Logomain

Jobbak, mint sok valódi startup: komplett appkoncepciókkal zárult a MOME első interfacedesign tanfolyama

By Ginter Zsófi 2013. december 19. 10:17

szerk at hg dot hu linkedin

Momeid2.gallery

MOME ID: Czédli Szilvia "Huckle"

fotó: MOME

1521249_612379338811281_1538254244_n.gallery

MOME ID: Czédli Szilvia "Huckle"

fotó: MOME

1480613_612379342144614_721567978_n.gallery

MOME ID: Czédli Szilvia "Huckle"

fotó: MOME

Momeid1.gallery

Fogarasi Tamás és Fülöp József

fotó: MOME

Momeid3.gallery

MOME ID záróprezentáció

fotó: MOME

Momeid11.gallery

MOME ID: Huckle

Momeid14.gallery

MOME ID: Huckle

Momeid13.gallery

MOME ID: Huckle landing page

Momeid12.gallery

MOME ID: Pattanj be

Momeid10.gallery

MOME ID: Pattanj be - landing page

Momeid9.gallery

MOME ID: Bundl

Momeid8.gallery

MOME ID: Bundl

Momeid5.gallery

MOME ID: Alert Alligator

Momeid7.gallery

MOME ID: Alert Alligator

A MOME első ID tanfolyamán a legnevesebb szakértők tanították a résztvevőket az UI/UX tervezés alapjaira, ami jól látszik a végeredményen: 8 hét alatt profi projektek születtek. Tavasszal jön a folytatás!

Az októberben indított első MOME ID tanfolyam hétfői záró prezentációján Fülöp József, az egyetem Média Intézetének igazgatója bevezetésként elmondta: a MOME kiemelt figyelmet fordít arra, hogy képzéseik korszerűek legyenek, és a leginkább megfeleljenek az aktuális munkaerőpiaci trendeknek. Az egyetemen is pontosan látják: a kreatív szakmában ma már nem egyszerűen grafikusokat vagy frontend fejlesztőket keresnek: a digitális, online felületeken dolgozó designerek számára elengedhetetlen skill az UI/UX tervezés alapjainak ismerete, a wireframe-ektől a usability szempontokig. 

Az ID-hoz hasonlóan hiánypótló, viszonylag rövid és intenzív, szakértő külső partnerek bevonásával megszervezett képzésekkel a  MOME gyorsan tud reagálni a hallgatók igényeire. Amellett, hogy az egyetem tanárai is részt vehetnek az oktatásban, a szakma elismert képviselői, gyakorló tervezők dolgoznak a résztvevőkkel: így a legéletszerűbb ismereteket, a leghasznosabb visszajelzéseket szerezhetik. A kis létszámú csoportokban az elméleti órákon tanultakat a hallgatók a gyakorlatban is azonnal kipróbálhatják.

Az első interfacedesign tanfolyam hallgatóinak hatalmas szerencséjük volt, hogy ilyen oktatói gárdával dolgozhattak, a lista magáért beszél: a képzés két vezetője Fogarasy Tamás, a Brandlift art directora és Suhajda Gábor, a CarnationGroup kreatív fejlesztője volt, a többi oktató pedig Kollin Zoltán, a Ustream UX designere, Bokros György az index.hu designere, Jedlicska Márton a Kirowski kreatív igazgatója, Kövesházi Dániel, a Mito art directora, Polgár Péter, a Prezi UX kutatója, Polecsák Ármin, az eSolutions CEOja és designere, tipográfus, Varga Csaba, a Mito UX részlegének vezetője, Nagy András, a CarnationGroup tanácsadója, dr. Halász Bálint IT szakértő ügyvéd, Ruttkay Zsófia és Hegyi Béla a MOME tanárai voltak.

A tanfolyamot záró projektként a hallgatóknak egy mobil alkalmazás koncepcióját kellett megtervezniük, és prezentálniuk a megfelelő nézetekkel, részletekkel és landing page-el együtt. Bár a képzésben nagyrészt grafikusként, art directorként dolgozó jelentkezők vettek részt, a legtöbben közülük most készítették az első app tervüket. A tanfolyam rövidsége miatt nem is számítottunk arra, hogy ennyire színvonalas és kidolgozott projektek születnek, de a kiváló prezentációk alapján jól látszott:

az oktatók remekül építették fel a képzés struktúráját, és nagyon aktívan segítették a hallgatókat a munka során. 

Ezt egyébként a résztvevők is így látták: többen elmondták, hogy designerként fontos új élményt és tapasztalatot jelentett számukra, hogy a kreatív munkának nem csak egy szakaszában vettek részt, hanem végigkövethették egy projekt minden fázisát az ötlettől a megvalósításig.

A 16 hallgató 11 alkalmazás tervét mutatta be a záróprezentáción, az oktatóktól és a szakértőktől mindenki azonnal értékelést és konstruktív visszajelzést is kaphatott a munkájáról. 

A sokadik app prezije után kezdtük úgy érezni magunkat, mintha befektetők lennénk egy startup verseny zsűrizésén - ami valószínűleg jó jel, hiszen a projektek többsége nem iskolai gyakorlatnak, hanem valós, komolyan vehető, piacképes ötletnek tűnt. 

Így természetesen végig az alapján értékeltünk, hogy melyik appot töltenénk le azonnal, ha majd megvalósul. 

A kedvencünk vitathatatlanul Czédli Szilvia "Huckle" / Minden nap péntek elnevezésű alkalmazásterve volt, aminek az elevator pitche talán az lehetne, hogy az app, ami megment minket a másnaposságtól. Persze nem kizárólag a téma ragadott meg minket, hanem a kiemelkedően eredeti vizuális világ, amivel az ötletgazda könnyedén kiemelte a tervét az apptervezésben aktuálisan népszerű, trendi, és halálunalmas Jony Ive-fliterekkel néhol megszórt flat design hangvételből.

Legalább ugyanilyen jól kidolgozta a "Pattanj be!" carsharing/telekocsi app vizuális világát Riskó Zoltán is (a logó külön kedvencünk), aki ráadásul egy valódi piaci rést talált meg projektjével: bár léteznek ilyen szolgáltatások itthon, egyiknek sincs jó mobilfelülete.

A többi projekt között is volt, aki hibátlanul oldotta meg a feladatot, és tökéletesen funkcionális, minimalista appot tervezett: Illés Boglárka az Alert Alligator-ban nem csak az UI-t, hanem a brandinget is alaposan végiggondolta, de szerettük Nagy Gergely homár-kabalaállatka-logóval kiegészítet hangos szakácskönyv ötletét is, és azonnal megvennénk Holányi Katalin és Varga Ilona "Bundl" nevű appját, ami bluetooth technológiával segít, hogy soha többet ne hagyjunk semmit otthon.

A szervezőktől úgy tudjuk, a nagy sikerre való tekintettel a tanfolyam tavasszal folytatódik. Mi bízunk benne, hogy így lesz, még sokkal több ennyire produktív, uptodate és színvonalas digitális képzésre lenne szüksége a hazai designereknek.

mome, képzés, oktatás, tech design, tech, startup, app, ui, ux, interface design, mome ID Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317