Logomain

A mákság lényege

By Kovács Dániel 2010. május 13. 12:08

szerk at hg dot hu

Mak_bistro_enterieur_02_foto_bujnovszky_tamas20130602-27858-a1owpc.gallery

Mák Bistro, Budapest

Mak_bistro_enterieur_04_foto_bujnovszky_tamas20130602-27858-1b8tyd9.gallery

Mák Bistro, Budapest

Mak_bistro_enterieur_06_foto_bujnovszky_tamas20130602-27858-1pndu9m.gallery

Mák Bistro, Budapest

Mak_bistro_enterieur_07_foto_bujnovszky_tamas20130602-27858-1t9lz4p.gallery

Mák Bistro, Budapest

05_mak_bistro_etelfoto_2010_04_makos_guba_foto_radisics_milan20130602-27858-1peo4uy.gallery

Mákos guba a Mák Bistróban, Budapest

Otthonosság: alighanem ebben rejlik a nemrég nyitott Mák Bistro varázsának kulcsa. <br/>

Otthonosság: alighanem ebben rejlik a nemrég nyitott Mák Bistro varázsának kulcsa. A rusztikus, fehérre meszelt téglaboltozatok, a nagyi konyháját idéző, századfordulós Thonet-székek, koptatott vagy natúr színek: ebben az enteriőrben a véletlenül betérő éppúgy önmagára találhat, mint a kortárs formákra kiéhezetten érkező designjunkie. A látszólagos spontaneitás azonban jól átgondolt koncepciót takar, amely a gasztromán tulajdonos, Benkő Zoltán és a design focus stúdiót vezető Fónagy Dóra és Dávidházy Panni közös munkájának köszönhetően valósult meg.

„A helynek az a lényege, hogy hozzám jönnek vendégségbe az emberek” – fogalmazza meg a tulajdonos, akit csak nagy nehezen sikerül délidőben szóra bírnunk, hisz jó házigazdához méltóan a vendégekkel van elfoglalva. Ez a személyes jelleg üt át a Mák Bistro minden szegletén és hajlatán, rögtön a belépés után.

A Hild József tervezte épület a klasszicista pesti belváros szerény, de értékes öröksége; földszintjén nem is olyan rég a Loulou étterem meglehetősen eklektikus enteriőrjével találkozott a betérő. Az alapvető elrendezést az utód is megőrizte. Belépve jobbra asztalok, balra pult, egyenesen továbbhaladva a vendégtér hátranyúló, keskeny részébe jutunk, az L alakú tér fókuszában pedig az elrejtett, mégis központi szerepet kapó konyha.

Az alaprajzon túl azonban minden új és eredeti, sőt: keresetlen és naturális. A bejárat mellett álló írópult egykor katonai használatban volt, egy osztrák kisvárosban talált rá a személyesen is régi barátságot ápoló designer és tulaj. A mosdók fémlavórjai a 20. század elején kerültek ki valamelyik monarchiás kisváros fémgyárából. A jó állapotú, de érett korukat cseppet sem leplező székeket kiárusításokon vásárolták össze, a háromlábú faasztalok azonban saját tervezésűek. Új lelemény a pult fölé szerkesztett fémváz is, amelyre a remények szerint vígan ránő majd az egyelőre szemmagasságban burjánzó növénytömeg, lugashangulatot teremtve. A melegen hengerelt acéllemezekből készült, látványos borhűtő pedig valódi különlegesség, amely a szemközti tükörfalnak köszönhetően a helyiség szinte bármelyik pontjáról jól látható.

A Magyarországon kevéssé ismert bisztró-műfaj képviselőjeként a Mák szakít a divatos hi-tech vagy minimál designnal, a hagyományok és a kortárs ötvözését tűzve ki célul. A koncepcióra maga a név is példa: egyszerű és sajátos, a belsőben azonban a konkrét motívum nem jelenik meg, csak a hozzá kapcsolódó fogalomvilág szellemében készült tárgyak. Például a falipad huzatának szövete, amelynek próbadarabját maga a művelettel frissiben megismerkedő tulajdonos szőtte le egy zalaegerszegi üzemben.

:image_60225

A tárgyi világ őszinte, de a legapróbb részletekig: a rendelés után az asztallapra kerülő barna karton mintájáig vagy a pedánsan sorakozó borok helyspecifikus címkéjéig átgondolt. Ez igaz a gasztronómiára is. A saját nyilvántartása szerint 278 Michelin-csillagos vendéglőt megjárt tulajdonos az egyik legfrissebb világtrend, a bistro gastronomique, azaz a gasztrobisztró hazai úttörőjeként határozza meg éttermét. Kérdésünkre konkrét, párizsi, londoni, stockholmi, baszkföldi előképeket, ihletőket is sorol, a gasztroműfajok közül a San Sebastián és Bilbao közötti partszakaszon ezerszámra burjánzó tavernákban, talponállókban kínált falatkák, a pinchók jellegzességeit emelve ki meghatározóként. A belvárosi elhelyezkedéstől szokatlan, baráti áron kínált menü minden nap változik, de a korhoz illően akár Facebookon is követhető.

A Michelin-csillagra ugyan ezzel a műfajjal és itt nem pályázhatnak, de nem is áll szándékukban - szögezi le kérdésünkre Benkő Zoltán. Csalódás emiatt nem érződik sem rajta, sem az ételeken, amelyek új formába öntött, ismerős ízei Huszár Krisztián séfet dicsérik. Betérve ne csodálkozzunk azon, ha asztalunkhoz odalépve maga a tulajdonos érdeklődik, vagy ha az apró, de barátságos gyereksarokban összefutunk a legifjabb vendégekkel. Inkább reménykedjünk, hogy a jó példa hamar követőkre talál.

Fotók: Bujnovszky Tamás és Radisics Milán. A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Szépvölgyi Viktóriának.

design, belsőépítészet, budapest, dávidházy panni, étterem, magyar design, fónagy dóra, magyarország, defo, mák bistro Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317