Logomain

Kedvenc designtárgyaink karácsonyra

By Ongrádi Melinda 2009. december 20. 12:34

szerk at hg dot hu

Thonet_uj20130602-27858-x8gbxt.gallery

A Muji által újragondolt klasszikus No. 14-es szék

Lego_vizeseshaz20130602-27858-uzuh35.gallery

LEGO Architecture Series Vízesésház Frank Lloyd Wright

Tiponyomat20130602-27858-e94hsf.gallery

Tipónyomat Alan Kitching Advanced Graphics Gallery

Obama_konyv20130602-27858-sp2e1k.gallery

Obama kampány könyv Taschen plakátok

Judith_gueth_szonyeg20130602-27858-4ugua2.gallery

Judith Gueth szőnyeg

Dyson_airblade20130602-27858-1yknzbl.gallery

Dyson Airblade Multiplier lapátnélküli ventilátor

Nook_ebook20130602-27858-oz4pcx.gallery

Nook e-book Barnes Noble e-könyvolvasó

Herkules_szek20130602-27858-19fgz29.gallery

Herkules-szék FAT

Baubike20130602-27858-wgh8vi.gallery

BauBike Bauhaus bicikli

M_magazintarto20130602-27858-yxor9k.gallery

M magazintartó Etsy

Herkules_szek_cikkindito20130602-27858-1fk0vm0.gallery

Herkules-szék FAT

Herkules-széktől a kockabicikliig: az idei év legjobb tárgyaiból válogattunk.

Szerencsére az idei év is bővelkedett fantáziadúsabbnál fantáziadúsabb designötletekben, kreatív tárgyakban és bútorokban. Emellett több fontos évforduló is volt az idén, például 150 éves lett a legismertebb Thonet-szék, és idén 90 éve alapították a neves német művészeti és építészeti iskolát, a Bauhaust. Ezek a fontos dátumok is megihlették a tervezőket.

Kedvenceinkből válogattunk, szem előtt tartva, hogy ezek a tárgyak akár a karácsonyfa alatt is jól mutatnának. A következő felsorolásban egyaránt találhatók bútorok, de kisebb és nagyobb praktikus tárgyak is. A cikk végén szavazhatunk is kedvencünkre!

Frank Lloyd Wright-legó

Ma már gyakorlatilag nincs olyan épülettípus vagy szerkezet, amit ne lehetne legóból megépíteni. A cég most a jelek szerint a neves építészek munkásságát vette célba, és a LEGO Architecture Series elnevezésű sorozatban kiadott két készletet, amelyekből Frank Lloyd Wright, a neves amerikai építész két híres épületét lehet összerakni. Az egyik a Vízesésház, a világ egyik leghíresebb magánháza, a másik pedig a Guggenheim múzeum. Leendő és gyakorló építészeknek egyenesen ideális ajándék, de valószínűleg bárki örömét leli benne, aki szeret legózni.

Egy igazán cool ventilátor

Bármilyen meglepő is, ez a tárgy nem egy cirkuszi oroszlánoknak készült karika! Az év egyik kedvenc designterméke a Dyson lapátnélküli ventilátor, egy meglehetősen letisztult szerkezet, amelynél a levegőt nem lapátok keverik, hanem az egy kör alakú nyíláson áramlik kifelé. Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy a levegő áramlása egyenletes, és maga a szerkezet is sokkal biztonságosabb egy hagyományos ventilátornál.

E-könyvolvasó a Barnes & Noble-től

Sokan még mindig esküsznek a hagyományos könyvekre, de tagadhatatlan, hogy az e-könyvolvasóknak is megvannak a maguk előnyei! November végén dobták piacra, így igazi újdonságnak számít a Nook elektronikus könyvolvasó. Letisztult fehér külseje a tiszta papírlapot idézi, billentyűzet helyett pedig színes érintőképernyős kijelzőjén navigálhatunk. A Nookhoz olyan extrák tartoznak, mint az mp3 lejátszó, 2 GB tárhely vagy a beépített WiFi. E-könyvolvasóhoz természetesen online könyvesbolthoz való hozzáférés is dukál, ahonnan összesen 1500 könyvet képes tárolni a kütyü. Kérdés, hogy a nyomtatott könyvek rajongóit vajon mennyire győzi meg ez a megoldás – valljuk be, azért az elalvás előtti olvasgatáshoz még mindig inkább egy könyvet tudunk elképzelni.

Tipónyomatok

Ha valaki egy nem túl nagylépétkű, de annál mutatósabb ajándékkal szeretne meglepni valakit, egy dekoratív nyomat igazán találó ötlet. Alan Kitching tipónyomatai 20 év gyakorlatának kifinomultságát tükrözik. Párjával, Celia Stotharddal közösen vezetik a The Typography Workshop elnevezésű műhelyt, és egy december 19-ig látható kiállításon az elmúlt két évtized munkáit is bemutatják.

Felfrissített Thonet-szék

Íme egy igazi, újragondolt klasszikus! A világ legnépszerűbb széke, a No. 14-es Thonet-szék idén ünnepelte 150. születésnapját. A világ első lapraszerelt bútorából a mai napig 50 millió darabot adtak el a világon. A legendás szék most a japán Muji tervezőinek köszönhetően megújította formáját, és felfrissült külsővel néz szembe a következő 150 évvel. A Muji a Thonet egy másik modelljét, egy Bauhaus-széket is újratervezett.

Herkules-szék

Az év egyik legviccesebb ötlete, amelyen kipróbálhatjuk, hogy milyen ülés esik egy görög isten fején. Az extrém tárgyak kedvelőinek valószínűleg a kedvence lesz ez az ülőbútor, amelyet a Fashion Architecture Taste (FAT) iroda tervezett. Az ülőke habszivacsból készült; valószínűleg a legkevésbé sem kényelmes, viszont annál látványosabb.

Bauhaus bicikli

Idén 90. éve alapították a német Bauhaus művészeti iskolát. Michael Ubbesen Jakobsen dán formatervező ennek tiszteletére megalkotta a BauBike elnevezésű, raszteres alapon tervezett biciklit, amely első ránézésre szintén nem tűnik túl kényelmesnek, bár egyébként az egyes elemeknek megvan a maguk funkciója. A kormány és az ülés a század elejének formavilágát idézi.

Judith Gueth magyar motívumos szőnyegei

A kézi csomózású, egyedi megrendelésre is készíttethető szőnyegek igazi luxustárgyak. A Kanadában élő, magyar származású tapéta- és szőnyegtervezőnő, Judith Gueth gyakran visszanyúl a gyökereihez, és magyar motívumokkal díszíti alkotásait. Legújabb kézzel csomózott szőnyegekből álló kollekciójának mintavilága a matyó mintán alapul, de szívesen alkalmaz szecessziós és távol-keleti motívumokat is. A kézi csomózású szőnyegeket Indiában készítik, a gyapjú Új-Zélandról származik.

Könyv Obama választási plakátjaival

Avagy egy amerikai elnökválasztás a designrajongó szemével. Az Obama elnöki kampányát bemutató könyv szerzője a kampány design-igazgatója, Scott Thomas. A 184 oldalas, Design for Obama. Posters for Change: A Grassroots Anthology címet viselő kiadvány 19,99 euróért rendelhető meg a Taschen oldaláról, angol, francia, német vagy spanyol nyelven.

Egy stílusos magazintartó

Kifejezetten a betűk rajongóinak találták ki ezt a magazintartót, ahol az M betű a magazin szót szimbolizálja. A többféle színben megrendelhető, balti nyírfafurnérból készült tartóba 5-10 folyóiratpéldány fér el. Rendszeretőknek ideális ajándék.

design, magazin, frank lloyd wright, fat, taschen, legó, thonet, muji, lego, baubike, dyson airblade multiplier, nook e-könyvolvasó, tipónyomat, alan kitchener, no. 14-es szék, herkules-szék, bauhaus bicikli, michael ubbesen jacobsen, judith gueth szőnyeg, obama kampány plakátjai könyv, magazintartó, etsy Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317