Logomain

Építészeti képeskönyv okostelefonra

By Zsély Anna 2013. augusztus 27. 14:51

szerk at hg dot hu

1.gallery

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

2.gallery

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

3.gallery

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

4.gallery

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

5.gallery

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

Budapest kortárs építészetét mutatja be egy nemrégiben megjelent mobilalkalmazás, amely interaktív sétára csábít a fővárosban.

A fotelből sem kell feltétlenül felállniuk a virtuális sétákat kínáló okostelefon alkalmazások felhasználóinak, amennyiben meg szeretnék ismerni egy város különböző arcait. Az utóbbi időben Magyarországon is egyre több olyan fejlesztés született, amelyek egy-egy hely bebarangolásához nyújtanak segítséget – elég Miskolc vagy a Szegedi Vadaspark bejárásához készült applikációkra vagy a MOME Hajnali háztetők projektjére gondolni. Nem kell tovább várniuk az építészet rajongóinak sem, ugyanis elkészült a Masterpieces of Architecture, azaz marc, amely Budapest kortárs építészetét mutatja be egy huszonöt épületből álló szakértői válogatás segítségével.

A hiánypótló kezdeményezés ötlete Holló Mátyás és Anna nevéhez fűződik.

Mátyás az indelab építész stúdió tulajdonosaként álmodta meg a koncepciót, a megvalósításba pedig Anna cége, az ötletmenedzsmenttel foglalkozó Startup Heroes is bekapcsolódott. Noha a testvérek alapvetően különböző területeken dolgoznak, nagy örömmel álltak össze a közös projekt megvalósításához. 

Külföldi utazásaik során a testvérpár számos városban szerette volna megismerni az adott hely kortárs építészeti jellegzetességeit, ám sosem ment könnyen az útvonal összeállítása. Léteztek ugyan korábban is épületekkel foglalkozó applikációk és turistaszoftverek, ám ezek elsősorban a mennyiségre koncentrálnak. Az utazókat sokszor leteríti a bőség zavara, a számtalan helyszín ajánlatán túl azonban gyakran kevés lényegi információt kapnak. Ezért a testvérpár olyan szoftvert szeretett volna kreálni, amely egyrészt minőségi információkat kínál, másrészt orientálja a felhasználót, aki így kevésbé veszik el az információk rengetegében. 

Koncepciójuk a kezdetektől túlmutatott azon, hogy szimpla térképszoftvert hozzanak létre: az egyik fő cél a kortárs építészet népszerűsítése volt. A témára nyitott célközönségen belül egyaránt gondoltak azokra, akik utazóként pár kellemes órát akarnak eltölteni Budapesten, és a város kortárs építészetét megismerni kívánó „fotelturistákra”. Így olyan egyedülálló képeskönyv létrehozása lebegett a készítők szeme előtt, amely a helyszínen és attól távol is különleges élményt képes nyújtani.

„Legalább annyira szerettünk volna minőségi gyűjteményt kínálni a felhasználóknak, mint amennyire tájékozódást segítő útikönyvet” – magyarázza Mátyás. 

Hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, Zsuffa Zsolt Ybl-díjas építészt kérték fel a budapesti épületlista szakmai alapon történő összeállítására, és huszonötre korlátozták a bemutatásra kerülő darabok számát. A legjobbnak ítélt épületeket viszont minden lehetséges információval ellátták, így megismerésüket nem csupán leírások és profi épületfotós képek, hanem részletes adatok és látogathatósággal kapcsolatos információk is támogatják. További értéket ad az alapötlethez, hogy egy-egy jellemző ábra is kiegészíti az egyes „portfóliókat”, mivel maguk a tervezőirodák válogattak az épületek karakterisztikumait leginkább visszaadó alaprajzokat, skicceket és metszeteket az applikációhoz. 

A marc Budapest már letölthető az App Store-ban, ahol magyar és angol nyelven is elérhető. Az ingyenes verzióban az applikáció minden funkcióját kipróbálhatjuk, és három belvárosi épületet ismerhetünk meg. Az alkalmazásban a térkép mellett öt előre összeállított túraútvonalat is ajánlanak a készítők, gondosan feltüntetve a túrák hosszát időben és térben egyaránt. Sőt, akár az alapján is válogathatunk, hogy metróval, bringával vagy gyalogosan fedeznénk fel a főváros kortárs értékeit. A tájékozódást egy rendhagyó iránytű is segíti, amely a megszokottól eltérően nem Észak, hanem az aktuálisan kijelölt épület irányába mutat, és egyben jelzi a távolságot is.

Az alapvető koncepciót olyan funkciókkal igyekeztek kiegészíteni, amelyek még inkább szerethetővé teszik az alkalmazást.

Az ARCHIMETER segítségével pedig azt követhetjük nyomon, hány épületet láttunk már. Minél alaposabban elmélyedtünk Budapest kortárs építészetében, annál magasabb szintet érhetünk el, amelyet egy emberi figura üres sziluettjének fokozatos beszínezése jelképez. Így többek között „turista” és „idegenvezető” szintet követően válunk „szakértővé”, és színezzük feketére az ARCHIMETER-t. A készítők arra is gondoltak, hogy a városba érkező külföldi turistáknak ne szoruljanak rá az internetre: a program GPS-t használ, és a letöltés után minden funkció működik offline módban is. 

A lelkes szakmai fogadtatás után a készítők nem pihennek, és a budapesti verziót követően más városok kortárs építészetét tervezik feldolgozni. Ennek megfelelően hamarosan érkezik a rotterdami és prágai válogatás, majd a jövőben újabb városok épületei kerülnek terítékre.

budapest, zsuffa zsolt, kortárs építészet, okostelefon, alkalmazás, tech, gyűjtemény, app, indelab, startup heroes, marc, masterpieces of architecture Icon_print

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

marc - mobil alkalmazás Budapest kortárs építészetéről

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317