Logomain

A Burj új rekordja: a világ legmagasabban lerobbant liftje

By Kovács Dániel 2010. január 11. 16:19

szerk at hg dot hu

Tizennégy látogatóval, köztük egy gyerekkel állt le a nemrég megnyitott s azonmód nevet is váltott Burj Dubai egyik felvonója január 9-én. Az épületnek nemcsak a magassága, a felvonói is rekorderek: az 57 szerkezet másodpercenként tízméteres sebességgel szállítja a látogatókat a 440 méteren fekvő kilátóponthoz. Az átlagosan egy percig tartó út azonban több mint egy óra hosszat vett igénybe annak a csoportnak, akikkel szombaton alig tizenkét méterrel a végcél előtt lerobbant a lift. <br/>

Tizennégy látogatóval, köztük egy gyerekkel állt le a nemrég megnyitott s azonmód nevet is váltott Burj Dubai egyik felvonója január 9-én. Az épületnek nemcsak a magassága, a felvonói is rekorderek: az 57 szerkezet másodpercenként tízméteres sebességgel szállítja a látogatókat a 440 méteren fekvő kilátóponthoz. Az átlagosan egy percig tartó út azonban több mint egy óra hosszat vett igénybe annak a csoportnak, akikkel szombaton alig tizenkét méterrel a végcél előtt lerobbant a lift.

Burj_dubai20130602-27858-acrau4.gallery

Az Emaar szóvivője utóbb közölte: a látogatók természetesen biztonságban voltak, és utóbb lifttel vitték őket tovább a 124. emeleti kilátóba, a Burj Khalifa felvonói pedig a legmagasabb biztonsági előírásoknak is megfelelnek. A torony felvonóit egyébként a világ egyik legnagyobb gyártója, az Otis Elevators szállította.

A tornyot január negyedikén adták át; ekkor derült fény végleges, 828 méteres magasságára és új nevére is, amelyet a szomszéd ország, a Dubait több óriáskölcsönnel kisegítő Abu-Dhabi uralkodója után kapott. Bár az első lakók csak februárban érkeznek, az Armani-luxusszálloda pedig csak márciusban nyit, az épület január ötödike óta látogatható.

torony, felhőkarcoló, dubai, burj dubai, rekord, lift, kortárs építészet, burj khalifa, otis Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317