverek alig bírták a rengeteg látogatót. Nyárra kiderült: óriási igény van egy ilyen termékre, és a kemény munkának köszönhetően a projekt gyorsan növekedett. Kora őszre már Windows, Mac, Android és iOS platformon is elérhetővé tették a Tresoritot, miközben a teljes arculatot és interface-t megújították: a felhasználói élményre mindig kiemelt figyelmet fordítottak, mert hisznek benne, hogy ez a termékek kulcsa.

Decemberre a már 30 fős csapat egy új irodában ünnepelte a karácsonyt, és azt, hogy év végére még két nagy dobást is tartogattak: bemutatták a Pro fizetős és Üzleti csomagjaikat, legutóbbi fejlesztésük pedig a teljesen biztonságos megosztás funkció, a "titkosított linkek" (a világon is közel egyedülálló módon náluk még a Tresorit szerverei sem látják a továbbított tartalmakat).

Az már az NSA-botrányokat megelőzően is egyértelmű volt a szakértők számára, hogy a neten a biztonság lesz a következő meghatározó irány, a Tresorit pedig a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott titkosítási technológiájával és a megosztható, kliens-oldali titkosítással világviszonylatban is élen jár a felhős tárhelyek között.

A Tresorit felhasználói biztosak lehetnek benne, hogy az adataikhoz nem fér hozzá semmilyen admin, semmilyen hacker vagy akár bármilyen kormányzati szervezet - még akkor sem, amikor megosztják, vagy mobil eszközeikkel szinkronizálják a fájljaikat. 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a cég által tavaly december 11-én 25.000 dolláros összdíjazással kiírt Hacking Challenge, amelyben mostanra közel ezer regisztráló próbálkozik feltörni a rendszerüket. A támadások folyamatosan érkeznek a világ minden pontjáról, olyan egyetemekről mint az MIT, a Stanford vagy a Princeton, de céges whitehat hackerekkel is büszkélkedhetnek, például a Vodafone-tól vagy a Tata Consultingtól. 

Természetesen a Tresoritot azóta sem sikerült feltörnie senkinek. "Bízunk a rendszerünkben, ami a tavaly áprilisi indítás óta állja a hackerek támadásait"- mondja Lám István, a cég CEO-ja és alapítója. "Hatalmas igény van a termékünkre üzleti és jogi tanácsadó cégek, egészségügyi, biotechnológiai vagy építőipari vállalatok oldaláról. A felhasználók szigorúan szeretnék kontrollálni és védeni a saját adataikat, ugyanakkor szükségük van arra is, hogy ezeket biztonságosan megoszthassák a külső partnereikkel és online együttműködhessenek a cégen belül is." - teszi hozzá Lám.

A jövőben éppen ezért még inkább a céges és üzleti felhasználókra építenek majd, és olyan fejlesztéseket terveznek, mint az elektronikus aláírás, a kézbesítési igazolások, fájl-alapú policy-k vagy központi admin felügyeleti jogok. Úgy tűnik, hogy a Tresorit titka leginkább az, hogy a legprofesszionálisabb, legerősebb technológiával felépített rendszereik okosan megtervezett, jól használható felhasználói felületek mögött futnak. A meggyőző interface, a kifinomult arculat, a megfelelő usability és hibátlan user experience képes közvetíteni a backend színvonalát a felhasználóknak, és egy ennyire technológia-alapú termék esetében ennek különösen nagy jelentősége van: 

a Tresorit sikerének kulcsa lehet a design-fókuszú szemlélet, amivel kiemelkedő példát mutatnak itthon.

Tresorit

cloud, tech design, tech, felhő, app, ux, interface design, budapest appstars, tresorit, tárhely, user experience Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317