Logomain

Abu Dhabiban áll a legferdébb ember alkotta torony

By Ongrádi Melinda 2010. június 8. 10:53

szerk at hg dot hu

A torony 18 fokban nyugati irányba dől, ezzel négyszer ferdébb, mint a nevezetes pisai ferde torony.

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe az Abu Dhabiban álló Capital Gate toronyház, amely ezennel hivatalosan is a világ legferdébb ember alkotta toronyépülete. A torony 18 fokban nyugati irányba dől, ezzel négyszer ferdébb, mint a nevezetes pisai ferde torony. 

Capital_gate_abu_dhabi20130602-27858-7x9wb6.gallery

Mindezt szigorú vizsgálatok és mérések után állapították meg, miután 2010 januárjában elkészült a 160 m magas, 35 emeletes, az RMJM tervezte és az ADNEC beruházói csoport által építtetett torony külső burkolata.

A torony a 12. emeletig függőleges, onnantól viszont a szintek 30-140 centiméterrel el vannak egymáson csúsztatva. Az építmény számos technológiai bravúrt felvonultat: ún. diagrid rácsostartóval épült, amelyet eddig csak néhány felhőkarcolón (pl. Hearst torony, New York) alkalmaztak. A megoldás előnye, hogy anyagtakarékosabb a hagyományos acélszerkezeteknél. Szemléletes adat, hogy míg a pekingi Madárfészekhez 110 000 tonna, a szintén pekingi CCTV toronyhoz kb. 50 000 tonna acélt használtak, addig a Capital Gate 21 500 tonna acél felhasználásával készült.

A torony emellett különleges merevítőmagot, illetve 490 db, 30 méter mélyre fúrt pillérből álló alapot kapott. A magasház egyik oldalán rozsdamentes acélból készült szerkezet látható, amelynek esztétikai funkcióin kívül feladata az árnyékolás is. Mindezeken kívül azonban még számtalan különleges külső és belső részletmegoldással találkozhatunk, amelyeknek köszönhetően az épület napjaink mérnöki tudományának látványos mementója lett.

felhőkarcoló, rmjm, abu dhabi, capital gate, a világ legferdébb ember alkotta építménye, guinness rekord, diagrid szerkezet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317