Logomain

Pezsgőspohár villamosok a pezsgő fővárosának

By Cvitkovits Judit 2010. április 22. 11:10

szerk at hg dot hu

Extravagáns formatervezésű, de mégis tradicionális jelképeket szállít az Alstom a pezsgő fővárosának, Reimsnek.

Extravagáns formatervezésű, de mégis tradicionális jelképpel gazdagodott a pezsgő fővárosa, Reims. Egy pezsgőspohár alakját, könnyedségét és kifinomultságát idézi ugyanis azoknak a villamosoknak a designja, amik közül az elsőt – egy élénk lila színűt – már leszállított az Alstom Transport az észak-franciaországi városának.

05_citadis_reims_zold_belso20130602-27858-1xu0pgk.gallery

A város lakói egy szavazáson választhatták ki új villamosaik nekik leginkább tetsző és a város pezsgőgyártási tradícióira leginkább utaló formatervét. A város lakóinak választása a letisztult, áramvonalas és elegáns vonalaival egy pezsgőspohár formáját idéző, „karcsúsított” vonalú formatervre esett. A tizennyolc új, reims-i villamos szerelvény nyolc különböző színárnyalatban pompázik majd, ezzel is utalva a város pezsgőkészítési hagyományaira. Érdekesség, hogy az alsó áramszedővel is üzemeltethető reims-i CITADIS villamosok formatervét ugyanaz a Xavier Allard, az Alstom Transport vezető designere tervezte, aki az új budapesti metrók küllemtervét is készítette.

A pezsgőgyártás „fővárosaként” ismert Reims városa, melyet még a rómaik alapítottak, kitüntetett szerepet játszik Franciaország történelmében, ugyanis a világhírű reims-i katedrálisában koronázták meg szinte az összes francia királyt. Épernay és Ay városkákkal együtt, ma a közel 300 ezer lakosú Reims a francia pezsgőgyártás központja. Itt találhatóak ugyanis az olyan híres francia borházak központjai, mint például a Bollinger, a Duval-Leroy, a nagy múltú Mumm vagy a Krug. Reims lakói ezt a gazdag történelmi tradíciót és pezsgőgyártási hagyományt kívánták tükrözni új közlekedési eszközeik révén, amikor 2007-ben az Alstom Transport egyedi formatervezésű CITADIS villamosait rendelték meg.

Mint színes gyöngyök egy láncon, a tizennyolc villamos-szerelvény nyolc árnyalatban; sárga, narancssárga, vörös, lila, rózsaszín, kék, türkizkék és ánizs-zöld színekben pompázik majd. Az egyszínűre tervezett járművek mindegyik szerelvénye egyszerűen úszik a színekben egészen a festett üvegfelületekig, melyek áramvonalas külsőt kölcsönöznek a járműveknek miközben az utasoknak a színes városkép látványát kínálják.

A szerelvények belsejében azonos színkoncepciót alkalmaztak az Alstom tervezői úgy, hogy a külső színek az utastér egyes elemein is megjelennek. A tervezők különös figyelmet szenteltek a világításnak, ami a természetes fényt színes fényfoltokkal finoman ötvöző atmoszférát teremt. Ez a megközelítés kihangsúlyozza és megerősíti a „szikrázó” benyomást, különösen éjszaka, amikor a villamos színeinek sokasága különleges fénnyel és élettel tölti meg a városképet.

Villamos hálózat „kulcsrakészen”

Reims városában a villamosokat gyártó cég egy úgynevezett „kulcsrakész” villamos projektet valósított meg, hiszen a szerelvények tervezésén és szállításán túl az Alstom szakemberei gyártották az új villamosvonal elektromechanikai rendszereit, magát a villamospályát, a jelzőberendezéseket, a felsővezetékeket és a jegykezelő, illetve az értékesítő berendezéseket is.

Alsó áramszedős peszgőspoharak

A reims-i villamosprojekt különlegessége, hogy a városképvédelem érdekében az Alstom, a 11,2 km hosszú és összesen 23 megállóból álló villamosvonal egy 2 km hosszúságú szakaszán úttestbe integrált (APS) áramellátó rendszert épített ki, így a híres reims-i katedrális látványát nem csúfítják majd villamos felsővezetékek, mivel a szerelvények az útfelületbe épített áramellátó rendszerről kapják az áramot. A 32 méter hosszú CITADIS villamosok mindegyike több mint kétszáz utas szállítására képes, vagyis kapacitásuk négy busz utaskapacitásával azonos.

design, franciaország, jármű, villamos, alstom, reims, xavier allard Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317