Logomain

Kitelepítések árán építik újjá a Szfinxek útját Luxorban

By Kovács Dániel 2010. március 4. 10:50

szerk at hg dot hu

Teljes hosszában helyreállítaná az egyiptomi kormány és Luxor városa az úgynevezett Szfinxek útját, amely a Kr. e 4. században épült Karnak és Luxor templomai között. Az útnak ma csak egy kis szakasza áll eredeti formájában; nagyobb részére azóta sűrűn beépített város települt. A három éve megkezdett munkálatok során már több mint 800 alacsony jövedelmű családot telepítettek ki, ám a bírálatok egyre hangosabbak: az elköltöztetett családok állítólag nem jutnak megfelelő új lakáshoz, ráadásul a feltárás miatt elpusztított épületek között értékes újabb koriak is akadnak.

Március harmadikán átadták az egyiptomi Luxorban a helyreállított Szfinxek útját, amely a Kr. e 4. században épült Karnak és Luxor templomai között. Az útnak csak egy kis szakasza maradt meg eredeti formájában; nagyobb részére azóta sűrűn beépített város települt. A három éve megkezdett munkálatok során már több mint 800 alacsony jövedelmű családot telepítettek ki, ám a bírálatok egyre hangosabbak: az elköltöztetett családok állítólag nem jutnak megfelelő új lakáshoz, ráadásul a feltárás miatt elpusztított épületek között értékes újabb koriak is akadnak.

A_szfinxek_utja20130602-27858-8lqsw9.gallery

Az egyiptomi kormány nagyszabású tervekkel igyekszik újjáéleszteni ókori örökségét; a világ legnagyobb múzeumának jelenleg is zajló felépítése mellett a program fontos eleme volt a Szfinxek útjának helyreállítása. A nagyjából háromezer méter hosszú utat ezer évvel a karnaki és luxori templomegyüttes elkészülte után építették, és eredetileg a becslések szerint 1350 szfinx-szobor szegélyezte; ezek jó részét a római uralom alatt és a középkorban elszállították. Az utat, amely egyedülálló emléke az ókori Egyiptom építészetének, teljes hosszában feltárták, hogy turisztikai attrakcióvá válhasson.

A metódusok azonban nemcsak az elköltöztetett és állítólag mélyen lakásaik valódi értéke alatt kárpótolt családok haragját vívta ki, hanem a nemzetközi műemlékvédelemét is. Egy, az UNESCO felügyeletével lezajlott vizsgálat 2008-ban megállapította, hogy több értékes történeti épületet is elbontottak a helyszínen, sőt, sérülhettek az ókori maradványok is, az előkészítő régészeti feltárások hiányában. Azóta pedig a pusztítás folytatódott: a luxori vezetés mára szinte az összes, a helyreállítást akadályozó épületet eltüntette. A költözni nem akarókat a villany- és a vízszolgáltatás megszüntetésével kényszerítették ki otthonaikból.

A műemlékvédők tartanak attól is, hogy az ókori város maradványai áldozatul esnek a túlzottan is idegenforgalmi célú fejlesztéseknek. A fejlesztések ugyanis óegyiptomi témájú turistafalvakat terveznek az út mentén, valamint az ókori vallási menetek újraélesztését. A városvezetésben állítólag az is felmerült, hogy kisvasutat építenek a helyreállított útszakasz mentén.

műemlék, örökségvédelem, urbanisztika, egyiptom, bontás, luxor Icon_print

A Szfinxek útjának megmaradt szakasza a luxori templom előtt

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317