Logomain

Az Ázsiai Játékokra elkészül Kína új szuperfelhőkarcolója

By Kovács Dániel 2010. január 14. 17:00

szerk at hg dot hu

A Wilkinson Eyre Architects tervezte tornyot eredetileg 2009 végén nyitották volna meg, de az átadás itt is csúszik kissé.

A bemutatóirodák már látogathatóak a kínai Guangzhou legújabb büszkeségében, a 440 méter magas Nemzetközi Üzleti Központban. A Wilkinson Eyre Architects tervezte tornyot eredetileg 2009 végén nyitották volna meg, de akárcsak világrekorder dubai kollégájánál, az átadás itt is csúszik kissé. A 103 emeletes épületet a városban zajló Ázsiai Játékokra, 2010 novemberére mindenképp szeretnék használatba venni.

Guangzhou_ifc_120130602-27858-1va5zed.gallery

A torony már most is Kína egyik legmagasabb épülete, bár pontos helyét a jelenlegi felhőkarcoló-dömpingben kissé nehéz meghatározni. Az biztosan állítható, hogy a világ tíz legmagasabb torny között van, de ez vélhetően nem sokáig lesz így. A 247 ezer négyzetméteres alapterületen irodák, luxushotel és a legfelsőbb szintek publikus kilátó-szabadidős funkciói osztoznak; a torony lábánál található, alacsonyabb tömbben pedig bevásárló- és konferenciaközpont, valamint lakások kanpak helyet.

A Burj Khalifától eltérően a Guangzhou International Finance Center tömege nem lépcsőződik, hanem egyetlen, kissé hasasodó, három oldalról lapított henger. A homlokzat diagonális fémszerkezete tükörfényes üveglapokat hordoz, a torony így napközben és éjszaka is impozáns látványt nyújt. Az irodabelsőket az ausztrál Woods Bagot építésziroda tervezi, az elegáns hatású fekete-szürke-fehér színkombinációt használva.

A 2006 januárjában megkezdett építkezés a becslések szerint 280 millió fontba kerül, amelyet a város tulajdonában álló befektetési társaság finanszíroz. A helyszín a Gyöngy-folyó partja, nem messze az ugyancsak az Ázsiai Játékok idejére elkészülő tévétoronytól, illetve Zaha Hadid tervei szerint épülő új operaháztól, amelynek építését csak kis időre lassította le a tavalyi tűzvész.

kína, felhőkarcoló, woods bagot, wilkinson eyre, rekord, guangzhou, guangzhou international finance center Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317