Logomain

Az ékszerész álmai

By Séllei Lilla 2010. június 8. 10:32

szerk at hg dot hu

Visy_dori_1_50020130602-27858-1k43yaf.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_2_50020130602-27858-1fxpfxj.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_120130602-27858-156mpol.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_220130602-27858-1vvsrkq.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_320130602-27858-1fe1t22.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_420130602-27858-1w8jm8j.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_520130602-27858-xc5e4m.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_620130602-27858-p9wan7.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_720130602-27858-n3tckt.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_820130602-27858-1p8snq.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_920130602-27858-xcnrl4.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1020130602-27858-18b1qe7.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1120130602-27858-puudp6.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1220130602-27858-1wcyxvi.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1320130602-27858-kbxeh3.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1420130602-27858-fyz7tl.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_1520130602-27858-1hgbslo.gallery

Visy Dóri ékszerei

Visy_dori_39920130602-27858-1ncxa9c.gallery

Visy Dóri ékszerei_399

Visy Dóri ékszertervezővel beszélgettünk, aki kicsit sem hagyományos darabokat készít.

A divat egyik itthon még gyerekcipőben járó ága az egyedi ékszerkészítés. Ahogyan más területeken is az ékszarpalettán is sorban bukkannak fel a fiatal tehetségek, akik sajátos stílusú gyűrűket, medálokat, karkötőket és még ki tudja mi minden más kínálnak a divatbolondoknak. Egy pályakezdő ékszertervezővel, Visy Dórival beszélgettünk tanulmányairól, munkáiról és jövőbeli terveiről. A beszélgetés élvezetes és pörgős volt, érződött, hogy az ötvöslány egész életét rajongásig imádott szakmája tölti ki, így rengeteg mondanivalója volt - mi pedig élvezettel hallgatunk.

hg.hu: Hogy lesz valaki ékszertervező? Miért ezt a szakmát választottad?
Visy Dóri: Nem tudom megmondani, így alakult. Mindig is szerettem az ékszereket, de ennek ellenére az érettségikor keleti nyelvek és kultúrák szakra felvételiztem, indológiára. Sajnos oda még kitűnő érettségivel sem sikerült bejutnom; el kellett gondolkoznom, hogy mi legyen. Mindig is foglalkoztam kézműves dolgokkal, festéssel, gyöngyfűzéssel, így kézenfekvő volt, hogy ilyen irányba induljak. A nagynéném javaslatára megnéztem a Pénzverdében az ötvösműhelyt, és nagyon tetszett. Nagyon kedves volt az ezüst- és az aranyműves mester is, akik mindent tudtak az ötvös szakmáról. (Az ezüstműves az, aki a tárgyakat csinálja, az aranyműves pedig az ékszereket, az elnevezések nem az alapanyag fajtájára utalnak.) Beiratkoztam a Práter utcai iskolába ötvös szakra, ezután két évig fél ötkor kellett kelnem, mert negyed hétre mentünk az iskola tanműhelyébe. A műhelyben önálló feladatokat is készítettünk különböző pályázatokra, például a minden évben a Várban megrendezésre kerülő Ifjú alkotók kiállítása. A második évben megnyertem ezt a pályázatot, és külön siker volt, hogy nem tudtak választani az ékszereim közül, ezért az egész kollekciónak ítélték az első díjat. E mellett voltam Münchenben is a Inhorgenta Nemzetközi Ékszer-és Óra Kiállításon, amin az iskola minden évben részt vesz egy standdal. Ez egy világszínvonalú, óriási esemény. Első évben még csak látogatóként voltam, de második évben már én csináltam a standot is. Ott ismerkedtem meg a firenzei iskolával, az Alchimiával, ami egy kortárs művészeti iskola. Később felvételiztem az Alchimiába, szerencsére felvettek, így egy évet tanulhattam Firenzében. Ott kint nemzetközi tanárok tanítottak, hollandok, osztrákok, német, olasz. Míg itthon a szakmai fogásokra tanítottak meg, addig kint a tervezői gondolkodásra.

hg.hu: Befejezve a tanulmányaidat most otthon dolgozol. Mennyi helyre és milyen eszközökre van szüksége egy ékszerészműhelynek?
Visy Dóri: Tényleg otthon van a műhelyem, de később szeretnék egy bolttal egybekötött műhelyt. A szerszámok, a kellékek nagyon sokba kerülnek. Egy fogó akár tízezer forint is lehet, és egy fogóval még nem sok mindent lehet kezdeni... Folyamatosan bővítem a készletet. A volt osztálytársaimmal összetartunk, mindenkinem más gépe van, így ki tudjuk segíteni egymást. Amikor hazajöttem, még beiratkoztam az itteni suliba egy kiegészítő kurzusra, így még egy ideig használhattam az ottani eszközöket. Sajnos most eladják a Pénzverdét, így megszüntetik az iskolának ezt a tanműhelyét, pedig ott az összes munkafolyamat végigvezethető, megtanulható volt.

hg.hu: Mi a célod, mi az álmod ékszerészként?
Visy Dóri: Az igazi cél, ami engem motivál, hogy egy formáljam az emberek ízlését. Itthon még mindig sokan félnek a különlegestől, attól, ami nem átlagos. Az ékszereim nem átlagos hétköznapi darabok, ez (medáljára mutat - szerk.) például műgyantából van, ami nem egy hétköznapi ékszeralapanyag. Kint Firenzében ismerkedtem meg a műgyantával, és egyik kedvenc alapanyagom lett, azért mert könnyű, könnyen formálható, és sok minden kihozható belőle, üvegfestékkel könnyen színezhető. Szeretném, hogy az emberek merjenek változtatni, és ne csak egy sémát kövessenek. Egyre több hazai ékszertervező van, remélem ezzel együtt egyre több vásárló is lesz, egyre több embernek lesz igénye ilyesmire.

hg.hu: Nem nehéz megválni egy-egy darabtól, amivel órákat, napokat bíbelődtél?
Visy Dóri: Imádom az ékszereimet, és a szívem szakad meg, mikor eladok egyet, de meg kell tanulnom megválni tőlük. Sokszor hordom őket mielőtt megveszik, és ilyenkor nagyon a szívemhez nőnek. Van egy-két saját készítésű darabom, amit én csináltam, amelyek rengeteg precíz munkát igényeltek. Nincs az a pénz, amiért megválnék ezektől, de éppen értékességük miatt nem is nagyon hordom őket. Féltem ezeket az ékszereket. Állandó ékszereim más tervezőktől vannak, Kecskés Viktortól például. E mellett a világ számos pontjáról kaptam már ékszert, anyukám idegenvezető, így a mexikói népi ékszerektől kezdve indiain át van mindenféle.

hg.hu: Inspirálnak az egzotikus tájakról hozott ékszerek?
Visy Dóri: Az elején volt egy-kettő, ami nagyon megfogott, és ezeket továbbgondoltam, de Firenzében pont arra tanítottak meg, hogy minden értékes és minden forma fontos, mindenből lehet inspirálódni. Most kezdem úgy érezni, hogy kezd kialakulni a saját stílusom, bár ez azért nehéz kérdés, mert szerintem mindenkinek különböző korszakai vannak. A Práter utcai iskolai évek alatt készült daraboknak is van egy egységes stílusuk, a Firenzében készülteknek is és a most készített daraboknak is, csak éppen mindhárom másmilyen. Jelenleg a műgyanta korszakomat élem, de el tudom képzelni, hogy félév múlva például csak fából fogok dolgozni. A munkáimban a fém mindig az ezüst, illetve használok egy különleges japán ezüstötvözetet, a shibuichit is, ezeket keverem más anyagokkal. A műgyantát rengeteg más anyaggal lehet párosítani, volt, hogy papírt mártottam műgyantába. A papír és a műgyanta együtt zománcos hatást keltett, de jobban megnézve láthatóvá vált a két anyag.

Nem mindegyik ékszerem az a hagyományos puha, selymes darab. Ebből a gyűrűből például kilógnak itt alul ezek a szárak, de ennek is megvan a maga története, az inspirációja. Egy olyan darabot akartam csinálni, ami szépen néz ki, de ugyanakkor bánthatja is az embert. Ennél a gyűrűnél a tengeri kagylók adták az ötletet. A tengerparton óhatatlanul is rálép az ember kagylókra, amelyek összetörnek és megszúrhatják a lábat, erre szeretne utalni. Általában papíron tervezek, de sokszor alakul az ékszer még munka közben is.

hg.hu: Mesélj a firenzei élményekről!
Visy Dóri: Egyszer szeretnék visszamenni Firenzében. Ott nagy kultúrája van az ékszerviselésnek, ami itthon még nincs meg. Firenzében elismerik és értékelik a kortárs ékszereket, éppen ezért sokkal nagyobb kint a verseny, sok itthon különlegesnek számító ékszer, ott nem tűnik ki a kínálatból.

hg.hu: Hol találnak meg a vásárlóid?
Visy Dóri: A vásárlók a WAMP-on, a Friss Galériában, meg a Facebookon találnak meg, de most például meghívtak a Múzeumok Éjszakájára, az Iparművészeti Múzeumba. Nagyon jól esett, hogy az Iparművészeti egyik kurátora felfigyelt az ékszereimre, de nemrég megkeresett egy svájci fotós is. Simon Frey azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy szeretné testen lefotózni az ékszereimet. Nagyon izgalmas lett a végeredmény, az ékszerek teljesen másképpen mutatnak egy testen, mint egyszerű tárgyfotón. A testen például láthatóvá válik, hogy mekkora az adott tárgy. Élni kezd az ékszer, míg önmagában csak egy élettelen darab.

hg.hu: Dolgozol egyedi megrendelésre is?
Visy Dóri: Készítek ékszereket egyéni megrendelésekre is, eddig szerencsére mindig sikerül eltalálnom az igényeket. Javításokat is vállalok, mert muszáj. A javítások a legrosszabbak, mert sokszor egyszerűbb lenne újra megcsinálni az egészet, de ezekből mindig lehet tanulni. Ezek mind egy lassú folyamat részei, kezdetben javítgatsz, majd a megrendelők rád bízzák az ötletüket, végül pedig lehet, hogy megvásárolják a te ékszereidet.

hg.hu: Milyen árban vannak az ékszereid?
Visy Dóri: A gyűrűk nagy átlagban 10-15 ezerbe kerülnek, a nyakékek 35 ezer körül vannak. A nyakékekkel sok a munka, sokat kell reszelni őket. Általában készítek fából egy formát, azt kiöntöm szilikonnal, majd a szilikonformába öntöm bele műgyantát, szépen lassan, rétegezve. Az így elkészült tömböt kell reszelgetni, ami kézi munkával nagyon sok idő, de így mindegyik darabban benne van a szívem-lelkem. Ez szerintem mostanában nagyon fontos, hiszen már az abc-ben is bizsut lehet kapni.

hg.hu: Kollekcióban vagy egy-egy darabban gondolkozol?
Visy Dóri: Van, hogy kollekciót készítek, de van, hogy nem abban gondolkozom. Firenzében főleg kollekciókat kellett készíteni, de most inkább az a jellemző, hogyha valami nagyon tetszik, akkor még csinálok ahhoz hasonlót, amivel kiegészítik egymást. Nemrég megkeresett egy itthon tevékenykedő orosz divattervező srác, aki szeretne létrehozni többekkel együttműködve egy designer brandet. Ebben a projektben tényleg kollekcióban kell majd gondolkodnom, de erről egyelőre nem mondhatok többet.

divat, magazin, ékszer, interjú, magyar divat, magyar tervező Icon_print

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei

Visy Dóri ékszerei_399

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317