Logomain

Elhunyt a Ford Mustang tervezője

By Kovács Dániel 2010. március 30. 16:55

szerk at hg dot hu

Alig néhány nappal 87. születésnapja előtt illionis-i otthonában elhunyt Donald N. Frey, az amerikai autótervezés nagy öregje. Frey munkatársaival rekordidő, mindössze 18 hónap alatt „rakta össze“ a Ford Mustang modelljét, amelynek 1964-es bevezetése a Ford történetének máig legnagyobb sikere lett az A- és a T-modell után. A Mustang teremtette meg a megfizethető, sportos, többnyire kétajtós autókra ún. „pony car” kategóriáját, amelynek egyszersmind egyik legismertebb képviselője lett.

Alig néhány nappal 87. születésnapja előtt illionis-i otthonában elhunyt Donald N. Frey, az amerikai autótervezés nagy öregje. Frey munkatársaival rekordidő, mindössze 18 hónap alatt „rakta össze“ a Ford Mustang modelljét, amelynek 1964-es bevezetése a Ford történetének máig legnagyobb sikere lett az A- és a T-modell után. A Mustang teremtette meg a megfizethető, sportos, többnyire kétajtós autók ún. „pony car” kategóriáját, amelynek egyszersmind egyik legismertebb képviselője lett.

Ford_mustang20130602-27858-17agl9y.gallery

Első generációs Ford Mustang. Kép: stevoarnold, flickr.com

Donald N. Frey 1950-ben kezdett a Fordnak dolgozni, miután – a családban már a harmadik generáció tagjaként – mérnöki diplomát szerzett a michigani állami főiskolán. Az autógyárban legkomolyabb munkája a Mustang lett. A tulajdonos, ifjabb Henry Ford az Edsel-sorozat évekig húzódó, katasztrofális kudarcsorozata után rendkívül bizalmatlan volt az új típussal, és négyszer dobta vissza a terveket. Frey végül felhatalmazás nélkül, egy motelben és egy raktárban rakta össze az autót csapatával, amelynek forgalomba helyezése előtt Ford kirúgással fenyegette meg. Az első évre 80 ezer példány eladását tervezték; ehelyett két év alatt az eladott példányok száma meghaladta az egymilliót.

A Mustang sokat vett át a régebbi Ford-modellekből, sőt európai sportkocsikkal is felfedezhető több hasonlósága, mégis egyedi arculatot sikerült kialakítania. Sikerének egyik titka az uniszex megjelenés volt: a nők körében ugyanolyan népszerűségnek örvendett, mint a fiatal férfiaknál. A Mustanghoz kötődik a filmtörténelem egyik leghíresebb autós üldözése is, Steve McQueennel az 1968-as Bullitt/ San Franciscó-i zsaru című filmben.

Frey-t 1964-ben a Ford vezető designerévé és alelnökké nevezték ki; később fontos szerepet játszott a Ford Bronco modelljének kialakításában. A Fordnál és más autógyártóknál betöltött kulcspozíciója és innováció okán Frey 1990-ben a Fehér Házban átvehette a National Medal of Technology elismerését. A Ford Mustangnak ma az ötödik generációját gyártják.

design, gyász, usa, autó, ford, amerikai design, donald n. frey, ford mustang Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317