Logomain

Trükkök a médialaborból

By Zsély Anna 2010. május 10. 09:45

szerk at hg dot hu

Cikkep_120130602-27858-1xn4tkr.gallery

Kutatók a Kitchen Budapest nyílt napján

Cikkep_220130602-27858-3md2eo.gallery

Nyílt nap a Kitchen Budapestben

Cikkep_320130602-27858-j8mibh.gallery

Kutatói beosztás a Kitchen Budapestben

Galeria20130602-27858-4kp315.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja

Glb_958020130602-27858-23pckj.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_958520130602-27858-qsp6qr.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_958820130602-27858-1elkp26.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_959020130602-27858-13jge0v.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_957520130602-27858-1cwqv99.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_960320130602-27858-962mwd.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_960720130602-27858-1wcub1d.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Glb_961320130602-27858-qn3hce.gallery

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Design/karrier sorozatunk ezúttal a főváros első médialaborját, a Kitchen Budapestet mutatja be a nyílt nap tapasztalatai nyomán.

Design/karrier című sorozatunk az Eclectick, a Tipton, a Manooi, a Rózsavölgyi Csokoládé és a Bomo Art után ezúttal a Kitchen Budapestet mutatja be.

Versbab, fújásra reagáló netvirág, emléktérkép - csak néhány az első hallásra mesébe illő szerkentyűkből, melyeket az érdeklődők megtekinthettek április 29-én, a Kitchen Budapest idei első nyílt napján. Az elnevezés megtévesztő lehet: bár időnként rendhagyó ötleteikkel bemerészkednek a konyha világába is, a KiBunak becézett kreatív alkotóműhely valójában médialabort takar. A Biblia közben megbúvó „technológiai játszótéren” zajló projektek a modern technológiákat kulturális tartalmakkal töltik meg vagy új, meglepő kontextusba helyezik.

Sipos Melinda és Boros Judit a Kitchen Budapestből. Fotó: Glódi Balázs

Amilyen sokszínű dolgok születnek ebből, olyan vegyes a KiBu kutatógárdája is: művészek és designerek dolgoznak együtt építészekkel, informatikusokkal vagy akár biokémikussal. „Egyfajta köztes teret hozunk létre szakmák és diszciplínák között, ahol ezek hathatnak egymásra. Abban hiszünk, hogy ez a keveredés pozitívan hat az alkotómunkára” – foglalja össze hitvallásukat Sipos Melinda, a KiBu programigazgatója.

A többek között Somlai-Fischer Szabolcs nevéhez köthető Kitchen Budapest 2007 júniusában kezdte meg működését a Magyar Telekom támogatásával, akik azóta is finanszírozzák a labor működését. A vállalat célja az volt, hogy a műhely alkotói olyan ötletekkel álljanak elő, amelyeket a cég hasznosítani tud: „Mi más szemszögből tekintünk az innovációra, így újat tudunk mondani arról a technológiáról, illetve felhasználási lehetőségeiről, ami náluk összpontosul”.

Az eredeti céloknak megfelelően foglalkoznak azzal is, milyen újszerű felhasználási módjai lehetnek a mobilkommunikációnak, de projektjeik között találunk kifejezetten kísérletező jellegű dolgokat is: a Landprint névre keresztelt, botmixerekkel felszerelt fűnyírógéppel mintákat lehetett vágni a fűbe, egy dodzsemet pedig úgy feltuningoltak, hogy rá lehetett csatlakoztatni a trolihálózatra. A Kitchen Budapestnél felmerülő témákat illetően nem szívesen kategorizálnak: a designterméktől a konkrét mobilalkalmazásig szinte minden készülhet. Így azt is nehéz meghatározni, hogy mi számít jellegzetesen „KiBusnak” – ahogy Boros Judit, a labor egyik kutatója fogalmaz, bármi, ami a meglévő világot a szokatlan irányába formálja át.

Mindenesetre mindig vannak olyan területek, amelyek éppen a fókuszba kerülnek. Ilyen az energiafogyasztás, a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésköre vagy a hálózatba kötött tárgyak. Visszatérő téma az intelligens otthon, vannak inkább művészeti jellegű installációk, egy csapat pedig iPhone-ra fejleszt alkalmazásokat. A kreatív szakmában gyakori forgatókönyv szerint a médialabor először külföldön lett ismert, ahol jóval erősebb téma az „arts and technology” terület, amiben a KiBu is utazik.

Bár ma már Magyarországon is egyre több embernek cseng ismerősen a Kitchen Budapest neve, Sipos Melinda szerint még mindig ritkaságszámba megy, ha valaki tudja, mi az a médialabor. Az egyetemeknek viszont már nem kell bemutatni őket: a Képzőművészeti Egyetemmel és a MOMÉ-val például egyaránt szoros a kapcsolatuk – utóbbival annyira, hogy hamarosan együttműködési szerződést írnak alá. Sokan érkeznek a Budapesti Műszaki Egyetemről is, de a csapatban akad olyan jogász végzettségű feltaláló is, aki tíz bejelentett szabadalmat tudhat a háta mögött.

Nemcsak a tagok háttere változatos, hanem az is, milyen utakon kerültek a KiBuhoz. Boros Judit például a BME ipari termék- és formatervező szak végzős hallgatójaként a diplomamunkájához keresett céget. Ökotech konyha témakörben a többi kutató segítségével készítette el különleges berendezését, egy olyan önfenntartó rendszert, amelyben növények és halak élnek együtt. A diplomamunka sikeres elkészülte után „ott ragadt”, és olyan darabok külső design tervezésében vett részt, mint a Multi-touch közösségi érintőképernyő vagy a növények igényeit jelző Talking Flowers. A kutató szerint a KiBu azért különleges, mert a sokféle ötlet és tudás találkozási pontjaként nemcsak újszerű dolgok létrejöttét teszi lehetővé, hanem egyben ki is tudja elégíteni a kreatív emberekre jellemző tudásvágyat: „Rengeteget tanultam, amióta itt vagyok. Annyira pörgősen foglalkoznak a technológia és művészet eseményeivel, hogy nagyon képben kell lenni, és ebben nagyon sokat segít, hogy mindenki más szakmát képvisel és másfajta tudással rendelkezik”.

A kutatógárdát a KiBu nyitottságának jegyében rendszeresen frissítik: alapelv, hogy bármennyire jó szakemberek dolgoznak náluk, mindig kell jönnie új arcoknak is. A kutatók „körforgásának” köszönhetően változik a hely arculata is. „Egy kutató csapat arculatát nagyon meghatározza, hogy milyen emberek vannak benne. Sok mindent meghatároz, ha több a programozó vagy éppen a designer, hiszen más-más aktuális témák érdeklik őket”- mutat rá Sipos Melinda.

Noha a csoportok projektek szerint szerveződnek, nem ez alapján fogadnak embereket, ugyanis nem ötleteket, hanem személyiségeket keresnek. Közös pont bennük, hogy nyitottak más területek felé, képesek önállóan dolgozni és tudnak lelkesedni. Folyamatos „vérfrissítést” jelent a guest researcher program is, melynek keretében külföldi vendégkutatók érkeznek pár hónapra. Jelenleg egy kanadai és egy ausztrál kutató csatlakozott a KiBuhoz, akik egy híreket generáló és nyomtató terminálon dolgoznak. Felmerül a kérdés, hogyan lehet összehangolni a különböző területekről érkező emberek munkáját. „Nehéz kérdés, mert nem szeretnénk egységesíteni, valamennyire mégis muszáj” – ismeri el Melinda. A projektek koordinálásában biztos pontot jelentenek a heti megbeszélések és a dokumentáció, de azért nem dolgoznak olyan szigorú projektmenedzsmenttel, ami ne adna teret az adhoc jellegű ötleteknek. Ezt bizonyítják a „napi hackek”, az akár pár óra alatt megvalósítható, spontán ötletek is: nemrégiben például az egyik kutatót a Philips Ambilight Full Surround technológiája inspirálta, amikor egy ledsort ragasztott a számítógépe aljára és úgy programozta, hogy képes legyen a képernyőn látható szín átlagolására és kivetítésére. Időnként azonban a hackek is túllépnek önmagukon. A nyílt nap egyik sztárjának számító, verseket és rövid üzeneteket morzéző Versbab szintén egydélutános projektnek indult, de láttak benne fantáziát, így ma már a második szériás babokon dolgoznak.

A KiBu égisze alatt születő termékek és alkalmazások széles palettája miatt nem egy dimenzióban értékelik a siker fogalmát sem.”Minden projektnek más a siker a saját természetéhez mérten. Egy művészeti jellegű installáció esetében elismerésnek számít, ha kiállítják egy neves helyen, de ha valami üzleti potenciállal bír, nyilván az a legnagyobb siker, ha megveszik” – mond példákat Sipos Melinda. Úgy véli, mindenképpen pozitív, ha meg tudnak jelenni egy elismert fórumon, például meghívják őket az Ars Electronicára, de egyértelmű elismerés volt az is, amikor írtak róluk a Wired magazinban vagy megemlítették őket a Business Weekben.

Üzleti szempontból talán az egyik legnagyobb siker a prezi.com prezentációkészítő szoftver, melynek fejlesztése nagy részben a KiBuban történt, és egy dán-amerikai cég képében talált befektetőt. Aktuális hír, hogy a valós idejű animáció készítésére alkalmas szoftvert, az Animatát egy gyógyszeripari cég szeretné interaktív kiállítási elemként használni, de folynak tárgyalások a Nighmo éjszakai lámpa licenszvételéről is. A KiBun belül a widget factory kifejezetten megkeresésekre dolgozik más cégekkel együttműködésben, segítve az egyes szolgáltatások és alkalmazások újratervezését. Boros Judit személyes tapasztalata alapján ugyanakkor úgy véli, az üzleti lehetőségek korlátozhatják is a kísérletezést. „Ha egy másik cégnél csinálom a diplomamunkámat, nem feltétlenül engedik, hogy ilyen experimentális projekttel rukkoljak elő” – idézi fel saját esetét. Az üzleti és szakmai sikerek mellett Sipos Melinda fontosnak tartja azt is, hogy a régi KiBusok mindig szívesen térnek hozzájuk vissza, ami az intézmény sikerét mutatja.

A Kitchen Budapestnél innovatív labor lévén a kísérletezés játssza a főszerepet, ezért munkáik pár lépéssel mindig az aktuális igények előtt járnak. Készítenek olyan tanulmányokat, amelyek felmérik a nagy többség szükségleteit – legutóbb például a tizenévesek mobiltechnológiai eszközhasználati szokásait. Ezekből az esettanulmányokból is merítenek ötleteket, és építenek projekteket az eredményekre reflektálva, és a nyílt napokon sokat jelentenek a reakciók is. A jövőben a Kitchen Budapest fókuszában erősödik az a cél, hogy kísérleteik szélesebb körben is ismertté váljanak.

design, magazin, budapest, kitchen budapest, magyar design, magyarország, zsély anna, design/karrier, sipos melinda, boros judit Icon_print

Kutatók a Kitchen Budapest nyílt napján

Nyílt nap a Kitchen Budapestben

Kutatói beosztás a Kitchen Budapestben

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Trükkök a médialaborból: a Kitchen Budapest nyílt napja - Fotó © Glódi Balázs

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317