Logomain

A laptop atyja lesz az USA nemzeti designmúzeumának igazgatója

By Kovács Dániel 2010. január 8. 10:20

szerk at hg dot hu

Brit designer, Bill Moggridge lesz a Cooper-Hewitt, National Design Museum igazgatója márciustól – jelentették be New York-ban. Moggridge a Szilikon-völgyben működő, jó nevű design- és kommunikációs ügynökség, az IDEO alapítója, és részt vett az első laptop-számítógép, a GRiD Compass kifejlesztésében. A hír bejelentését követően néhány nappal a Rockefeller Foundation is nyilvánosságra hozta, hogy hatszázezer dollárral támogatja a múzeum 2007-ben elkezdett jötékony célú designprogramjának folytatását.

Egy kedves, nagypapa-korú brit úriember, Bill Moggridge lesz a Cooper-Hewitt, National Design Museum igazgatója márciustól – jelentették be New York-ban. Moggridge a Szilikon-völgyben működő, globálisan ismert design- és kommunikációs ügynökség, az IDEO alapítója, és részt vett az első laptop-számítógép, a GRiD Compass kifejlesztésében. A hír bejelentését követően néhány nappal a Rockefeller Foundation is nyilvánosságra hozta, hogy hatszázezer dollárral támogatja a múzeum 2007-ben elkezdett jötékony célú designprogramjának folytatását.

Bill_moggridge20130602-27858-28jkrw.gallery

Moggridge a nyolc év után leköszönő Paul Thompsont váltja majd a Smithsonian Institute kezelésében működő, az Egyesült Államok egyik legfontosabb kulturális intézményének számító Cooper-Hewitt élén. A 66 éves brit szakember a londoni Central School of Design-ban diplomázott, majd 1969-ben megalapította saját cégét, amely tíz évre rá jelent meg az Egyesült Államokban. Az IDEO 1991-ben alakult meg és azóta is Palo Altó-i központtal működik. Moggridge brit és amerikai iskolákban is oktat, 2009 elején pedig a Fehér Házban átvehette a National Design Award életműdíját.

Az egykori Carnegie-kúriában, a New York-i Ötödik sugárúton működő Cooper-Hewitt történetének legnagyobb átalakulását éli meg mostanában. A 64 millió dolláros felújítást követően a kiállítóterek alapterülete 60%-kal növekszik, új könyvtár és oktatótermek is készülnek. Az új igazgató felé is komoly elvárásokkal fordul a szakma – ezért is jó hír a Rockefeller Foundation gesztusa, amely a 2007-ben megkezdett „Design for the Other 90%” című kiállítás- és programsorozat folytatását támogatja 600 ezer dollárral. Az eseménysorozat keretében a fejlődő országok lakóinak terveztek a mindennapi életet megkönnyítő, praktikus designtermékeket.

new york, formatervezés, amerikai design, bill moggridge, cooper-hewitt, design for the other 90%, rockefeller foundation Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317