Logomain

A LED égő megváltoztatja a jövőt (x)

By HG.HU 2013. november 21. 09:59

szerk at hg dot hu

Led_enterior1.gallery

Samsung LED világítás

Led_enterior2.gallery

Samsung LED világítás

Led_enterior3.gallery

Samsung LED világítás

Led_enterior4.gallery

Samsung LED világítás

Led_enterior5.gallery

Samsung LED világítás

Mr16-flm16-c5-5w_002_front45_white.gallery

Samsung LED világítás

Mr16-flm16-c6-6w_002_front45_white.gallery

Samsung LED világítás

Bulb_002_front45_white.gallery

Samsung LED világítás

Bulb-vlc-7w(4w)_002_front45_white.gallery

Samsung LED világítás

Már egy LED égő is változtathat a jövőn: napi átlagos 2,7 órás használat mellett egy átlagos háztartás évi 365 kWh áramot takaríthat meg vele. A teljes, 3,3 millió háztartást magába foglaló magyar társadalomra vetítve a LED technológiára váltás éves szinten akár 1 205 milló kWh megtakarítást is jelenthet. A Samsung Magyarországon is belép a LED világítástechnika piacára.

A Samsung hazánkban is belép a LED világítástechnika piacára, LED fényforrásai lakossági és üzleti felhasználásra is megvásárolhatók november második felétől. A vállalat továbbá stratégiai partnerséget kötött a környezet- és energiatudatos szemlélet kialakításában és formálásában élenjáró Óbudai Egyetemmel, amely közreműködő partnerként vizsgálta az elmúlt hónapok során a Samsung LED technológiájának jellemzőit.

A Samsung Electronics 20 éve világelső a félvezetők gyártásában. 1995 óta gyárt és fejleszt LED chipeket az elektronikai ipar számára, 2006 óta pedig világítástechnikai célokra. A vállalat világszerte 33 kutató-fejlesztő központtal rendelkezik, és a bejegyzett szabadalmak számában a második helyen áll az Amerikai Egyesült Államokban. A Magyarországon most debütáló Samsung LED fényforrások a félvezetők fejlődésének és a Samsung kutatás-fejlesztésének ékes példái.

A magyar háztartások szokásai
A LED termékek bevezetését megelőzően a Samsung az Óbudai Egyetemet kérte fel a hazai fogyasztói szokások, illetve a Samsung LED fényforrások vizsgálatára. Az egyetem diákjai 200 elemes mintavétel alapján felmérték a magyar lakások átlagos fényforrás összetételét. Ebből kiderült, hogy napjainkban 48 százalékban hagyományos izzókat, 30 százalékban kompakt fénycsöveket, 19 százalékban halogén égőket, 3 százalékban pedig LED fényforrásokat használunk otthonainkban.

Az Óbudai Egyetem mérési eredményei szerint a hagyományos égőkről korszerű Samsung LED égőre váltva, napi átlagos 2,7 órás használat mellett egy átlagos háztartás évi 365 kWh áramot takaríthat meg. A teljes, 3,3 millió háztartást magába foglaló magyar társadalomra vetítve a LED technológiára váltás éves szinten akár 1 205 milló kWh megtakarítást is jelenthet.

„Az Óbudai Egyetem által végzett mérés a jövőben kibővítve többször is elvégezhető, ezáltal nyomonkövethető a LED-re váltás üteme. A hosszútávú vizsgálatok eredményeit a Föld órája alkalmából tesszük 2014-től évről évre láthatóvá és összehasonlíthatóvá” – mondta el Tóth Ákos, a Samsung LED üzletágának termékmenedzsere.

LED-ek a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók ellen
Az Óbudai Egyetem összehasonlító kísérletsorozata, amelyben a 60 W-os hagyományos izzót mérték össze a vele megegyező fényáramú kompakt fénycsővel és LED lámpával, rávilágított az ezek közötti legfontosabb különbségekre. A LED technológia alapvető előnye az energiahatékony működés hosszú élettartammal párosítva. Egy LED égő Wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramra is képes lehet, míg ez az érték kompakt fénycsövek esetén általában 40 és 60 között, míg hagyományos izzóknál 10-15 körül alakul.

Az energiatakarékos viselkedés természetesen nem csak a környezetre, hanem a pénztárcára is jótékony hatással bír: míg hasonló paraméterek mellett egyetlen LED lámpa évente 350, a kompakt fénycső 1950, addig a hagyományos izzó 2950 forintnyi áramot fogyaszt.

(napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj és 7W, 40W és 60W áramfelvétel mellett) Ez a különbség egy átlagos háztartás összes világítótestét figyelembe véve évente elérheti akár a 40-50 ezer forintot is. Habár a LED lámpák ára magasabb, mint konkurenseiké, átlagos élettartamuk mintegy 15-ször hosszabb a hagyományos izzókénál, és 2,5-szer a kompakt fénycsövekénél.

 

 

Átlagos ár

 

Éves fogyasztás

 

15 éves költség

Hagyományos izzó

150 Ft

2 950 Ft

46 500 Ft

Kompakt fénycső

350 Ft

1 950 Ft

30 125 Ft

LED lámpa

4500 Ft

350 Ft

9 750 Ft

Egyetlen 60 W-os hagyományos izzó és vele megegyező fényáramú kompakt fénycső és LED lámpa 15 évre, azaz a LED lámpa élettartamára vetített teljes költsége (napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj, 7W, 40W és 60W áramfelvétel mellett, 1 darab LED égő, 2,5 darab kompakt fénycső és 15 darab hagyományos izzó vásárlásával számolva)

Környezettudatosság és biztonság
Kiemelkedő energiahatékonyságuk mellett a LED lámpák 31 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint a kompakt fénycsövek, valamint higanyt és ólmot sem tartalmaznak, ezért sokkal környezetkímélőbbek elődeiknél. A napi átlagos 2,7 órányi világítási idő mellett a Samsung LED égők élettartama több mint 15 évre tehető.

Mivel nagyon ritkán kell cserélni őket, sokkal kevesebb hulladék is keletkezik utánuk. A Samsung LED égők hőleadása jelentősen kisebb, mint hagyományos társaiké, a körte búrája pedig törésbiztosabb, így ellenállóbb a hétköznapi behatásoknak. Ráadásul, a Samsung LED fényforrások által kibocsátott fény – sok más fényforrással szemben – jobban hasonlít a természetes fényhez.

A Samsung LED kínálata
A Samsung LED kínálata 2013 novemberének második felétől kapható hazánkban, többek között szórakoztató elektronikai áruházakban és online viszonteladóknál, villamossági és világítástechnológiai szaküzletekben. A Magyarországon bevezetett termékekkel kapcsolatban a gyártó honlapján érdemes tájékozódni.

További információ: http://samsung.com

világítás, led, samsung, égő, megtérülés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317