Logomain

Amikor nem fizet a megbízó - tippek & tanácsok

By HG.HU 2016. május 20. 12:11

szerk at hg dot hu

Bár nem kizárólag magyar sajátosság, de Magyarországon különösen gyakori, hogy a megbeszélt határidőn túl (sokszor hónapokkal) hajlandó csak fizetni a megrendelő. Az sem ritka, hogy egyáltalán nem áll szándékában kifizetni az elvégzett munkát - annak ellenére sem, hogy elégedett a projekttel, elfogadta, esetleg már használja is, amit kapott. Mit tehet egy szabadúszó ilyenkor? A szabadúszókat segítő SMarthu összegyűjtött néhány hasznos tanácsot és megoldási lehetőséget.

Egy kis körültekintéssel csökkenthetjük annak a lehetőségét, hogy a megbízónk ne fizessen ki minket, és akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nem utalnak nekünk rögtön. Összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, amivel megelőzhetjük és kezelhetjük az ilyen helyzeteket.  Sőt, egy olyan opciót is kínálunk, amivel teljesen elkerülhetjük az ilyen helyzeteket.

Szkander.gallery

1. Nézzünk után a megbízónak

Nem mindig van rá lehetőség, de egy próbát mindenképpen tegyünk: érdemes körbekérdezni ismeretségi körben, szakmai csoportokban, hogy ismerik-e a megbízónkat, milyen tapasztalataik vannak vele. Az aktuális cégjegyzéket is lekérhetjük, és persze egy személyes beszélgetés alkalmával is sok minden kiderülhet. Nem ritka, hogy kiderül, valaki dolgozott már a környezetünkből a megrendelővel és vagy abban erősít meg, hogy jó együttműködésre számíthatunk vagy abban, hogy inkább mondjuk nemet.

2. Pontos és rögzített feltételekkel kezdjünk dolgozni

A munka megkezdése előtt, a szerződés aláírásakor pontosítsuk a megrendelővel, hogy mi a feladat, milyen fázisok vannak, ki mit vár a másiktól - beleértve azt is, hogy mikor, milyen ütemben és milyen határidővel fizetnek nekünk. Ezzel sok későbbi vitát előzhetünk meg. Mindent, amit lehet, foglaljunk bele a szerződésbe - nem a bizalmatlanság, sokkal inkább az előrelátás jegyében. Arra az esetre is érdemes felkészülni, hogy vitás helyzetekben milyen kérdések mentén próbáljuk meg rendezni a félreértéseket.

3. Próbamunka, vázlatok ingyen?

Ez ugyan kicsit mellékszál, mert nem egy megbízás végét jelenti, hanem éppen a kezdetét, de intő jel lehet, ha valaki ezen a ponton már azt jelzi, szeretne látni néhány ötletet, tervet, de ezért nem akar fizetni. Pályakezdőként, amikor az ember még abban a fázisban van, hogy munkákat, megjelenési, megmutatkozási lehetőségeket gyűjt, kevés munka szerepel  a portfóliójában, és kevés lehetősége van nemet mondani, talán belemegy egy ilyen helyzetbe. De később érdemes ilyenkor egyértelműen jelezni a munka megkezdése előtt a - talán jövendőbeli - megbízó felé, hogy ennek a díja is ki lesz számlázva.

4. Ha elmarad az utalás

Amikor nem érkezik meg időre (vagyis a számlán szereplő fizetési határidőre) a kifizetés, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni - akkor sem, ha korábban nem voltak jó tapasztalataink. Előfordul, hogy egy kisebb vagy nagyobb cég el van úszva, vagy éppen elkeveredett a számlánk, ilyenkor az udvarias érdeklődés még bőven belefér. Gyakran ezt követően pár napon belül utalnak a megbízók.

5. Amikor többszöri kérés ellenére sem fizetnek

Írjunk felszólító levelet: az interneten találunk már ingyenesen letölthető mintákat is, amik abban segítenek, hogy pontos és lehetőleg hatásos levelet küldjünk a fizetni - eddig - nem akaró vagy tudó partnernek. Ebben az összeg, fizetési határidő, munka pontosan szerepeljen, ahogy az is, hogy mit szeretnénk, valamint jelezzük, mi az az utolsó határidő, amíg számítunk az összeg utalására. Azt is egyértelműen fogalmazzuk meg, ki felé van követelésünk, és azt is jelezhetjük, hogy egy azonnali utalás esetén esetleg milyen kedvezményt tudunk adni - ha van ilyen szándékunk. Illetve azt is pontosan írjuk bele, hogy amennyiben a kért határidőre sem érkezik meg a megbízói díj, akkor milyen jogkövetkezményekkel számolhat a partner. Ha így sem járunk sikerrel, akkor fordulhatunk követeléskezelő céghez is. A folyamat hosszú és fáradságos, de bizonyos esetekben csak így juthatunk a pénzünkhöz. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy őrizzünk meg minden olyan iratot, számlát, ami igazolja, a követelésünk jogos.

+1 SMarthu fizetési garancia

A kreatív szakemberekkel, művészekkel és szabadúszókkal dolgozó, közel 20 éves nemzetközi tapasztalattal bíró SMarthu-nál - ismerve a fizetési problémákat és azok gyakoriságát - létrehozták a FIZETÉSI GARANCIA rendszerét. A velük dolgozó szabadúszók számára (egy, a megbízóval kötött 3 oldalú szerződés keretein belül) biztosítják, hogy a projekt elvégzését, és a számla leadását követően legkésőbb 30 napon belül megkapják a szabadúszók a megbízási díjukat, ráadásul a megbízóval való többi egyeztetés is a SMart dolga.

A SMarthu független szakembereket, művészeket, szabadúszókat támogató nonprofit szervezet. Ha szeretnél egy támogató háttért a projektjeid megvalósításához, szívesen átadnád az adminisztrációval kapcsolatos dolgokat valakinek, fontos neked, hogy kockázatmentes, biztonságos környezetben dolgozhass, keresd őket és kövesd a SMart-ot a Facebookon is!

projekt, smarthu, szabadúszás, fizetési határidő, megbízó, fizetési garancia Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317