Logomain

Ledőlt a világ legmagasabb, valaha felrobbantott épülete

By Kovács Dániel 2009. december 16. 21:21

szerk at hg dot hu

Robbantással bontottak el egy félkész, 31 emeletes lakótornyot december 13-án Texas államban.

Robbantással bontottak el egy félkész, 31 emeletes lakótornyot december 13-án Texas államban. Az építmény, leánykori nevén Ocean Tower még az építés közben, 2008-ban süllyedni kezdett a homokos altalaj miatt, és a mérnökök úgy találták, a hiba helyrehozhatatlan. A maga 143 méterével ez a világ legmagasabb, valaha robbantással elbontott építménye.

Az Ocean Tower robbantásos bontása, South Padre, USA

Az ilyen méretű épületeknél nem szoktak robbantásos bontást alkalmazni, az Ocean Tower azonban egymagában állt a közkedvelt üdülőkörzetnek számító texas-i South Padre Island tengerpartján. A 100-as főutat így is le kellett zárni a bontás idejére, vasárnap reggel. A munkákat a Controlled Demolition Inc. nevű végre bízták, amely többek közt a Tim Burton Támad a Mars! című filmjében látható Las Vegas-i Stardust Hotel robbantásos bontását is végezte.

A torony építése már a homlokzati munkáknál tartott, amikor 2008-ban váratlanul le kellett állítani. Az épület több helyen egy lábnál is mélyebbre süllyedt a bizonytalan altalajba; a szerkezet így bizonytalanná vált. A fejlesztő a bontás előtt a nyílászárók, padlózat és a szerelvények javát eltávolította, jelenleg is folyik azonban a 125 millió dolláros per annak kiderítésére, hogy ki a hibás az épület pusztulásában.

A legmagasabb, robbantással elbontott épület rekordját korábban a 133 méter magas detroiti J. L. Hudson Department Store tartotta. Mint arról korábban beszámoltunk, egy civil-mérnöki szervezet, az Architects & Engineers for 9/11 Truth a WTC 7. számú tornyának pusztulása mögött is robbantásos bontást sejt; ebben az esetben ez a 186 méteres épület lenne a rekorder.

felhőkarcoló, egyesült államok, bontás, texas, robbantásos bontás, ocean tower Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317