Logomain

Ázsiai újhullám: Amerika legjobb divattervezői 2010-ben

By Séllei Lilla 2010. június 10. 11:46

szerk at hg dot hu

Cfda_fashion_awards_3_50020130602-27858-13xqmod.gallery

CFDA - Fashion Awards 2010

Cfda_fashion_awards_2_50020130602-27858-1m5wf22.gallery

CFDA - Fashion Awards 2010

Cfda_fashion_awards_1_50020130602-27858-1pbwmog.gallery

CFDA - Fashion Awards 2010

Tomford_46720130602-27858-1hqxnz6.gallery

Tom Ford reklámfotó

Tom Fordot, a provokátort ki sem lehetett volna hagyni az esélyesek közül - a győzelmi babér azonban másnak jutott.

Idén június 7-én tartották New Yorkban a Fashion Awards díjátadó gáláját, ahol az Amerikai Divattervezők Tanácsa évről évre a legtehetségesebbeket jutalmazza több kategóriában.

A Council of Fashion Designers of America szervezetét (CFDA) 1963-ban alapították, hogy segítse és összefogja az amerikai divattervezőket. A szervezet elnöke 2006 óta a közismert, férje révén nemesi nevet viselő kreátor, Diane von Fürstenberg - minden évben ő az, aki átnyújtja a Fashion Awards elismeréseit a nyertes kreátoroknak. Korábban olyan nagy nevek is álltak a szervezet élén, mint Oscar de la Renta vagy éppen Perry Ellis. Ebben rejlik a szervezet és a díj sikeressége is, hiszen közismert és elismert személyek adják hozzá a nevüket, ők döntenek arról, kik a legjobbak. A CFDA még februárban küldi szét a jelöléshez szükséges szavazólapokat tagjainak, divatszerkesztőknek, újságíróknak, stylistoknak és más szakmabelieknek. Ezt követően a bizottság tagjai választják ki a kategóriák három finalistáját, akik közül kikerül a győztes a gálán. A végső trióból azt választják a legjobbnak, aki az adott kategóriában a leginkább befolyásolta a divatot.

A díjátadó gálára a megújuló Lincoln Centerben kerül sor. Ezt az eseményt a divatvilág nemcsak a vörös szőnyegen viselt ruhaköltemények, hanem a díjazottak személye miatt is izgatottan várja minden évben. A tanácsnak bőven van kikből válogatnia, és náluk biztosan nem fordul elő az a klasszikus magyarországi gyakorlat, hogy évről évre ugyanazok veheti át a szobrocskákat. Ha szükséges, akkor pedig új kategóriát alkotnak - pár éven keresztül például humanitárius és divatikon-díjat is kiosztottak az erre érdemeseknek.

A 2010-es ceremónia a huszonnyolcadik volt a sorban. Az eseményen a tavaly elhunyt tervezőzseninek, Alexander McQueennek is adóztak a szervezők, bemutatva kollekcióját. Idén az Év nőidivat-tervezője díjra Alexander Wang, Donna Karan és Marc Jacobs voltak esélyesek, közülük győztesként utóbbi, a Louis Vuitton vezetője került ki. Marc Jacobs idén, 1987-től kezdve kilencszer kapta meg a CDFA díját, ebből háromszor az idén is elnyert Év nőidivat-tervezője kitüntetéssel jutalmazták. Marc valószínűleg mindhárom márkájáért, a Marc Jacobs-ért, a Marc by Marc Jacobs-ért és természetesen a Louis Vuittonért együttesen kapta az elismerést. Míg a Louis Vuittonnál több szezon kollekciójában érezhetően szabadjára engedte fantáziáját, addig saját vonala kissé letisztultabb stílusban készül, persze egy csipetnyi rafinériával. Ami pedig külön elismerésre méltó, hogy nemcsak egy jó kollekciót tudhat magáénak, hanem évről évre kitalál valami újat, amivel ámulatba ejti a divatrajongókat... És onnantól kezdve mindenki olyat akar, vagy ahhoz hasonlót, csak picit olcsóbban - hatása a világdivatra megkérdőjelezhetetlen.

A férfidivat-tervező kategória már kicsit bajosabb, hiszen a divat még mindig inkább nők uralta terület, így kevesebb a férfi kollekció és a férfiruha-tervező. A jelöltek között Michael Bastian, David Neville és Marcus Wainwright (Rag & Bone) mellett ott volt Tom Ford is, aki jól eséllyel pályázott a díjra, hisz  tíz éven át volt a Gucci kreatív igazgatója, majd 2007-ben megalapította saját, kizárólag a férfidivatra koncentráló márkáját. A Tom Ford azóta is szárnyal, ami nem kis részben provokatív reklámjainak köszönhető, fő elemként a meztelen hölgykoszorúban megjelenő, jól öltözött férfivel. 2008-as győzelmét azonban Tom nem ismételte meg, hiszen idén a Rag & Bone két designere, David Neville és Marcus Wainwright nyerte el a díjat, akik 2007-es győzelmük mellé újból bezsebelhették az Év férfidivat-tervezője elismerést is.

A Swarovski is minden évben kioszt három díjat, jutalmazzák a legjobb nőidivat-, a legjobb férfidivat- és a legjobb kiegészítő-tervezőket. A nőidivat kategóriában Jason Wut, Joseph Altuzarrát és Prabal Gurungot jelölték. Közülük az ázsiai származású huszonnyolc éves tervező, Jason Wu került ki győztesen, akinek munkásságával a Keleti szél címet viselő, ázsiai származású tervezőkről szóló cikksorozatunkban már foglalkoztunk. Hiába: Jason Wu a tavaly divatikon-díjat nyert First Lady, Michelle Obama egyik kedvenc kreátora, ráadásul eddig nem kapott díjat a CFDA-tól.

:image_61879

A férfidivat-tervezők közül is egy friss és fiatal márka tervezőjét, a 2008-ban alapított Richard Chai azonos nevű kreátorát jutalmazta a zsűri. Richard Chai, ahogyan Jason Wu is ázsiai felmenőkkel büszkélkedhet. Richard Chai saját divatháza beindítása előtt a Marc by Marc Jacobs-nak dolgozott, de tervezői stílusa tökéletesen csak saját márkájában tudott kiteljesedni. Scott Schuman a The Sartorialis blog egyik készítője leginkább részletgazdagsága, valamint a modern szabások kézimunkával történő párosítása miatt becsüli a tervezőt.

A harmadik elismerést is egy ázsiai származású kreátor, a nőidivat-tervező kategóriában is jelölt Alexander Wang kapta, mellette pedig Dana Lorenz és Eddie Borgo versengtek az első helyért. Alexander Wangről is több információ olvasható a Keleti szél című cikksorozatban. A Jason Wunál is fiatalabb művész egyébként tavaly is bezsebelte az egyik Swarowski elismerést; akkor a női divatban nyújtott teljesítményét jutalmazták.

divat, díjátadó, életrajz, cfda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317