Logomain

Már reggeli előtt gondolj hat lehetetlenre!

By Séllei Lilla 2010. július 16. 15:10

szerk at hg dot hu

Hirlevel_daubner20130602-27858-51x730.gallery

hírlevél daubner

Daubner_anna_diploma_120130602-27858-bt3qdh.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_220130602-27858-4a5x6h.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_320130602-27858-vwyrab.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_420130602-27858-ohc2l3.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_520130602-27858-rntsto.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_620130602-27858-1ik01b7.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_720130602-27858-1coh9sy.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_820130602-27858-8p3ash.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_920130602-27858-1obhnec.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_1020130602-27858-ft1w9d.gallery

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner_anna_diploma_39920130602-27858-7r27ee.gallery

Daubner Anna - diplomamunka_399

Daubner_anna_prismatique_120130602-27858-102vgev.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Daubner_anna_prismatique_220130602-27858-17kf1fh.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Daubner_anna_prismatique_320130602-27858-owagc7.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Daubner_anna_prismatique_420130602-27858-gkgug8.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Daubner_anna_prismatique_520130602-27858-nhsaxd.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Daubner_anna_prismatique_39920130602-27858-1ilk994.gallery

Daubner Anna - Prismatique

Az Alice Csodaországban ihlette, királykék ruhakollekcióval diplomázott Daubner Anna, aki ősztől Londont célozza be.

Lewis Carroll klasszikusából, az Alice Csodaországban lapjairól való a fenti idézet, amely több szempontól is ráillik interjúalanyunkra. A MOME friss végzősei közé tartozó Daubner Anna egyrészt a mesekönyv ihletésében készítette diplomakollekcióját, másrészt korához méltó bátorsággal hamarosan London felé veszi az irányt. Azzal a nem titkolt céllal, hogy külföldön kezdjen szakmai karrierbe. Annával a Toldi mozi kávézójában tervekről, munkamódszerekről, és persze az igen szemrevaló királykék kollekcióról.

hg.hu: A kék kollekcióddal találkoztam először a Mono Fashionben.
Daubner Anna: Az a diplomamunkám. A témaválasztásban nagy szabadságot kaptunk, így én az Alice Csodaországban című történetet választottam inspirációforrásul. Ennek két oka volt: egyrészt pont akkor jött a film, másrészt mindig is nagy kedvenceim közé számított. A színek teljesen az témaválasztásra utalnak: a fekete-fehér-kék hármas uralja a kollekciót. Olyan jellegzetes elemeket használtam még, mint például a masni és a gallér; szerettem volna, hogy az inspiráció forrása egyértelműen felismerhető.

A Mono Fashion minden hónapban kiválaszt egy fiatal vendégtervezőt, hogy bemutassa a munkáit. Augusztusra én lettem a kiválasztott, így le kellett gyártani a kollekciót, ami nem volt egyszerű, például két darabját is kézzel festem. A diplomakollekciót az iskolában csináltam, ott jobbak voltak a feltételek: volt hely, szárítógép, mindenféle - könnyebb volt. Mivel nem jelentkeztem mesterképzésre, így kicsit furcsa a szituáció; biztosan bemehetnék most is a műhelybe, csak ez nem olyan egyszerű.

hg.hu: A ruháknak van valamiféle speciális festési módszere?
Daubner Anna: Mindegyik darab más, a kézműves munka miatt. A nadrág viszkózból van, a ruha selyemből; a két anyagot másképp fogja be a festék - ez persze csak utóbb derült ki. A minták úgy készültek, hogy először bevizeztem, megfestettem az anyagot, majd miután megszáradt, megismételtem a műveletet. Ennek a technikának köszönhetően lett nagyon folyós az összhatás.Nekem nagyon tetszenek az olyan ruhák, amiket digitális printtel nyomnak meg, ebből indultam ki a diplomakollekcióm anyagtervezése során. Mivel nem nyomós vagyok, hanem ruhás, így egy nyomott minta elkészítése még egy hatalmas plusz feladat lett volna a diplomamunka során. Ebből az ötletből alakult ki fokozatosan a megvalósult változat. Nagyon tetszett például Matthew Williamson 2009-es tavasz-nyári kollekciója, amiben hasonlóan folyatott minták voltak. Az általam elképzelt minták közül sok csak a sketchbookban látható - érdekes, hogy a festék mennyire másképpen viselkedik papíron, mint textilen.

A kollekcióban három öltözék található, de ezek mellé passzintható még egy szoknya meg egy átlátszó kisnadrág. A festett nadrágért sokan odavoltak, a szoknyát el tudom képzelni, hogy külföldön felveszik - itthon már kevésbé. A Múzeumok Éjszakáján tartott MOME bemutatón látott cipőket és táskákat a ruháim mellé Oláh Anna készítette. Annával együtt dolgoztunk a diplomamunkánkon. Úgy gondolom a cipők nagyon kellettek ahhoz, hogy egy teljes egészet alkossanak az öltözékek.

hg.hu: Milyen áron vannak a ruháid?
Daubner Anna: Nem tudom, sosem adtam el egyet sem - mindig elajándékoztam őket. A korábbiak nem is eladásra készültek, hanem kísérleti jelleggel. Még így a diploma után sem szeretnék rögtön átállni arra, hogy eladásra készítsek ruhákat.

Augusztus végén megyek Londonba. Bébiszitterként fogok dolgozni, de viszem ki az egyik varrógépem, a másikat pedig utánam küldik. Már tudom, hogy a család, akikhez megyek tolerálják majd a folyamatos zakatolást. Több okból döntöttem az utazás mellett: először is szeretnék rendesen megtanulni angolul, másodszor szeretném elkezdeni építeni a kapcsolatokat kint, és persze az iskolát is jó lenne ott megpróbálni. Valójában nem ragaszkodom a sulihoz, ha anélkül összejön kint valami, akkor annak is nagyon fogok örülni, bár tény: nagyon jó lenne a Saint Martins-ban tanulni. Kiss Tibiéknél (Je Suis Belle - szerk.) voltam gyakorlaton, és ők is buzdítottak, hogy menjek ki külföldre.

hg.hu: Nem félsz a kinti kapcsolatépítéstől, hiszen még itthon is nehéz az ilyesmi?
Daubner Anna: Sokan úgy gondolják, hogy előbb itthon kell befutni, és aztán kimenni, de én ezzel nagyon nem értek egyet. Szerintem az, amit itthon elértél, kint nem számít. Nem szeretném kétszer elölről kezdeni ezt az egészet, éppen ezért megyek ki most.
A kapcsolatépítéstől pedig nem félek, már el is kezdődött. Valójában nagyon nagy szerencsém volt most, amikor Londonban voltam négy napot. A couchsurfing.com-mal kerestünk szállást, és mikor megérkeztünk a szállásadónk telefonon közölte, hogy sajnos nem tudjuk letenni a csomagjainkat a lakásban, mert ő még dolgozik, kérte menjünk oda. Mint később kiderült éppen egy török Vogue fotózáson dolgozott fodrászként - hihetetlen volt, hogy egyből egy Vogue fotózáson találtuk magunkat. A stylist nem is értette, hogy mit keresünk ott, de mikor a szállásadónk elmagyarázta, megnyugodott. Így már nem félek annyira a kapcsolatépítéstől.

hg.hu: Említetted, hogy viszed ki a varrógépeidet, tehát te varrod az öltözékeket?
Daubner Anna: Igen, én varrom őket. A varrást és a modellezést a MOME-n megtanultam, persze most biztos, hogy nehezebb lesz, hiszen a suli végeztével semmiféle segítségem nem lesz. A Mono Fashionbe kerülő ruhákat már valószínűleg egy varrónő készíti majd. Nem volt könnyű rendes, precízen, jól és jó áron dolgozó varrónőt találni.

hg.hu:Hogyan és mikor jöttél rá, hogy divattervezéssel szeretnél foglalkozni?
Daubner Anna: Nem tudom, de van ezzel kapcsolatban egy élénk emlékem: Körülbelül tíz éves lehettem, amikor egy ismerősünk megkérdezte, hogy mi leszek, ha nagy leszek, és már akkor azt feleltem, hogy divattervező. Erre ő azt mondta, hogy aki már ilyen idősen tudja, az biztosan az lesz. Később persze akartam például állatorvos is lenni, amiről aztán elég gyorsan letettem. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba jártam, ahol támogatták a művészeteket. A környezet is nagyon inspiráló volt, mindenki azt csinálta, amit szeretett. Úgy érzem, hogy az egész világhoz való hozzáállásomat nagyban befolyásolta az a középiskola.

hg.hu: A MOME alatt terveztél esetleg más minikollekciót is?
Daubner Anna: Igen, egyszer. Ez volt a Prismatique nevű kollekció, amiben kristályos leggingsek, hajtogatott nyakláncok és más különlegességek kaptak helyet. Ebből a kollekcióból aztán készült egy fotósorozat is Baksa Zsófia stylist, Misetics Mátyás fotós és Kovalik Natasa sminkes közreműködésével. Baksa Zsófi nagyon sokat segített, összehozta az egész fotózást úgy, hogy nekem szinte semmit nem kellett csinálnom. Ebből a nyolc öltözékből aztán volt egy kisebb bemutató is a Lakástrend Kiállításon.

hg.hu: A tervezésen kívül írsz is a divatról, hogy indult a blog?
Daubner Anna: A blog (ourfashion.blog.hu - szerk.) indulása előtt kezdtem el nézegetni a külföldi divatblogokat, és így jutott eszembe, hogy kellene csinálni valami ilyesmit itthon is. Teljesen változó, hogy milyen gyakran készítek bejegyzéseket, van hogy naponta és van hogy két hétig nem írok semmit - ezért is jó, hogy hárman vagyunk. Igazából persze a ruhatervezés az, amit szakmaként, munkaként szeretnék űzni, ez pedig úgy gondolom, hogy mindig megmarad egy hobbinak. Attól, hogy Angliában fogok élni semmi nem változik a bloggal kapcsolatban, ugyanúgy megy majd tovább, hiszen nincs helyhez kötve. Remélem kicsit meg is fog változik, hiszen kint teljesen más hatások érnek majd, szeretném, ha elindulna egy másfajta szemlélet. Londonban közelebb leszek a divathoz, hiszen ott leszek, ahol történnek a dolgok, nem úgy mint itthon, ahol csak interneten látok mindent.

hg.hu: Vannak kedvenc külföldi blogjaid?
Daubner Anna: Nagyon sok blogot meg honlapot nézek, de a kedvenceimet a hangulatok miatt figyelem, ilyen például a Sea of Shoes. Mostanában pedig ráakadtam több magyar divatblogra is, amiknek nagyon szép a designja.

hg.hu: Tervezed, hogy míg kint vagy, készítesz egy kollekciót?
Daubner Anna: Igen, szeretnék kint készíteni egy kollekciót is. Erre a gyűjteményre biztosan nagy hatással lesznek az ottani élmények. Augusztus végén megyek ki, egy őszi-téli kollekciót nem lenne értelme csinálni, valószínű a 2011-es tavasz-nyárinak kezdek majd neki. Izgalmas lesz olyan szempontból is, hogy kint biztosan más kellékeket, alapanyagokat lehet kapni. Ha elkészül a kollekció szeretném itthon is népszerűsíteni. Fotózni biztosan Magyarországon fogjuk, hiszen itt vannak sminkes, fotós ismerőseim. A diplomamunkámat Trunkó Bálint fotózta, vele például szívesen dolgozom együtt. A MOME-ből ismert tervezők közül pedig szívesen koperálok Oláh Annával, akivel együtt készítettük a diplomamunkánkat. Oláh Anna munkáit nagyon szeretem, mert annyira merész, annyira bevállalós, mindig rátesz egy lapáttal. Semmiképpen nem szeretnék teljesen elszakadni Annától, hiszen nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Szeptemberben nyit Annak egy showroomot, ahol az én kreációim is kaphatóak lesznek. Ha esetleg később nekem összejön kint valami, akkor biztosan Anna termékeit is népszerűsítem majd.

divat, mome, tervező, interjú, magyar divat, magyar tervező Icon_print

hírlevél daubner

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka

Daubner Anna - diplomamunka_399

Daubner Anna - Prismatique

Daubner Anna - Prismatique

Daubner Anna - Prismatique

Daubner Anna - Prismatique

Daubner Anna - Prismatique

Daubner Anna - Prismatique

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317