Logomain

Paola Navone lesz a Design Hét sztárvendége

By Kovács Dániel 2010. június 29. 12:35

szerk at hg dot hu

A Design Terminal Nonporfit Kft. és a Roomba Home Culture közös vendégeként 2010. október 8-án Budapestre érkezik a kortárs design egyik legizgalmasabb figurája, az olasz származású Paola Navone.

A Design Terminal Nonporfit Kft. és a Roomba Home Culture közös vendégeként 2010. október 8-án Budapestre érkezik a kortárs design egyik legizgalmasabb figurája, az olasz származású Paola Navone.

Navone_budapest_kanape_web_copy_kicsi20130602-27858-lpaa88.gallery

Az olasz származású művész ízig-vérig világpolgár. Igazi utazó, aki egyfajta 21. századi nomádként - testben és lélekben - egyaránt otthon érzi magát Európában és Kelet-Ázsia számos pontján, s akinek munkáit a különféle kultúrák, a dinamikus formák és a nőies lágyság elegye hatják át.

Az építész diplomával rendelkező formatervező, lakberendező, dekoratőr és kurátor pályája arculat- és kiállítástervezőkén indult, majd a Modo (Divat) magazinnál a divat folyamatosan változó színes forgatagába került. A kíváncsi, kísérletező kedvtől hajtott Navone itt találkozott Alessandro Mendinivel, a designt új alapokra helyező Memphis csoport egyik meghatározó egyéniségével. A nyolcvanas években valóságos ellenkultúraként értékelt mozgalom tagjaként olyan jelentős gyártókkal dolgozott együtt mint az Abet Laminati, az Alessi és a Knoll International. 1985-től az Unido és a Világbank munkatársaként sokszor megfordult a Távol-Keleten, amelynek magával ragadó tárgyi világa a későbbiekben komoly hatást gyakorolt munkáira.

Paola Navone interjú

A természetes anyagok rusztikus jellege, és a kézműves technikák esetlegessége ösztönözte arra, hogy olyan kollekciókban kezdjen gondolkodni, amelyek nagyipari keretek között zajló gyártás mellett is képesek az emberi kéz érintésének utánozhatatlan nyomát megőrizni. Ebben a törekvésben első partnere Giulio Cappellini volt, akivel közösen megalapították a komplex életérzést kínáló, speciális termékekre szakosodott Mondót.

Karrierje a kilencvenes évek derekától még nagyobb lendületet kapott, hiszen a mobiliák mellett üzletbelsőket, komplett cégarculatot, sőt ékszerkollekciókat is tervezett. Sokoldalúsága ellenére munkája fókuszát továbbra is a bútorok és lakberendezési kiegészítők megformálása jelenti. A Driade számára számtalan kiegészítőt tervezett a fém virágcserepektől kezdve, az egymással kombinálható kerámiakészleteken át, evőeszközök és textilek hosszú soráig bezárólag. A neves Gervasoni megbízásának eredményeképpen született meg a Tiger, majd a ma is folyamatosan bővülő Otto széria, amelynek egyszerű vonalakkal megrajzolt, mégis szofisztikált darabjaival képes volt újraértelmezni a meglehetősen sematikussá vált rattan bútor kategóriáját is.

Navone minden esetben az általa kiválasztott anyagból indul ki, s célja a lehető legszokatlanabb kombinációk kikísérletezése. A természetes matériák mellett természetesen olyan, jól kiszámítható tulajdonságokkal rendelkező szintetikus anyagokat is előszeretettel használ, amelyekből újszerű végeredmény hozható létre. Legjobb darabjai napjaink vezető márkáinak katalógusaiban szerepelnek, a Casamilanónak tervezett fotelektől kezdve, az Egizia számára készülő asztalneműkön át, az Emu kerti bútoraiig.

Az utóbbi években egyre szorosabb szálak fűzik az exkluzív bútorokat kínáló olasz Baxterhez. Az érzékiséget sugalló, tapintásra késztető finom anyagokat felvonultató kollekciók egyszerre hoznak újat és nyúlnak vissza a törzsi metódusokhoz. Az izgalmas darabok elementáris energiát sugároznak, s az elmúlt néhány évben új színnel és tartalommal gazdagították a kortárs design palettáját.

Paola Navone egyébként nem először utazik Magyarországra. A 90'-es években többször vendégeskedett már a fővárosban egy itt élő és dolgozó író barátjánál. Ennek a korszaknak az emlékét őrzi a Baxter Budapest névre keresztelt, klasszikusan nagyvonalú kanapéja.

A látogatás alkalmából a Roomba Home Culture átfogó válogatást rendez, amely a fesztivál teljes ideje alatt látogatható, valamint a Design Hét Budapest kiemelt eseményeként az érdeklődők meghallgathatják a művésznő előadását is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában.
Forrás: Design Hét

design, budapest, design hét, program, olasz design, paola navone, design hét 2010 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317