Logomain

Antik porcelánok őrzője: a lámpakészítő

By Séllei Lilla 2010. április 29. 09:55

szerk at hg dot hu

Fater_maria_320130602-27858-em5q9f.gallery

Fatér Mária - lámpa

Hirlevel_lampa20130602-27858-1b8k9ot.gallery

hírlevél lámpa

Fater_maria_120130602-27858-4v9k8q.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_220130602-27858-se7aap.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_320130602-27858-1nf7znr.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_420130602-27858-1ozasdj.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_520130602-27858-1qruugl.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_620130602-27858-lt4p74.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_720130602-27858-1mnc98w.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_820130602-27858-1sckhuo.gallery

Fatér Mária - lámpa

Fater_maria_39920130602-27858-1f3hcmq.gallery

Fatér Mária - lámpa_399

Fatér Mária sajátos tárgyakból készített lámpái bármilyen enteriőr felett átveszik az uralmat.

Fatér Mária lámpáin már biztos megakadt azoknak a szeme, akik legalább egyszer kilátogattak a WAMP-ra: porcelánból és egyéb antik tárgyakból készült, meglehetősen merész munkái között mindenki találhat a lakásához passzoló modellt. Az általa készített tárgyak hivalkodás és a giccs látszata nélkül, ötletesen őrzik letűnt korok értékeit a mai tömeggyártásra specializálódott világban. Máriával beszélgettünk lámpáiról és arról, hogyan is kezdett el ezzel foglalkozni.

hg.hu: Hogyan és mikor kezdtél el lámpákat készíteni?
Fatér Mária: Először stylistként, divatszerkesztőként dolgoztam 2004 és 2008 között különböző magazinoknál. A vége felé már csak kettőnek, de teljes munkaidőben. Érdekesség, hogy a fashion styling helyett próbababával és tárgyasztallal dolgoztam, és ebbe beleszerettem teljesen. Azért szerettem meg, mert bármit megtehettem velük - lefesthettem sárgára, átfúrhattam őket... A tárgyak bármit kibírnak, és nem nyafognak azért, mert nem tetszik nekik a sminkjük. A "tárgyfétis" mindig fontos része volt az életemnek.

A legelső lámpámat 2009 augusztusában készítettem el a barátnőm születésnapi ajándékaként. Ekkor a kislányom már fél éves volt, és szükségem volt valamire, ami helyettesíti a munkát és érdemleges produktuma van. Úgy értem: a száraztésztábólkészített képkeretnél valami érdemlegesebbel akartam foglalatoskodni... Jól emlékszem arra a napra, amikor az ebédlőben pakolásztam a nekem tetsző porcelánokat, mire a darabok olyan egységet alkottak, amiről úgy gondoltam további életre "hivatott". Mikor készen lett az ajándék, annyira odavoltam a gyönyörtől, hogy nem ajándékoztam oda a barátnőmnek, és elkezdtem komolyabban foglalkozni a lámpakészítéssel. Technikákat próbálgattam az üveg és porcelánok átlyukasztásához, szerszámokat vásároltam, és az őrületbe kergettem édesapámat.

hg.hu: Az alapanyagokat honnan szerzed be?
Fatér Mária: A nagyszüleim életük második felében régiségkereskedőként dolgoztak. A porcelánok, az ócskaság és az értékes limlom újrahasznosítása kicsit olyan, mintha tovább vinném ezt az általuk elkezdett tevékenységet. Az alkotóelemeket a város, illetve az ország minden területéről vásárolom, lehet ez a szegedi bolhapiac, de ugyanúgy az Ikea is. Ha valahol látok valamit, ami megtetszik és tehetem, akkor megveszem, aztán valahogy "újraalkotom".

hg.hu: Készítesz vázlatos rajzokat, vagy mindig egy fejben elképzelt darabot valósítasz meg?
Fatér Mária: Néha rajzolok, néha nem. Előfordul, hogy megvan a fejemben egy kép, és ehhez kell megtalálnom a megfelelő tárgyakat, de az is megesik, hogy maga a tárgy annyira megfog: muszáj kitalálnom rá egy lámpát, egy új formát.

hg.hu: Kik vásárolják inkább a lámpáidat? Milyen korosztály?
Fatér Mária: A vásárlóim teljesen változatosak mind a korosztályt, és mind az anyagi helyzetüket illetően, de szinte száz százalékban nők. De az igaz, hogy nemtől függetlenül általában az embereknek megmoccan a szemöldökük és zavartan néznek néhány másodpercig, mikor első alkalommal látják a lámpáimat. Gyakran előfordul, hogy az ernyőn át bámulnak a villanykörtébe és igyekeznek meglátni... azt hiszem, a foglalatot, vagy az elrejtett turpisságot? Az is általános jelenség, hogy a férfiak gyakran próbálják lebeszélni hölgyeiket a kiválasztott lámpáról. Sokszor a fülem hallatára ígéri meg az adott férfi, hogy kifúrja a nagyi után maradt Herendit, világít majd az is. A kijelentés után persze hozzám fordul, és megkérdezi: milyen fúrót és fúrófejet használok.

hg.hu: Milyen ma itthon a helyzet, költenek az emberek lakberendezésre, lámpákra?
Fatér Mária: Én és a lámpáim nagyon jól megtaláltuk a helyünket ebben a globalizált, kapitalista világban, de az nem kérdés, hogy az értékek tekintetében elképesztően siralmas a helyzet. A tömegtermelés korában nem tudnak igazán maradandó dolgok születni, az ismétlések is unalmas ismétlések mára. A mai gondolkodásmód: vegyél kék bögrét 99 forintért, és ha átfested a konyhát, zöldre majd kidobod és veszel új sorozatot. Ehhez képest nem olyan régen, hatvan-nyolcvan éve generációkon keresztül használták ugyanazt az étkészletet. Megbecsülték, szerették, vigyáztak rá.

hg.hu: A különleges talpak mellett a burákat is te készíted?
Fatér Mária: A burákat egy barátnőm, Zeke Anikó készíti. Folyamatosan próbálom rávenni, hogy hagyjon fel minden mással és készítsen főállásban ernyőket.

hg.hu: Milyen árfekvésűek a lámpák?
Fatér Mária: Az árképzésben mindig nagy szerepe van a felhasznált porcelán mennyiségének és minőségének, a villanyszereléshez szükséges dolgoknak és természetesen a ráfordított időnek is. Az is számíthat, hogy egyedi megrendelés érkezik-e. A legolcsóbb lámpáim tízezer forintba kerülnek, a legdrágább pedig 40 ezer, de most például kinéztem egy zománc kávéskészletet 1950-ből, amit személyesen Rákosinak ajánlott fel a 3.b osztály. Az ebből készült lámpa valószínűleg drágább lesz...

Fatér Mária lámpáit a Doblo Bor Bárban (Budapest, VII. Dob u. 20.), a Müüska Bazaarban (Budapest VIII. Horánszky utca) és minden hónapban egyszer a WAMP-on lehet megvásárolni, valamint személyesen a tervezőtől, az m-lamp.com honlapon.

design, magazin, lámpa, magyar design, magyarország, interjú, magyar tervező, fatér mária Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317