Logomain

Betonbiztos designsiker

By Zsély Anna 2010. március 27. 09:30

szerk at hg dot hu

Ivanka_120130602-27858-1cl7z4s.gallery

Ivanka Beton Design

Ivanka_220130602-27858-j86zef.gallery

Ivanka Beton Design

Ivanka_320130602-27858-1mbm28w.gallery

Ivanka Beton Design Ivánka Katalin Ivánka András

Ivanka_420130602-27858-cq8tf0.gallery

IVANKA Beton Design

Ivanka_520130602-27858-17ehn85.gallery

Ivanka Beton Design

Ivanka_620130602-27858-7cfwdt.gallery

IVANKA Beton Design

Ivanka_cikkbe_120130602-27858-1l6699y.gallery

Ivanka Beton Design

Ivanka_cikkbe_220130602-27858-galpyr.gallery

Ivanka Beton Design

Ivanka_hirlevel20130602-27858-1j4cpr0.gallery

ivánka beton hírlevél

Ivanka_galeria_nyito20130602-27858-1aevqtq.gallery

Képek az Ivanka Beton Design műhelyéből; kép © Glódi Balázs

Ivanka_geleria_220130602-27858-12x0cuk.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 1.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_120130602-27858-z88jja.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 2.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_320130602-27858-1x67oha.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 3.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_420130602-27858-1x0bat9.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 4.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_520130602-27858-130h6gm.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 5.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_620130602-27858-18iw2qr.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 6.; kép © Glódi Balázs

Ivanka_galeria_720130602-27858-lr2a8m.gallery

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 7.; kép © Glódi Balázs

Számos hazai és nemzetközi elismerés után az IVANKA Beton Design ismét Milánóba készül. <br/>

Eltéveszthetetlen az IVANKA Beton Design bejárata a Bulcsú utcában: nem lehet nem észrevenni a régi, emeletes téglaházak között megbúvó karakteres, egyszintes betonépületet. A név és a székhely alapján bárki könnyűszerrel kikövetkeztetheti, milyen anyaggal foglalkoznak a falak mögött, de azt már nehezebb definiálni, pontosan mit is csinálnak vele – az IVANKA mindig is több irányt próbált követni, a műszaki megoldások nyújtásától az egyéni projektek megvalósításáig.

„A kezdetektől arra törekszünk, hogy összehangoljuk a ránk jellemző hármasságot: egyszerre vagyunk kreatív műhely és fejlesztőbázis, valamint saját tárgykollekció és egyedi kivitelezésű projektek gyártói” − határozza meg az IVANKA Beton Designt Ivánka Katalin, aki férjével, Ivánka Andrással alapította és vezeti az idén hét éve működő vállalkozást.

Nagy utat tettek meg, amíg eljutottak a mai sokrétű tevékenységükhöz: Katalin jogi egyetemet végzett, míg András informatikai műszaki menedzsernek tanult. Az egyetemi háttérnek a mai napig hasznát veszik a munkájukban. „A felsőoktatás adott egy általános rálátást a dolgokra, ami nagyon jól jön például a szervezésben, az üzleti életben vagy éppen az alkotások megrendelőkhöz való viszonyának szabályozásában. András pedig mindig is rendelkezett olyan műszaki beállítottsággal és szervezőkészséggel, amivel a gyártás lelkiismerete tud lenni” - magyarázza Katalin.

A beton kreatív alkalmazásával még diákként találkoztak Torontóban, ahová dolgozni jártak. András nagybátyjának kertépítő cégénél szembesültek azzal, hogy az anyagnak más esztétikájú felhasználása is létezhet, mint amit addig ismertek. Bár felmerült bennük az is, hogy kiköltöznek Kanadába, gyökereik Magyarországhoz kötötték őket, továbbá úgy gondolták, itthon nagyobb szükség van arra, hogy rehabilitálják a betont mint anyagot. 2003-ban céget alapítottak, és bár nem hoztak tudatos döntést arról, hogy felhagynak eredeti szakmájukkal, lassan azon kapták magukat, hogy egyre többet foglalkoznak a betonnal. „Organikus folyamat volt, természetesen alakult úgy az életünk, hogy időnk egyre nagyobb részét a cég fejlesztésével és a betonnal kapcsolatos munkák töltötték ki” – emlékszik vissza Katalin.

A kanadai cégnél szerzett tapasztalataik után még sokat képezték magukat, de az első lehetőségek már akkor megtalálták őket. Még a vállalkozás megalapításának évében részt vettek a Lakástrend és Design kiállításon, ahol egy konyhaszigetet állítottak ki „mesterdarabként”, majd a Mai Magyar Bútortáron Formareform díjat nyertek a legötletesebb tárgy kategóriában. Így szinte a starttal egyidőben megerősítést kaptak, hogy jó úton járnak, és a szakma elismerése mellett az első ügyfelek is érdeklődni kezdtek az IVANKA iránt. Az első darabok főként magánlakásokba készültek: a konyhapultokat és asztalokat csak később egészítették ki a közösségi terekbe illő burkolatok, növénytartók vagy recepciós pultok. Sokat dolgoznak együtt hazai építészirodákkal és néhány belsőépítészeti stúdióval, mint Sütő Kata és Sütő László irodájával. Egyik legextrémebb felkérésük a Fóti Lázár által megálmodott Gulliver Gyöngyösön névre hallgató projekt életre hívása volt, amelynek keretein belül olyan két méter magas, répaformájú szobrokat kellett létrehozniuk, amelyek teteje növényekkel beültethető.

Mivel általában öntéses eljárást használnak, a sablonépítés itt is kulcsfontosságú fázisnak számított – bár némileg rendhagyó helyszínen zajlott. A répák esetében ugyanis az ősminta megfaragását követően a sablont Bakó Zoli volt olimpiai bajnok kajakos kajaköntő műhelyében mintázták le üvegszálas technológiával. Ahhoz, hogy a nagyobb megrendeléseket is tudják teljesíteni, növelték a kapacitásukat és bővítették a létszámot is, így ma már kiegyensúlyozott az arány a közületi és a magánmegrendelések között.

Katalin azt vette észre, hogy az ügyfeleik körében más típusú változás is megfigyelhető: „Bővül azoknak a köre, akik már nem viseltetnek előítélettel a beton mint anyag iránt. Aki már élőben is látta a tárgyainkat, általában azt mondja, meggyőzték őt”. Az Ivánkánál már a kezdetektől azt kommunikálták, hogy betonból dolgoznak, sosem próbálták elrejteni vagy tagadni – fontos lépésnek tartották, hogy megmutassák, mi mindent lehet kihozni az anyagból. Több speciális betonalapanyaggal dolgoznak, de a „receptek” különböznek az építőiparban használatostól. Az IVANKA-nál használt alapanyagok jobb minőségi mutatókkal rendelkeznek, tömörebbek és ellenállóbbak környezeti hatásokkal szemben, színválasztásban pedig szinte korlátlan lehetőségeik vannak.

„Olyan karakteri sajátosságok ezek, amelyek megkülönböztetik a hozzánk kapcsolódó technológiát a többitől. Igyekszünk azonban megőrizni a beton sajátosságait is, megtartani az anyag identitását” – foglalja össze Katalin. Emiatt sokszor nem szívesen küszöbölik ki a beton természetes színeit vagy nyersességét – inkább próbálják megtalálni azokat a funkciókat, ahol ezek a tulajdonságok előnyként tudnak megjelenni. Sok esetben pedig maga a beton szolgál ötletadóként – azt vallják, hogy az inspiráció sok esetben nemcsak az alkotóból, hanem magából az anyagból is fakadhat: „Nemcsak egy ötlet tud a technológia irányába haladni, hanem sokszor egy anyag is meg tudja mondani, mivé akar válni. Hiszünk abban, hogy ez a folyamat oda-vissza zajlik”. Katalin ugyanakkor arra is rámutat, hogy a munkásságukban akaratlanul is megjelennek olyan stílusjegyek, amelyek a helyi, közép-európai és magyar kulturális-társadalmi vonatkozásokból erednek, és bár nemzetközileg közérthető tárgyak, sokat elárulnak származási közegükről.

Ha inspirációról van szó, fontosnak tartják a másokkal való közös munkát is, amelyben nagy szerepe van a nyitottságuknak: „A cégen belül megvan a létszámunk, de a termékfejlesztésekben nagyon változatos csapatokkal dolgozunk. A nyitott szemléletmód rengeteget használ annak, hogy friss irányok jelenjenek meg nálunk és olyan együttgondolkodási folyamatok alakuljanak ki, amelyek egy magába zárkózó szervezeti felépítésben elképzelhetetlenek lennének”. Két példával is bizonyítja, hogy hatékony lehet más szakirány bevonása: erről árulkodik a Szövetség 39-cel közösen készített üvegbeton ülőpad és a Jankovics Dávid mérnökkel tervezett hangfal, amellyel az IVANKA először mutatkozott be nemzetközi színtéren. A szakmabeliekkel már a kezdetekkor kialakult az együttműködés, és jó kapcsolatot ápolnak az oktatási intézményekkel is. Nemrégiben például a MOME doktori iskola hallgatóinak tartottak workshop jellegű órát, de vidéki intézményekkel és külföldi hallgatókkal is szívesen dolgoznak – most éppen egy finn diák tölti szakmai gyakorlatát náluk.

A lelkes érdeklődőknek 2007 végén egy terméktervezési pályázat keretein belül is módjuk nyílt arra, hogy az Ivánkával dolgozzanak. Közel száz megvalósítható terv érkezett be, amelyek egy része már elkészült – a legismertebb darab kétségkívül a Maurer Klimes Ákos-Kucsera Péter tervezőpáros Seeyou névre hallgató síremléke. Az IVANKA-nál eddigi sikereik közül erre a legbüszkébbek: a síremlék több mint tíz kiállításon vett részt, a palermói designhéten 27 ország közül hozta el a díjat, és a Magyar Formatervezési díj különdíját is megkapta. „Egy olyan tárgyat hoztunk létre, amely elhanyagolt témához nyúlt hozzá, ráadásul azt a célt is sikerült elérnünk, hogy lelki tartalmat közvetítsen” - vélekednek a siker titkáról. A Seeyou szerepelt többek között a St-Étienne-i Nemzetközi Designbiennálén és a Kölni Nemzetközi Bútorszakvásáron is, szakmailag azonban a Milánói Design Hét jelentette a legtöbbet, ahol olyan nagy nemzetközi bútorgyártó cégek is érdeklődtek a rendhagyó projekt megvásárlása iránt, mint az olasz Zanotta vagy svédországi Offect.

Az IVANKA idén is Milánóba utazik, ahol ezúttal két helyszínen is bemutatják termékeiket. A Salone Satelite-n standjukon fog debütálni a Balázs Kriszta tervezte ORTO ’Living Covering’ burkolat, amely a betont mohával és kisebb növényültetésekkel kombinálja. „Az ötletet az adta, hogy a föld repedéseiben extrém körülmények között is milyen gyorsan megtelepszik a növényi élet. Ennek megfelelően az ORTO esetében a bordázatba ültetjük a növényt, és Milánóban egy geometrikus, valamint egy térképszerű tájra emlékeztető mintával fogjuk prezentálni” − meséli Katalin. Az ORTO és az IVANKA klasszikus termékei mellett Szőke Gábor Miklós szobrásszal egy régi betonkeverőt alakítanak át installációként, valamint Konnerth Zita stylisttal közösen készített fali kulcstartó különlegességekből és egyéb kézműves kiegészítőkből álló kollekciót is bemutatnak. A design hét másik helyszínén, a Zona Tortonán pedig Hübler János képzőművésszel készített asztalukat állítják ki. A darab pikantériáját az adja, hogy egy Oscar Niemeyer építész munkájának szentelt tárlaton mutatják be, aki úttörő tevékenységet folytatott a beton építészeti alkalmazásaiban, mellesleg pedig Castro barátja és elkötelezett kommunista – ehhez képest az asztal betonlábai tele vannak kirekesztéssel, amelyekbe a kommunistabarátnak éppen nem nevezhető Szabad Európa Rádió által felajánlott könyvek kerülnek.

Katalin biztatónak tartja, hogy nemcsak külföldön lelkesednek a munkásságuk iránt, hanem Magyarországon is nyitott közönséggel találkoznak: példaképp a mostani Garden és Greenexpót említi, ahol szintén pozitív hozzáállást tapasztaltak. „Nemcsak a szakmabeliek, de a laikusok is egyre nyitottabbak. Viszont úgy gondolom, hogy nem lehet csak a közönségtől elvárni a lelkesedést, az alkotónak is proaktív szerepet kell vállalnia a közízlés formálásában” – mutat rá a saját felelősségükre. Bár most még teljes erőbedobással készülnek Milánóra, természetesen vannak terveik a jövőre vonatkozólag is. Új, izgalmas területként tekintenek a kisebb léptékű alkalmazásokra, így már kísérleteznek a beton gasztronómiában való felhasználásával és a kicsi, divathoz és öltözködési kultúrához kapcsolódó funkciók irányába is szívesen nyitnak. A gasztro és food divízió tárgyainak fejlesztésen és bevezetésén Hümpner Viktóriával dolgoznak együtt, a premier még ebben az évben várható.

magazin, ivanka beton design, ivánka andrás, ivánka katalin, magyar designkarrier, zsélyi anna Icon_print

Ivanka Beton Design

Ivanka Beton Design

Ivanka Beton Design Ivánka Katalin Ivánka András

IVANKA Beton Design

Ivanka Beton Design

IVANKA Beton Design

Ivanka Beton Design

Ivanka Beton Design

ivánka beton hírlevél

Képek az Ivanka Beton Design műhelyéből; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 1.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 2.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 3.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 4.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 5.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 6.; kép © Glódi Balázs

Az Ivanka Beton Design műhelyének képei 7.; kép © Glódi Balázs

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317