Logomain

Gumibútortól a Gumiházig

By Ongrádi Melinda 2009. december 28. 21:33

szerk at hg dot hu

Gumihaz_220130602-27858-179pug0.gallery

Gumiház Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok TOOB

Gumihaz_120130602-27858-58vtyq.gallery

Gumiház Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok TOOB

Hoop_120130602-27858-12v99jj.gallery

HOOP Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok ülőbútor

Hoop_220130602-27858-qgqddo.gallery

HOOP Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok

Hirlevel_gumihaz20130602-27858-dmqbl1.gallery

hirlevel gumihaz

Gumihaz_galerianyito20130602-27858-lcq153.gallery

Az újrahasznosított gumiabroncs-bevonattal felújított Gumiház, kép © Kiss Miklós

Gumihaz_galeria_220130602-27858-1vj3sxb.gallery

A felújított gumiabroncsokból készült burkolattal felújított Gumiház, kép © Kiss Miklós

Gumihaz_galeria_120130602-27858-46d5a2.gallery

A felújított Gumiház 1., kép © Kiss Miklós

Gumihaz_galeria_320130602-27858-1do1fs6.gallery

A felújított Gumiház 3,. kép © Kiss Miklós

Gumihaz_galeria_420130602-27858-11fv99v.gallery

A felújított Gumiház utcai homlokzata, kép © Kiss Miklós

Kiss Miklós sajátos megoldással állt elő a gumiabroncsok újrafelhasználásához - nem is eggyel.

A használt gumiabroncs több mint bőségesen rendelkezésünkre álló nyersanyagforrás, amelynek újrahasznosítása régóta megoldandó kérdés. Kiss Miklós tervező a design segítségével kínál választ a problémára. Az általános problémafelvetéshez egy konkrét feladat adta meg a kezdőlökést: a designert egy gumiszerviz tulajdonosa kérte fel arculattervezésre.

Ez egyrészt magában foglalta a műhely igencsak egyedire sikeredett felújítását, másrészt eredetileg reklámfelületnek szánt gumiabroncs-bútorok készítését. Ez utóbbi feladat annyira inspirálónak bizonyult, hogy a tervező gyakorlatilag önálló termékcsaláddá fejlesztette ezeket.

A nem túl jó állapotban lévő telepen álló épület a Gumiház gúnynevet viselte; ahogy Miklós meséli, ez adta az inspirációt az egész alapkoncepcióhoz. Az épületet stílusosan újrahasznosított gumiabroncsokból készült burkolat fedi. Ebből vágták ki a tulajdonos monogramját (TB), illetve két gumiabroncs-szimbólumot magában foglaló logót (TOOB), ahol a betűk önálló jelekké váltak: a keresztalakot kiadó T kreszjelszerűen a szervizt, a cseppalakot formázó B az autómosót, a két O pedig a gumiabroncsokat jelképezik.

Az épület egy kivitelezéssel és műszaki vezetéssel foglalkozó fiatal vállalkozó (7 fal Kft.) segítségével készült el. A gumiburkolatot ragasztással, vízzáró réteg beépítésével rögzítették a falra. Egyébként Magyarországon ez az első ilyen hasznosítás, ezt a fajta gumiburkolatot amúgy játszótereken szokták lerakni. A Miklós által elképzelt eredeti koncepció anyagi okokból még nem valósulhatott meg teljes egészében, de már így is sikerült egy egységes, egyedi és a cég tevékenységét jól kifejező arculatot létrehozni. Ráadásul nem állt meg a tervezés sem, az udvart és a belső tereket is átalakítják majd, sőt, még munkaruha is készül a dolgozóknak, hogy egységes brand jöjjön létre.

A szintén újrahasznosított, ám eredeti formájukat megőrzött gumiabroncsokból készült, Hoop fantázianevű bútorokat eredetileg reklámfelületnek szánták. Az elképzelés egyszerű, ám annál frappánsabb: az egymásra tornyozott abroncsokat huzattal összefogják, és így kész is a kényelmes ülőbútor. Miklós szerint a tervezés során egyik ötlet hozta a másikat, folyamatosan jöttek a gondolatok, hogy milyen újításokat lehetne még alkalmazni. Így alakult ki alapvetően két iránya a koncepciónak: az egyik fesztiválon vagy óvodákban, játszóházakban használható bútorokat jelent, amelyek kamionponyvával készülnek és rendkívül olcsók, míg a másik extrémebb, belső terekbe szánt bútorokat foglal magába. Utóbbi egyébként akár praktikus funkciót is elláthat: egy tetszetős huzat alatt megoldható akár a téli és nyári gumik tárolása is.

A Hoop elnevezés egyébként többféle jelentést is hordoz: angolul így nevezik a gumiabroncsot, de utal a kifejezés a belehuppanásra is.

Kiss Miklós szerint van érdeklődés a bútorok gyártására, de a tervező egyelőre még visszatartja azokat, mert további új megoldásokkal kísérletezik. Epoxigyanta és fonalak segítségével például szövetszerű felület létrehozásával próbálkozik. Az ülőalkalmatosságok felépítése amúgy meglehetősen egyszerű: a gumiabroncsokat pánt fogja össze, azokra egy habszivacs réteg kerül a kényelem érdekében, majd az egészre jön a huzat. Külföldről is lenne jelentkező a bútorokra, de a szállítás egyelőre megoldhatatlanul drágának tűnik.

Az ötletek, úgy tűnik, kifogyhatatlanul jönnek egymás után: ahogy a tervező lelkesen sorolja, a bútorcsalád bővülhet például terepjáró kerekéből készült asztallal. Januárra várhatók prototípusok további egyedi megoldásokkal, például átlátszó bevonattal vagy fekete kötéllel készült ülőbútorokból. Az elképzelés alapja egy újrahasznosításra váró termék, így kétszeresen is hasznosnak mondható a módszer. Amellett, hogy remélhetőleg a kereskedelemben is kaphatók lesznek ezek a bútorok, sokan valószínűleg otthon fogják elkészíteni azokat.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon nem károsak-e az egészségre az újrahasznosított gumiabroncsok? A problémák megelőzésére felhasználás előtt minden abroncsot átmosnak gőzkefével, az óvodai, játszóházi felhasználásra szánt abroncsokat pedig valószínűleg külön bevonják majd nejlonnal. A játszótereken egyébként már létezik gumiabroncsokból készült játék.

A Hoop a designerszakma érdeklődését is felkeltette; egy bútordarabot kiállítottak az idei Formatervezési Díjhoz kapcsolódó kiállításon az Iparművészeti Múzeumban, és a múzeum a saját gyűjteményébe, illetve egy új projekthez is rendelt egy sorozatot. Reméljük, hamarosan az elképzelésnek szélesebb körben is sikerül megvetnie a lábát, és így talán a környezetre rendkívül káros hulladék mennyiségét is sikerül csökkenteni az ésszerű felhasználással.

magazin, brand, gumi, újrahasznosított gumiabroncs, hoop, toop, kiss miklós Icon_print

Gumiház Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok TOOB

Gumiház Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok TOOB

HOOP Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok ülőbútor

HOOP Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok

hirlevel gumihaz

Az újrahasznosított gumiabroncs-bevonattal felújított Gumiház, kép © Kiss Miklós

A felújított gumiabroncsokból készült burkolattal felújított Gumiház, kép © Kiss Miklós

A felújított Gumiház 1., kép © Kiss Miklós

A felújított Gumiház 3,. kép © Kiss Miklós

A felújított Gumiház utcai homlokzata, kép © Kiss Miklós

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317