Logomain

Kepp showroom: 5 tervező, 5 stílus

By Séllei Lilla 2010. július 15. 14:43

szerk at hg dot hu

Kovacs_adel_50020130602-27858-t2d3oq.gallery

kovacs_adel_500

Hajdu_anett_50020130602-27858-zo7ny0.gallery

hajdu_anett_500

Havancsak_terez_50020130602-27858-9rl290.gallery

havancsak_terez_500

Kepp_50020130602-27858-wm9aar.gallery

kepp_500

Hostadter_szandra_50020130602-27858-ztz3si.gallery

hostadter_szandra_500

Tomcsanyi_dori_50020130602-27858-1qeuxl4.gallery

tomcsanyi_dori_500

Interjú a Kepp showroom öt tervezőjével.

Az elmúlt években sorra nyíltak a divatüzletek és az intimebb hangulatú showroomok, ahol a tervezők nemcsak dolgoznak, hanem vevőkkel is találkoznak, a vásárlók itt választhatják ki a hőn áhított darabot. A showroomok palettáját egy új üde színfolt ékesíti a 2009-es novemberi megnyitó óta, hiszen megalakult a Vörösmarty téren a Kepp showroom, ami az eddigi műhelyekkel ellentétben nem egyetlen tervező vagy egy márka mögött álló tervezőcsapat otthona, hanem öt különböző alkotó közös műterme. A Kepp showroom lakóival, Havancsák Terézzel, Hofstädter Szandrával, Tomcsányi Dórival, Kovács Adéllel, valamint Hajdú Anettel beszélgettünk a műhelyről, céljaikról és eddigi tapasztalataikról.

Maga a Kepp elnevezés az angol cape szóból ered, ami annyit tesz, körgallér. Sokan azt hiszik, hogy ez a lányok által alkotott márka neve, pedig nem. "Valójában a Kepp nem a mi közös nevünk, hanem a helyé, ami mögött mi dolgozunk. Ez egy kis gyűjtőhely, ahol mindenki a saját kis dolgaival foglalkozik. Sokkal könnyebb együtt érvényesülni, főleg olyanokkal, akikkel megtalálod a közös hangot. Annak ellenére, hogy egyedül dolgozunk, jó, hogy a járulékos teendőkre nem egyedül vagyunk, feloszthatjuk ezeket ötünk között. Mindannyian tanulunk, és tény, hogy sok mindent kell még tapasztalnunk, de legalább már elindítottunk valamit."

A honnan is jött maga az ötlet kérdés adja magát, amire lelkesen válaszolgatnak, egymás mondatait kiegészítik, tökéletes az összhang. "Az előkészítő óta ismerjük egymást, együtt felvételiztünk, mindannyiunkat felvettek, és azóta is megmaradt a barátság. Szerettünk volna egy olyan helyet, ami közös, de ahol mégis külön-külön érvényesülhetünk. Mindegyikünket zavarta, hogy a műhely az iskolában bezár például nyáron, és akkor abba kell hagyni a munkát. Ez a hivatás állandó, a kreativitás nem áll meg a tanév végével."

A kis showroom megteremtésével a lányok létrehoztak egy igen sokoldalú helyet: mindegyikük egészen más jellem, de mégis van bennük valami közös. Elmondásuk szerint rendkívüli módon inspirálják egymást:"Húzzuk egymást. Ha bejön valamelyikünk, és látja, hogy a többiek éppen dolgoznak, akkor ő is nekikezd, megjön a kedve. Mindenkinek más a szakterülete, így segíteni is tudjuk egymást, válaszolni a másik kérdéseire." A lányok barátsága és összefogása nagyon jó példa lehetne az egész hazai divatvilágnak, úgy tűnik mindenki örömmel üdvözli ezt a fajta együttműködést. "Sokan örülnek, hogy van egy ilyen hely, hiszen itthon a Kepp showroomon kívül nincs még egy hasonló, semmi olyan, ahol különálló tervezők külön-külön dolgoznak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk emiatt." A pozitív megerősítéseken kívül azért lassan kézzelfogható eredménye is van a munkájuknak, az üzlet is beindul. "Egyre többen jönnek, főleg nagyobb megjelenések után, magazinszerepléseket követően. Egyre több stylist érkezik, akik feltérképezik, hogy milyen a kínálatunk, és később amikor egy bizonyos ruha kell nekik egy anyaghoz, visszajönnek."

A Kepp showroom honlapját itt találjátok, de még több információt találhattok a Kepp Facebook rajongói oldalán!

A tervezők

Havancsák Teréz
Havancsák Teréz kollekcióját láthatta már a nagyközönség is, hiszen a feltörekvő generáció képviselői között ő is lehetőséget kapott, hogy bemutassa kreációit. A tervezőlányt, ahogyan az a ruháin is jól látszik, nagyon érdeklik a különleges részletek, szeret azzal kísérletezni, hogy hogyan lehet például fémes hatású papírt rádolgozni textilre. Bár kreatív művészcsaládból származik, és nyarait alkotótáborokban töltötte, ahol rengeteg mindent kipróbált, mégis sokáig nem volt tiszta számára, hogy a kreatív terület mely ágával foglalkozzon. "Az érettségi környékén körvonalazódott, hogy mit is szeretnék, nagyon örülök, hogy ezt választottam. Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak."

Hofstädter Szandra
HofstädterSzandrának már van egy diplomája, a BMF-en tanulta meg a szakma technológiai részét, a MOME negyedéves bőrös hallgatója, de a vándorfélév keretében a kötésbe is belekóstolt. "A vándorfélév nagyon jó tanulmány volt, bepillanthattam egy másik területre. Eddig inkább szövött anyagokkal foglalkoztam. A diplomamunkámban is inkább fehér szövött anyagokat használtam bőr hatású textilekkel. Ezeknél azt használtam ki, hogy egyáltalán nem rugalmasak ezek az anyagok, úgyhogy meghajtottam őket." Gyakorlati időszakát a táskatervezés egyik hazai sztárjánál Anh Tuannál töltötte. "Tuannál megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor nem egy tárgyat tervez az ember, hanem együtt tervez több tárgyat."

Tomcsányi Dóri
Tomcsányi Dóri neve ismerős lehet, hiszen a fiatal tervező már korábban több cikkünkben is szerepelt. Egy félévet Párizsban töltött, ahol belekóstolt a ruhatervezésbe, ez a kis kirándulás olyan jól sikerült, hogy a későbbiekben is ezen a vonalon szeretne dolgozni. És hogy miért mondott le a kötött cuccokról? "Itthon nem látok perspektívát a kötött vonalban, jó dolog, hogy ezt tudom, ismerem és szeretem, szeretnék is kötni később, de úgy érzem, itthon ez megáll egy szinten. Ha később lesz rá lehetőség, akkor külföldön szívesen kötnék." Párizs egyébként nagyon inspirálóan hatott Dórira: "Párizsban egy kis fekete ruhakollekció elkészítése volt a feladat. Leginkább a párizsi utcai divat inspirálta a kollekciót, ezek mind olyan darabok, amelyeket igazából kint bátran hordanak az emberek. Érdekes, hogy kint hosszú percekig lehet úgy menni az utcán, hogy csak feketébe öltözött embereket látsz, mégis mindegyiknek megvan a maga szépsége. Nagyon jól öltözöttek, s ez a vizuális élmény rengeteg inspirációt adott."

Kovács Adél
Kovács Adél Tomcsányi Dórihoz hasonlóan kötős, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak kötött anyagokkal dolgozik. "Igyekszem a kötött anyagokat párosítani más textilekkel, akár bőrrel is. Főleg a felületek és a minták érdekelnek. Az előző kollekciómban már megjelentek mintás felületek, és a későbbiekben is azt tervezem, hogy ezekkel kísérletezem majd. Hiányát érzem a mintás vonalnak itthon. A virágminta kivételével mindenféle minta érdekel, sok ötlet van már a fejemben, de még nem vetettem bele magam a munkába. A minták egymásra rétegezése mellett mostanában a földszínek és a púderszínek a kedvenceim." Adél szívesen újít az anyaghasználatban is, meghökkentő ötleteire már külföldi blogok is felfigyeltek. "Megpróbálok olyan anyagokat találni, és ezeket beépíteni a kollekcióimba, amik egyébként az öltözködéssel kapcsolatosak, de teljesen másképpen. Ilyen például az árazószál vagy a mágneses csipogó. Most ezekkel kísérleteztem, ezekből készítettem applikációkat a ruhákra."

Hajdú Anett
Hajdú Anett szintén bőr szakos, a vándorfélévben ő a ruhásokhoz csatlakozott. "Eddig csak kiegészítőket volt lehetőségem tervezni az iskolában, most végre ruhákban is kipróbálhattam magam." Bár élvezte a ruhatervezést, de itt sem tudott megfeledkezni kedvenc anyagáról a bőrről. "A bőr iránti rajongásom az egyetem másodévében, a szakosodást követően kezdődött és jelenleg is tart, idén a ruhaterveimben is megjelent ez a matéria. Egy bodyt készítettem el bőrből, ami eléggé szokatlan anyag-forma párosításnak minősül. Azért tervezek szívesebben táskát, mint cipőt, mert az előbbi legyártása kivitelezhető, az utóbbié sajnos már problémás az iparág megszűnése miatt."

divat, magazin, tervező, interjú, magyar divat, kepp showroom, magyar tervező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317