Logomain

Három dudás egy csárdában

By Séllei Lilla 2010. július 23. 15:42

szerk at hg dot hu

Kiss_bence_adam_50020130602-27858-i6l5h7.gallery

Kiss Bence Ádám

Szilagyi_csilla_120130602-27858-px9duw.gallery

Szilágyi Csilla

Szilagyi_csilla_220130602-27858-1wjj6ca.gallery

Szilágyi Csilla

Szilagyi_csilla_320130602-27858-7u3vwo.gallery

Szilágyi Csilla

Szilagyi_csilla_39920130602-27858-14fe3w9.gallery

Szilágyi Csilla

Szilagyi_csilla_720130602-27858-tit21w.gallery

Szilágyi Csilla

Kiss_bence_adam_120130602-27858-1mfw12l.gallery

Kiss Bence Ádám

Kiss_bence_adam_220130602-27858-f4rr9u.gallery

Kiss Bence Ádám

Kiss_bence_adam_420130602-27858-1wibhsg.gallery

Kiss Bence Ádám

Kiss_bence_adam_520130602-27858-cn072o.gallery

Kiss Bence Ádám

Kiss_bence_adam_39920130602-27858-1wzy51b.gallery

Kiss Bence Ádám

Schall_eszter_720130602-27858-17yzhme.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_620130602-27858-rfbbfx.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_39920130602-27858-1i1mnqw.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_520130602-27858-25ytgk.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_120130602-27858-bkmczo.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_220130602-27858-9qkynr.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_320130602-27858-1ytyz13.gallery

Schall Eszter

Schall_eszter_420130602-27858-1o61qeg.gallery

Schall Eszter

Üvegművész, formatervező, grafikus: három fiatal tehetség lesz ott a hg.hu standján a vasárnapi Gozsdu Bazáron.

Hat művész jelentkezett a hg.hu és a Gouba közös pályázatára, őket egy cikkben már bemutattuk. Azóta megszületett a zsűri és az olvasói szavazás eredménye is, így Szilágyi Csilla üvegcsodái, Kiss Bence világító bogarai és Schall Eszter különös grafikái lesznek kaphatóak a vasárnapi Goubán a hg.hu standon. Egy rövid interjú erejéig elbeszélgettük mindhárom alkotóval, így bepillanthattunk munkájukban és a művészet azon ágának színfalai mögé, amiben tevékenykednek.

Szilágyi Csilla - üvegművész

hg.hu: Hogyan fogsz neki egy üvegtál készítésének?

Szilágyi Csilla: Egy tál tervezésénél számomra a történet a legfontosabb, ebből indul ki a motívum. Tálaim mindig képek, így a forma másodlagos szerepet kap. Az alaptestek többnyire ugyanazok, vagy egymáshoz nagyon hasonlóak: szélesek és laposak, vagy félgömb alakúak. Tehát, hogy a kérdésre válaszoljak a tál tervezését a szín és a motívum megálmodásával, megrajzolásával kezdem.

hg.hu: Az ékszereken és a tálakon kívül miket készítesz még üvegből?

Csilla: Üvegképeket. Egy képsorozatom jelen pillanatban az Üllői úton található Museion Galériában látható az Üvegmesék című kiállításon. Ez a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió (ICSHU) galériája, ahol a tavalyi üvegművész szimpózium anyagát állítottuk ki. Építészeti üvegeim is vannak, a diplomamunkám egy térelválasztó falrács volt.

hg.hu: Mi alapján találod ki a mintákat? Mielőtt az edényre kerülnek papíron lerajzolod?

Csilla: A motívum általában a pillanatnyi élethelyzetem képi megfogalmazása, mindig van egy sztori a háttérben – például a piktogramos tálaim mindegyike egy-egy útleírás. Van amikor papíron, van amikor számítógépen rajzolom meg először a motívumot, attól függ melyik ceruza passzol jobban a témához a digitális vagy a grafit.

hg.hu: Üvegművesként dolgozol főállásban, vagy ez csak egy kreatív elfoglaltság?

Csilla: Diploma után dolgoztam gyári tervezőként. Jelen pillanatban „főállásban” vagyok szabadúszó üvegtervező, ami majdnem olyan, mint az üvegműves, csak nem mindig kivitelezem magam a tárgyaimat, néha „csak” tervezem, és a szakemberek gyártják le a cuccaimat, például az üvegfújásnál.

hg.hu: A MOME-n végeztél. Nem túl sokat lehet hallani az egyetem üveg szakáról. Mesélnél erről?

Csilla: Az Iparon – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – az üveg szakot Z. Gács György alapította valamikor a 60-as években, a szilikát tanszéken, ahol addig csak a kerámia és a porcelán szakok voltak. Mestereim Bohus Zoltán, és Horváth Márton voltak, de szemléletben sokat tanultam Hefter Lászlótól, akinél nyári gyakorlaton voltam. Az üveg szak a MOME-n nagyon kicsi és nagyon költséges szak. Az üveg művészi megmunkálásának és alkalmazásának minden lehetséges oldalát megtanítják itt az öt év alatt - az ólmozott üvegablaktól, a gyári tervezésig, az építészeti üvegtől az üvegplasztikáig, ezután mindenki maga döntheti el, hogy az üvegművészet melyik szegmensével szeretne foglalkozni.

Kiss Bence Ádám - formatervező

hg.hu: Diplomamunkaként kezdtél el dolgozni a BUG-on, gondoltad volna, hogy ekkora sikere lesz?

Kiss Bence Ádám: Igen, reméltem és számítottam is rá! A technológia fejlődését és annak kulturális vonatkozásait vettem leginkább alapul. Vagyis azt, hogy a digitális rendszerek napjainkban hogyan közelítik meg a művészeti felhasználás területeit. Ez a jelenség mondhatni egy bizonyos fajta evolúciót takar. Egy olyan folyamatot ahol a szigorú műszaki komponensek más szemszögből kerülhetnek felhasználásra.
Egy egyszerű digitális rendszer összeállítása, minimális idő ráfordításával napjainkban szinte bárki számára elérhetővé vált és ennek eredményei már egészen jól meghatározhatóak például a színház, a tánc, a média művészet vagy a képzőművészet vonatkozásaiban. Innen viszonylag kevés idő kell ahhoz, hogy továbblépjünk az alkalmazott művészetek területeire vagy, hogy az újfajta technológiai megközelítések alapján létrejött és egyben új funkciókkal bíró termékek kerüljenek a polcokra az otthonainkba vagy a testünkre.
Egy jó formatervezőnek erre fel kell készülni. Ebből a szempontból rizikót a folyamat lefolyásához szükséges idő jelenthet csak.

hg.hu: Honnan jött az inspiráció a BUG-hoz?

Bence: Először a dolog technológiai vonatkozásai mozgattak meg. Leginkább az, hogy lehetőségem van látszólag nem összefüggő fizikai elemeket, mint hőmérséklet, fény, pulzus, mozgás stb. egymással kapcsolatba hozni. Például a fényt mozgássá vagy a hőmérsékletet fénnyé alakítani. Egy digitális rendszer ilyen szempontból úgy is felfogható, mint a környezetünkben levő elemek egyfajta univerzális nyelve vagy közös nevezője, ahol a különböző elemek – beleértve a testet is – relációba kerülhetnek egymással. A BUG is egy ilyen ékszer, az adott fizikai elemek transzformációját személyesíti meg, teszi viselhetővé és hasznosíthatóvá.

hg.hu: Miért pont Mojzes Dórát kerested meg azzal, hogy készítsen öltözékeket a BUG-hoz?

Bence: Ohh, már az egyetemen kiszúrtam őt magamnak, de a ruhái is bejönnek. Az igazat megvallva viszont hazai vonalon, én őt találtam a legérdekesebb, legprogresszívebb divattervezőnek. Az ő ruháival és inspirációival simán el tudnék képzelni egy fashionable technology vonalat.

hg.hu: Szerinted kik vásárolják a BUG-ot?

Bence: Mindenki aki nyitott, bevállalós, fogékony az újra, tud és szeretne is progresszív lenni. De még inkább, aki hajlandó is ezért áldozni.

hg.hu: Most min dolgozol? Várhatóan a jövőben is hasonló érdekes kiegészítőkkel rukkolsz elő, vagy az ékszertervezés más vizeire evezel? Milyen jövőbeli terveid vannak?

Bence: Jelenleg egy kutatás fejlesztési projektben veszek részt mint formatervező. Testi és környezeti paramétereket mérni, feldolgozni és kommunikálni képes ékszereket tervezünk. Emellett pár társammal interaktív falburkolatokat fejlesztünk, melyek analóg mozgásokkal reagálnak a különféle beérkező jelekre. Enteriőrökbe, szobákba, bárokba vagy beltérre akárhova szánjuk a dolgot. Egy másik csapatban az emberi mozgás és a kiterjesztett valóság (augmented reality) alapján fejlesztünk interaktív kezelőfelületet a SpaceScan-t. Következő ékszerem pedig egy speciális pigmentet felhasználva napfényre vagy UV sugárzásra reagálni, elszíneződni képes alkotás lesz. A formát még nem tudom, az anyaga valószínűleg szilikon. A jövőben szeretném kicsit a BenceAdamKiss brandet megerősíteni, sok terméket és fejlesztést csinálni, leginkább a fentiek vonatkozásában, talán befektető bevonásával.

Schall Eszter - grafikus

hg.hu: Hogyan kezdtél el grafikával foglalkozni?

Schall Eszter: Mindig rajzolgattam, főleg az unalmas tanórákon, de komolyabban érettségi után kezdtem el a grafikával foglalkozni. Nem tudtam, hogy mihez kezdjek, a barátnőm grafikát tanult, nagyon megtetszett és megkértem, hogy készítsen fel a felvételire. Pár nap alatt felkészített és ősztől már a Novus Művészeti Iskola diákja voltam.

hg.hu: Grafikusként dolgozol a hétköznapokban is?

Eszter: Most az ELTE ifjúságsegítő szakos hallgatója vagyok, de minden maradék időmet a grafikára szánom. Egyaránt foglalkozom grafikák, festmények, ékszerek készítésével. Az ifjúságsegítés teljesen más téma, de később szeretném ötvözni a kettőt és művészetterápiával meg rajzelemzéssel foglalkozni, hogy segíteni is tudjak. Az ilyen szociális munkákban sok öröm és feltöltődés van. Én tudattalanul is mindig a művészettel gyógyítottam magam. Ha ideges voltam, rajzoltam, ha csak gondolkozni akartam a problémáimon, ékszereket csináltam, amikor igazán beteg lettem, elkezdtem selymet festeni. Szeretem az anyagokat, formákat, szagokat és a folyamatot, ahogyan a művek alakulnak.

hg.hu: Honnan jön az inspiráció a képekhez?

Eszter: Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, tulajdonképpen bárhonnan. Egy beszélgetésből, egy filmből, egy könyvből, egy kirándulásból, egy másik képből, a legapróbb dolgokat is szeretem megfigyelni...egy mosolyt, egy kávéskanált, hogy a felhőknek milyen a formájuk. Egyébként van egy inspirációs blogom is, itt.

hg.hu: Hogyan jellemeznéd saját stílusodat?

Eszter: Én csak rajzolok és nem gondolkozok stílusokon, de azt hiszem gyerekek világához állnak közel a képeim, ezért is szeretnék majd mesekönyveket illusztrálni.

hg.hu: Egy képeidből mennyi kerül eladásra, van valami darabszám limit?

Eszter: A digitális grafikáimnál nincsen limit, azért kezdtem el a digitális grafikával, mint technikával foglalkozni (számítógép-a munkámat annyiszor printelem ki sérülés nélkül, ahányszor csak akarom), mert azt akartam, hogy a művészetet az emberek el tudják érni, meg tudják fizetni és lehessen anélkül is egy szép kép a falukon, hogy milliomosok lennének.

hg.hu: Hogy látod érdeklődnek a magyarok a képek iránt, vagy sokan még mindig az Ikeában kapható tucatterméket akasztják a falaikra?

Eszter: Az átlagember nem szán pénzt a művészetre. Én pont ezt akarom megváltoztatni azzal, hogy a művészetet megpróbálom elérhetővé tenni. És persze, sokan az Ikeában vásárolnak, de nagyon remélem, hogy ha a lehetőségek is tágulnak, az ő ízlésüket is lehet majd formálni. Nagyon sok tehetséges képző- és iparművész van Magyarországon, akiknek a termékei felfedezésre várnak.

design, grafika, pályázat, interjú, intelligens textilek, gouba Icon_print

Kiss Bence Ádám

Szilágyi Csilla

Szilágyi Csilla

Szilágyi Csilla

Szilágyi Csilla

Szilágyi Csilla

Kiss Bence Ádám

Kiss Bence Ádám

Kiss Bence Ádám

Kiss Bence Ádám

Kiss Bence Ádám

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Schall Eszter

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317