Logomain

Klasszikus designer a Google fejlécében

By Kovács Dániel 2010. július 16. 13:44

szerk at hg dot hu

Frank_doodle20130602-27858-12qvtg2.gallery

Google doodle Josef Frank mintáival

Frank420130602-27858-1x8jnid.gallery

Josef Frank (1885-1967)

Frank320130602-27858-ahdq05.gallery

Josef Frank tervezte textil a Svenskt Tenn kínálatából

Frank220130602-27858-1nogl6l.gallery

Josef Frank tervezte textil a Svenskt Tenn kínálatából

A 125 éve született osztrák-svéd formatervező és építész, Josef Frank előtt tisztelgett tegnap a google.com keresőoldal: logója, az úgynevezett google doodle Frank népszerű, sokat használt motívumainak felhasználásával rajzolódott ki. Kevesen tudják, hogy a skandináv design atyjaként emlegetett Frank magyar felmenőktől származik.

A 125 éve született osztrák-svéd formatervező és építész, Josef Frank előtt tisztelgett július 15-én a google.com keresőoldal: logója, az úgynevezett google doodle Frank népszerű, sokat használt motívumainak felhasználásával rajzolódott ki. Kevesen tudják, hogy a skandináv design atyjaként emlegetett Frank magyar felmenőktől származik.

Josef Frank 1885. július 15-én született Baden bei Wienben. Édesapja, Kaufmann Ignác (eredetileg Izsák) a magyarországi Hevesről költözött ki Ausztriába feleségével együtt. (Őt nem, de több magyar származású, kevéssé ismert híres designert bemutattuk egy korábbi cikkünkben.) Josef a bécsi Műszaki Egyetemen tanult építészetet, majd 1919-25 között oktatott a helyi művészeti akadémián. A Vienna Werkbund alapítójaként komoly szerepet vállalt a két világháború közötti modern Bécs arculatában megteremtésében: ő kezdeményezte például a kortárs építészet laborjának tekinthető Werkbundsiedlung felépítését. A legfontosabb osztrák építészekkel, többek közt Adolf Loos-szal, Peter Behrens-szel és Oskar Wlach-hal dolgozott együtt. Ma is számos épülete áll Bécsben.

1933-ban Svédországba költözött, ahol hat év múlva állampolgárságot kapott. A stockholmi Svenskt Tenn textilgyár tervezőjeként dolgozott és szerzett országos hírnevet. Míg korai bútorterveire a tiszta funkcionalizmus volt jellemző, később erősödött a bécsi szecesszió és a brit Arts and Crafts mozgalom hatása. A Svenskt Tenn számára készített, több mint ezer textilterve színes, egyedi formavilágot mutat, amely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. (A gyönyörű textilek között érdemes elbogarászni a Svenskt Tenn oldalán.) Sokan a második világháborút követően híressé vált skandináv design előfutáraként, alapítójaként tisztelik.

Bár 1945 után lett volna lehetősége visszatérni Ausztriába, ő inkább fogadott hazáját választotta. Stockholmban hunyt el 1967-ben. 1965-ben még megkaphatta az osztrák állami díjat építészeti munkásságáért, 1991-ben pedig utcát is neveztek el róla a Donaustadt területén.

design, bécs, textil, jubileum, stockholm, svéd design, osztrák design, josef frank Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317