Logomain

Szemeteskereső alkalmazás a környezettudatos bécsieknek

By Tóth Katalin 2012. december 4. 09:45

szerk at hg dot hu

Okostelefonos alkalmazás, amely megkönnyíti a környezettudatos bécsiek életét.

A bécsi köztisztaságiak haladnak a korral: ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazást dolgoztak ki, melynek segítségével pofonegyszerűen megtalálja a legközelebbi hulladékgyűjtő szigetet vagy kutyaürülék-szemetest, akinek szüksége van rá. A naptár-, térkép-, sőt, még kiterjesztett valóság funkcióval is rendelkező alkalmazás az utolsó kifogástól is megfosztja a lusta kutyatulajdonosokat és a notórius szemetelőket, legalábbis ezt remélik a Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA48 munkatársai. Akár turistáknak is hasznos lehet a program, hiszen a legközelebbi nyilvános vécé koordinátáihoz is könnyen hozzájuthatnak a segítségével.

120130604-20111-1d7nr1k.gallery

A Mist-App (Szemét-Alkalmazás) névre keresztelt alkalmazás androidos telefonokon, iPhone-on és iPaden fut, és hagyományos térkép-formátumban, vagy kiterjesztett valósággal mutatja meg a készülék tartózkodási helyéhez vagy egy megadott címhez legközelebbi gyűjtőszigetet, hulladékudvart vagy nyilvános vécét. A térképen a keresett objektum szimbólumára kattintva a felhasználó további információkat tudhat meg annak elhelyezkedéséről, és megismerheti az oda vezető legrövidebb gyalogutat is.

Aki a kiterjesztett valóságot választja, az akár a házfalakon is átnézhet, hogy megtalálja a legközelebbi gyűjtőszigetet. Ilyenkor ugyanis az alkalmazás a telefon kameráját használva „szétnéz” a környéken, közvetlenül beazonosítja a környezetét, majd megmutatja az adott irányban lévő – látható vagy éppen nem látható – objektumokat és a távolságukat. Így a felhasználók a háztömb mögött lévő kukákat is könnyedén megtalálhatják.

A felhasználókat egyéb funkciók, például naptár és szemét-abc segíti, így a nem mindennapi hulladékok megfelelő ártalmatlanításáról is gyorsan tájékozódhatnak. Az alkalmazás megmutatja a listából kiválasztott vagy külön beírt hulladék megfelelő megsemmisítési módját, és mindjárt meg is mutatja, hol van a legközelebbi gyűjtősziget, ahol el lehet azt helyezni. Problémás anyagok – például elemek, festékek, fénycsövek – esetén pedig értesíti a felhasználót, hogy mikor érkezik a mobil gyűjtősziget a közelébe.

Ausztria, bécs, környezettudatosság, okostelefon, alkalmazás, app, információ, tech-design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317