Logomain

Nyár, design, Budapest: kész a főváros első designtérképe

By OM 2013. június 24. 12:39

szerk at hg dot hu

Design_map_1.gallery

Budapest Design Map

Bdm_9_jo.gallery

Budapest Design Map

Design_map_3.gallery

Budapest Design Map

Bdm_4_jo.gallery

Budapest Design Map

Design_map_5.gallery

Budapest Design Map

Design_map_6.gallery

Budapest Design Map

Bdm_10_jo.gallery

Budapest Design Map

Design_map_8.gallery

Budapest Design Map

Designhet_plusz.gallery

Budapest Design Map

Design_map_10.gallery

Budapest Design Map

Design_map_11.gallery

Budapest Design Map

Design_map_12.gallery

Budapest Design Map

Design_map_13.gallery

Budapest Design Map

134, a design szempontjából fontos helyet tartalmaz az alkalmazás és nyomtatott térkép formájában is megjelent gyűjtés.

A tematikus, városfelfedező alkalmazások, túrák és séták mellett már nagyon is aktuális volt az a gyűjtés, amellyel csütörtökön ízelítőként mindjárt egy rövid séta keretében ismerkedhettünk meg: elkészült a Budapest Design Map! A főváros első designtérképe, amely alkalmazás mellett nyomtatott formában is megjelent, Budapest 134, a design szempontjából fontosnak ítélt létesítményét gyűjti egybe.

A Magyar Formatervezési Tanács megbízásából összeállított, angol nyelvű gyűjtés egyrészt a tizedik, jubileumi Design Hét Budapesthez kapcsolódó legfontosabb újdonság, amelynek célja az őszi rendezvényre irányítani a figyelmet – ugyanakkor nem meglepő módon másik kiemelt feladata turisztikai jellegű. Az biztos, hogy remek ötletforrás, ha például nálunk nyaraló vendégeinket szeretnék közelebbről megismertetni Budapest e tekintetben érdekes helyeivel.

Hogy a jó design fogalmába mennyire sok minden belefér, azt mindjárt a bemutató túra is jól szemléltette. A rövid belvárosi séta során bepillanthattunk a Retrock vintage és retró divatot kínáló boltjába, a VA Design designbútorokat felsorakoztató kiállítótereibe, az Elektrotechnikai Múzeum hangulatos udvarába, az analóg fényképezést felélesztő Lomography kis Kazinczy utcai üzletébe és a mennyei kézműves csokikat kínáló Zangio csokoládémanufaktúra boltjába is.

A térképre gyűjtött designpontok között jól megfér továbbá a Nanushka, Anh Tuan vagy a Je Suis Belle üzlete, a kortárs gasztronómiát képviselő Cukorka Sweetfabric a patinás porcelánmanufaktúrával, múzeumokkal és az Ecseri piaccal is. Sokszor halljuk, hogy a design gazdasági szempontból is meghatározó tényezővé válhat egy ország életében, Budapest esetében pedig fontos turisztikai vonzerőt jelenthet a sajátos képlet: az egyedi hangú, sokszor igényes kézművesmunka felé hajló kortárs alkotók, az évtizedes (évszázados) ipari hagyományok letéteményesei, a régiség-vintage-retró vonal képviselői és az egyedi gasztro helyek. A sok kis karakteres egység érvényesülését pedig biztos, hogy nagyban fellendítheti egy ilyen kezdeményezés.

Nem meglepő módon a pontok Budapest belső területein sűrűsödnek, de a külsőbb kerületekbe is jutott belőlük - a tervezéskor emiatt fejtörést is okozott, milyen lenne a legpraktikusabb megjelenítés.

Az Android és iOs formában is hozzáférhető alkalmazás, amelynek tervezője José Simon grafikus, fejlesztője pedig a Locato, offline is teljes funkciójában alkalmazható, a térképre rendezett pontokba gyűjtött helyekre név, téma és elhelyezkedés alapján is rákereshetünk. Egy-egy létesítményről rövid szöveges információt (rövid leírás, cím, nyitva tartás stb.), illetve fényképet tartalmaz az adatbázis. Az alkalmazás ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Google Play webáruházból, míg a nyomtatott térképet megtalálhatjuk a rajta szereplő design pontokon, például az Erzsébet téri Design Terminálban, de terjesztik hostelekben és szórakozóhelyeken is.

A most indított alkalmazás az 1.0 verzió: az ötletgazdák minden észrevételt, fejlesztéssel kapcsolatos javaslatot szívesen fogadnak!

Stáblista:
Kiadó: dr. Bendzsel Miklós, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Budapest Design Map 2013 projektmenedzsere: Tornyánszki Éva
Főszerkesztő: Halasi Rita Mária
Szerkesztők: Fábics Natália, Tornyánszki Éva
Projektasszisztens: Ginter Zsófia
Grafikai design: José Simon
Design Hét Budapest 2013 projektvezető: Osvárt Judit

budapest, magyar formatervezési tanács, Design Terminál, magyar design, város, alkalmazás, applikáció, josé simon, app, locato, design map budapest 2013, budapest designtérképe, design hét budapest 2013 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317