Logomain

Éjjel a házak életre kelnek

By Kovács Dániel 2010. július 22. 10:59

szerk at hg dot hu

A fényfestés, avagy "urban projection" a 21. század egyik legizgalmasabb művészeti irányzata. Ezt be is bizonyítjuk.

A szemünk előtt formálódik a 21. század legújabb művészeti irányzata, a fényfestés vagy angolul „urban projection”. A legkülönbözőbb épületek „életre keltése” a projektoros fényvetítés színei és formái segítségével nemcsak a városok éjszakai életét teheti változatosabbá és izgalmasabbá, de kiváló reklámlehetőség is – mint azt a marketingszakma már felfedezte…

Budai_var20130602-27858-14lbbdx.gallery

A fényfestés hatalmas lehetőségeket tartogat – bár a rendkívül látványos alkotások időtartamának egyelőre a költségek határt szabnak, néhány éven belül a műfaj valóban meghódíthatja a köztereket. Az előképek között a szabadtéri mozik vetítései éppúgy felemlegethetőek, mint a LED-technológia lehetőségeit kihasználó épületvilágítás (amelyről Alain Guilhot fényépítész beszélt a hg.hu-nak). A fényfestés, amelynek Lyonban már saját fesztiválja is van Fête des Lumières, azaz Fényünnep néven, a kettő lehetőségeit ötvözi, és lehetőség szerint előnyt kovácsol az épületek változatos homlokzati struktúrájából.

A fényfestés az elmúlt pár évben óriási felfutást élt meg, és ebben különös módon mi magyarok sem maradtunk el. Berkes Dóra és Kozma Péter például 1996ban alapították dorkakozma nevű stúdiójukat, és egy évtizedig együtt, azóta pedig önállóan lettek a műfaj külföldön is ismert nevei. A fényfestés így már az ezredforduló környékén megjelent Budapesten, a MATÁV-székháztól az MTA palotájáig. Nemrég pedig a magyar fővárosban rendezték meg a világ első virtuális épületfestő versenyét, a Magyar Nemzeti Galéria udvarában.

Alább néhány nagyszerű videót gyűjtöttünk össze, amelyek betekintést engednek a műfaj ma ismert lehetőségeibe.

555 KUBIK: fényfestés a Hamburg Kunsthalle épületén, 2009

Az 555 KubiK fényfestése a Hamburg Kunsthalle épületén 2009-ben
Az Urbanscreen nevű formáció tavaly vette kezébe a hamburgi Galerie der Gegenwart épületét, hogy az Oswald Mathias Ungers tervezte, szándékosan sematikus homlokzatba egy éjszakára új életet leheljen. Az 555 KubiK elnevezésű produkció a homlokzat sematikájából indul ki, a meglévő raszterhálót ülteti át 3D-be. A téma: „ha az épületek álmodni tudnának”. A vetítést a cannes-i reklámfesztiválon Ezüst Oroszlánnal jutalmazták 2009-ben.

Seeper: Kraft Work, Wolfsburg, Németország, 2010

Seeper: Kraft Work, Wolfsburg, Németország, 2010
Az 1998-ban alakult, Londonban működő Seeper ma már nemzetközi jelentőségre tett szert a fényfestés műfajában. Egyik legutóbbi munkájuk a Volkswagen megrendelésére készült a gyár németországi telephelyén, Wolfsburg városában. Az alkony beköszönte után az „Autostadt” életre kel, és ez az élet színesebb és kreatívabb a nappalinál...

Yekpare: Isztambul története vasútállomáson elmesélve

Yekpare: Isztambul története vasútállomáson elmesélve
Isztambul 8500 éves történetét szelíd, lassú váltásokkal, 15 percben meséli el a Yekpare Istanbul Urban Screening Project, amelyet a város egyik közismert épületére, az 1906-ban épült Haydarpaşa vasútállomásra vetítettek. A videó feleleveníti, hogy lett az antik, majd a középkori keresztény városból az oszmán birodalom központja, és megidézi Nazım Hikmet Ran török költő alakját is. A rendezők: Deniz Kader és Candaş Şişman.

Az Anema újévi videója Sugarland-ben, 2010

Az Anema újévi videója Sugarland-ben, 2010
A fényfestés igazi hazája Európa; az Egyesült Államok kissé elmaradt a téren. A texasi Sugar Land (a város nevét a film nyomán többnyire tévesen egybeírják) újévi ünnepi projekcióját is európai csapat, a német Anema készítette, a városházára vetítve.

Lóránt Demeter: Variációk, 2010

Lóránt Demeter: Variációk, 2010
A 2010 júniusában megrendezett Pain Up! Visualpower virtuális épületfestő versenyre a Magyar Nemzeti Galéria "B" épületének középső homlokzatához igazodó 3 perces, zenei aláfestéssel készült animációkkal lehetett pályázni. a verseny győztese Lóránt Demeter itt bemutatott, igen látványos munkája lett.

NuFormer: Samsung, Amszterdam, 2010

NuFormer: Samsung, Amszterdam, 2010
Újabb bizonyíték arra, hogy a fényfestés a marketingesek számára is hatalmas lehetőségeket rejteget: az új Samsung 3D TV bevezetéséhez a NuFormer Projections készített fényvetítést az amszterdami Beurs van Berlage homlokzatára. Hendrik Petrus Berlage 1903-as épülete nem hatotta meg az alkotókat: a homlokzat a vetítés első perceiben felrobban – és ez csak a kezdet…

Branchage csatája, 2010

Branchage csatája, 2010
A Branchage Film Festival helyszíne Jersey szigete, nem messze a normandiai partoktól. A 2009-es fesztiválra a Seepernek különleges lehetősége adódott: a sziget középkori eredetű erődítményét használhatta vetítővászonnak. A végeremény a csapat legemlékezetesebb munkáinak egyike.

amszterdam, világítás, budapest, isztambul, hamburg, köztér, wolfsburg, fény, fényfestés, raypainting, urban projection Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317