Logomain

Zöldek a lakásban

By Huszár Judit 2010. augusztus 25. 16:36

szerk at hg dot hu

Zold_fal20130603-19838-optf91.gallery

Zöld fal a 2010-es milánói Szalonon

Pushak20130603-19838-kr4q32.gallery

PUSHAK Architects: Moss Your City, installáció a 2010-es Londoni Építészeti Fesztiválon

Csempe20130603-19838-ywpbah.gallery

Maruja Fuentes: Green Pockets növénytartó falicsempék

Zuhany20130603-19838-1kgd1ys.gallery

Jun Yasumoto: Phyto-Purification Bathroom, 2003

The-plant-room-120130603-19838-1cjfrej.gallery

The Plant Room, felcsíptethető városi télikert

Maximize20130603-19838-1vo4hoa.gallery

A Maximize Landscape Design növényládái

Smart_plant_pot_tells_you_when_the_plant_needs_help20130603-19838-t16b7j.gallery

Natalie King: Tulipe Pot

Greenbo20130603-19838-ack5rf.gallery

A Greenbo erkélykorlátra helyezhető cserepei

Index20130603-19838-b1bmym.gallery

zöldek a lakásban index

Legtöbbünk jó esetben is lemaradt a cserepes virágoknál, pedig a növények a lakásban sokkal több potenciált rejtegetnek.

Ha szobanövényekről hallunk, eszünkbe jutnak a kis növényhatározós, szobanövény-nevelős könyvek, melyek minden lakás polcán ott kallódnak. Adódhat a kérdés, hogy mi lehetne egyszerűbb, mint elhelyezni néhány cserepet az otthonunkban?

Nem virágkötésről, vagy trendi növényfajtákról (igen, vannak ám ilyenek is) írunk, sokkal inkább olyan előremutató kezdeményezésekről a belsőépítészet zöldrehangolásában, melyek ma még gyerekcipőben járnak, de rengeteg pályázat, workshop tárgyai.

A növények az emberiség történelme folyamán végig fontos szerepet töltöttek be: táplálékot, rejteket jelentettek, melyekhez talán kicsit ma is társítjuk őket. Lakásunkban a szén- dioxidot oxigénné alakítják, frissítve ezzel a lakás levegőjét, megkötik a szennyeződéseket, sőt még az elektroszmogtól is védelmet biztosítanak. Ezt akár néhány cseréppel is elérhetjük - de hogyan tehetnénk mindezt stílusosan és környezettudatosan...?

Sajnos itthon még nagyon kevéssé elterjedtek a zöld tetők, pedig azon túl, hogy a városképnek, levegőnek jót tesznek, szabályozzák az épület belső hőmérsékletét, természetes vízgyűjtőként működnek, ezáltal ivóvizet spórolhatunk az így keletkező „zöld” vízzel.

A zöld falak szinte minden designesemény kiemelt szereplői. A növényekből épített zöld fal látványos, meleg hatású, és természetesen minden előnnyel bír, amit a növényekről elmondhatunk. Fajtától és helyzetünktől függően kül- és beltérben egyaránt alkalmazhatjuk.

A norvég Pushak Architects munkája Londonban, a 2010-es építészeti fesztiválon. Nagy méretben így képzelhetünk el egy mohafal rendszert.

Az ötlet kistestvére lehet az olyan faliburkolat használata, mely egyben a nedves, párás környezetet kedvelő kisebb növénykék helye lehet.

Maruja Fuentes Green Pocket nevű termékével fürdőnket is élőbbé, szebbé tehetjük.

Bár ma még csak talán nem is olyan jól sikerült koncepcióként él az alábbi terv, azért izgalmas elgondolkodni, hogy mennyire üditő lehet egy növények által körülzárt zuhanykabinban tusolni, ami még a vizet is tisztítja.

Egy másik érdekes koncept, melyet főleg kis lakásokban élőknek ajánlhatnánk: a felcsíptethető mini üvegház. Bár kivitelezésről egyelőre nem sokat tudunk, az ötlet jó, még ha sok kérdést is vet fel, például a városképet tekintve.

The Plant Room - a kerttel nem rendelkező urbánus kertészek kedvence lehet.

Ha mégsem sikerülne egy ilyet csatolni lakásunkhoz, de nem szeretnénk lemondani a saját kertről, akkor egy vertikális konyhakert lehet a megoldás, ami amellett, hogy esztétikus, egész évben ellát bennünket friss fűszernövényekkel.

Akik nagyobb terasszal rendelkeznek, a Maximize Design természetesen újrahasznosított annyagból készült, moduláris virágosládáival könnyen gyorsan alakíthatják át városi kertjüket, különösebb nehézség nélkül.

Biztosan vagyunk egy páran, akik ugyan nagyon szeretik a növényeket, ültetgetni, gondozni, de valamiért még egy kaktuszunk sem húzza sokáig. A következő tárgy tervezője, a 22 esztendős Natalie King is ilyen volt, ezért találta ki ezt a virágkaspót, mely beépített szenzoraival jelzi, ha a gondozottunknak figyelemre van szüksége.

Látványos megoldás, kis helyen a friss, ötletes formájú Greenbo virágláda, amely az erkélykorlátra rögzíthető.

Itt is, mint minden belsőépítészeti témánál csak azt tudjuk javasolni: ha most kezdenéd virágba borítani otthonod, gondold át, mire van időd, kedved, és mi az, ami igazán közel áll hozzád. Csak így lehet bármilyen növény, kiskert, mohafal sokáig az otthonod dísze és frissítője.

A szerző a Geppetto Belsőépítészeti Stúdió munkatársa.

lakberendezés, magazin, belsőépítészet, geppetto, növény, huszár judit, növények a lakásban, greenbo Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317