Logomain

Megalakult a Budavári Palotanegyed Fejlesztési Fóruma

By Kovács Dániel 2010. február 10. 19:05

szerk at hg dot hu

2010. február 10-én megtartotta második ülését az immár hivatalosan is a Budavári Palotanegyed Fejlesztési Fórum nevet viselő munkacsoport. A fórum civil, szakmai, valamely egynéhány állami szervezet részvételével a jövőben a hajdani budai királyi palota, a Várlejtő, valamint a Szent György tér és épületeinek fejlesztésével kíván foglalkozni. A kezdeményezést elindító Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége (MTTSZ) a második fórummal egyidőben levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy az állami kezelő- és működtető szervek is képviseljék magukat – mint kiderült, nem is hiába.

2010. február 10-én megtartotta második ülését az immár hivatalosan is a Budavári Palotanegyed Fejlesztési Fórum nevet viselő munkacsoport. A fórum civil, szakmai, valamint egynéhány állami szervezet részvételével a jövőben a hajdani budai királyi palota, a Várlejtő, valamint a Szent György tér és épületeinek fejlesztésével kíván foglalkozni. A kezdeményezést elindító Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége (MTTSZ) a második fórummal egyidőben levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy az állami kezelő- és működtető szervek is képviseljék magukat – mint kiderült, nem is hiába.

Buda920130602-27858-utpzif.gallery

A február 10-i alkalmon ugyanis megjelent és együttműködési készségét fejezte ki Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, valamint a Várgondnokság Nonprofit Kft. képviseletében Dr. Somogyi Gabriella projektkoordinátor, akinek szavaiból az is kiderült: idén a tavalyinál is szorosabbra húzott nadrágszíj miatt a Vár közterületeinek őrzéséért és fenntartásáért, valamint az intézmények hűtéséért felelős intézmény a legjobb esetben is csak elvi támogatást tud adni bármilyen kezdeményezéshez. A kerületi önkormányzatot a meghívás ellenére nem képviselte senki a fórumon.

A Magyar Építész Kamara jelenlévő elnöke, Noll Tamás, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság részéről Ongjerth Richárd szintén támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és továbblépési javaslatokat is tettek. A civilek oldalát többek közt a Budapesti Városvédő Egyesület területi csoportjának tagja, illetve a kerületi lakosokat és civil szervezeteket tömörítő Budavár Szövetség képviselője erősítette.

Az Országos Széchenyi Könyvtár tanácstermében zajló, kétórás megbeszélés leginkább az érdekelt szervezetek és intézmények bemutatkozásával és néhány, utóbb többek által megkérdőjelezett elképzelés felvázolásával telt. Az MTTSZ elnöke, Szilvássy István bemutatta például a szervezet koncepcióját a Dísz téri romépület Magyar Vidék és Tájak házává való alakítására; illetve szóba került az is, hogy a tízmilliárd forintos európai uniós támogatással tervezett, ám végül az első kerület kétéves változtatási tilalma miatt elsüllyesztett új épület is. Noll Tamás felajánlotta, hogy a kamara segít a palotanegyed fejlesztési koncepcióinak kidolgozásában. Ongjerth Richárd egy akcióterületi terv elkészítését 10-20 millió forintra becsülte, ám az előzetes munkához ő is szakmai segítséget ajánlott. A jelenlevők megállapodtak abban is, hogy márciusban konkrét témákkal folytatják az egyeztetést.

A fórum nem lakossági, hanem szakmai, így elsősorban szervezetek képviselőinek jelentkezését várják. További információ az MTTSZ honlapján.

felújítás, műemlék, budapest, örökségvédelem, buda, királyi palota, ongjerth richárd, noll tamás, budavári palotanegyed, mttsz, szilvássy istván, várgondnokság Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317