Logomain

A MOME címzetes egyetemi tanára lett Gorden Wagener

By Kovács Dániel 2009. december 3. 11:55

szerk at hg dot hu

Az elmúlt hat évben kiteljesedett a Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakmai együttműködése, amely már eddig is számos közös projekt megvalósulását eredményezte az egyetemen. A közös munka eredményeinek elismeréseképpen a MOME ünnepi szenátusi ülés keretén belül címzetes egyetemi tanárává avatta Gorden Wagenert, a Mercedes-Benz Design főigazgatóját. A címmel tovább erősödik Gorden Wagener a MOME-val folytatott együttműködése, ami jelentős szakmai támogatást biztosít a MOME 2010-ben induló jármű-formatervezés mesterképzési szakirányának. Alábbiakban az esemény összefoglalóját olvashatja. <br/>

Az elmúlt hat évben kiteljesedett a Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakmai együttműködése, amely már eddig is számos közös projekt megvalósulását eredményezte az egyetemen. A közös munka eredményeinek elismeréseképpen a MOME ünnepi szenátusi ülés keretén belül címzetes egyetemi tanárává avatta Gorden Wagenert, a Mercedes-Benz Design főigazgatóját. A címmel tovább erősödik Gorden Wagener a MOME-val folytatott együttműködése, ami jelentős szakmai támogatást biztosít a MOME 2010-ben induló jármű-formatervezés mesterképzési szakirányának. Az alábbiakban olvasható az esemény összefoglalója.

Mercedes.gallery

Gorden Wagenert elődje, Peter Pfeiffer, valamint Harald Leschke Formatervezési és Fejlesztési Osztály vezetője kísérte el. Az autógyár képviselői a szenátusi ünnepi ülésen való részvétel mellett a MOME hallgatói és oktatói számára egy külön szakmai konzultációt is tartottak.

A szenátusi ülés megnyitásaként az egyetem kancellárja elmondta: a MOME egyedül álló módon, 130 éve a magyar formatervezés központja, alkotó egyetem, ugyanakkor figyel a társadalomra, a gazdaságra, és az üzleti világra is. A MOME bizonyos szempontból „elit egyetem” a tömegképzés korában, hiszen minden 100 jelentkezőből mindössze kilencet vesznek fel, amely tény külön felelősséget ró minden hallgatóra és tanárra. A MOME olyan egyetem, amely egyszerre teljesít és támaszt komoly elvárásokat, önmagát nemzetközi vonatkozásokban is értelmezi, magyar egyetemként nemzetközi színvonalon alkot, és komoly nemzetközi kapcsolatokat ápol.

Nemzetközi karrierek indultak

Vető Péter, a MOME doktorandusz formatervező hallgatója laudációjában beszélt arról, hogy amikor Stefan Lengyel professzor nemzetközi kapcsolatokat hozott létre, a diákok eleinte hitetlenkedve néztek a jövőbe. „A vezető designerekkel való kapcsolat különös érzés volt, mert sejtettük, hogy hatalmas lehetőséget nyújt, és ez által tétje volt. Olyan eredmények születtek, amelyek önerőből lehetetlenek lettek volna”-, tette hozzá Vető. Ezáltal álmok váltak, és válnak jelenleg is valóra, hiszen a MOME elhivatott és tehetséges hallgatói közül néhánynak nemzetközi karriert jelentett ez a kapcsolat. Ugyanakkor az oktatás során is nagyon fontos, hogy nemzetközi szinten elismert formatervezőktől a diákok konstruktív kritikát kapnak. A folyamat egyértelmű sikere, hogy a hallgatók nemzetközi szinten is megállják a helyüket, és rendre bebizonyosodik, hogy az elhivatottság és tehetség komoly ajtókat nyit meg.

Stefan Lengyel professzor, a MOME oktatója, Gorden Wagener egykori tanára laudációjában röviden összefoglalta Gorden Wagener karrier útját, majd méltatta Wagener képességeit: „Wagener képes rá, hogy tudatosan döntsön, és saját maga formálja a Mercedes formavilágát, hiszen mindehhez kellően ambíciózus is. Ráadásul a nemzetközi autóvilágban ő a legfiatalabb vezető designer, így friss szemléletet képvisel”. Ezután Stefan Lengyel elmondta, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem már hét éve jó kapcsolatot ápol a Mercedes-Benz Designnal, és természetes, hogy ezt szeretnék fejleszteni. Ennek egyik sarkköve az, hogy a MOME-n jövőre elinduló mesterképzésben Gorden Wagener is szerepet vállal, többek között a hallgatói konzultációkon való részvételével, szakmai támogatásával.

A jövő formatervezőit képzik

Gorden Wagener előadásában részletesen bemutatta a Mercedes-Benz Design működését, felépítését, az autók tervezésének folyamatát, és a legújabb innovációkat. Ezután elárulta: „Különleges kihívás számomra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel való együttműködés, különös tekintettel a mesterképzésre. Célom a hallgatókat támogatni és a Mercedes-Benz Design know-how-ját elhozni az egyetemre.” Wagener elárulta: Hisz abban, hogy az együttműködéssel a Mercedes a jövőbe fektet, hiszen ezen az egyetemen a jövő formatervezői ülnek. Az együttműködés során Wagener olyan hallgatókat keres, akik önmagukat viszik a termékekbe, elhivatottak, innovatívak, ambiciózusak, tehetségesek, kitartóak és ezáltal képesek rá, hogy a Mercedes-Benz Design csapatában helyt álljanak. A kurzusok, a gyakornoki együttműködések lehetővé teszik, hogy új tehetségeket fedezzenek fel a jövő formatervezése , és a Mercedes-Benz Design számára, hiszen ahogy leszögezte: „A design teszi a terméket egy márka termékévé.”

Jármű-formatervezés mesterképzés Magyarországon

A MOME 2010-ben a design, a média, az építőművészet és az elmélet szakterületein összesen 12 mesterképzést indít. Ezek között hazánkban egyedülálló módon a formatervező művész szak önálló szakirányaként akkreditálta a jármű-formatervezést is. A képzés szakmai megalapozásához már eddig is nagyban hozzájárult a Mercedes-Benz és a MOME együttműködése, a megújított kapcsolat eredményeként pedig a Mercedes-Benz Design kiemelt szakmai partnere lesz az egyetem Formatervező Tanszékének.

Ennek köszönhetően a járműdesign területhez elengedhetetlen kurzusok, tantárgyak és oktatók jelennek meg úgy, hogy a képzés a járműtervezés minden irányában kiteljesedhet. Az adottságokban és a lehetőségekben benne rejlik, hogy a szakirány – optimális feltételek esetében – akár önálló szakká is válhasson.

A jármű-formatervezés szakirány programja

Az oktatás nem korlátozódik az autótervezésre, hanem kiterjed az egyedi járművek és tömeg-közlekedési rendszerek széles körének fokozottan körültekintő tervezésére. A hallgatók oktatása arra irányul, hogy egyaránt legyenek nyitottak a reális designmegoldások és a konceptuális ötletek felé. A program fontos része a formatervező feladatának és mozgásterének megértése a tervezés és gyártás során. A hallgatók gyakorolják a járműipari formaterv gyors és hatékony megjelenítésének technikáját. Megismerkednek a járműiparban használatos legfontosabb technológiákkal, a nemzetközi trendekkel és a Magyarországon elérhető gyártókkal.

Forrás: MOME

design, formatervezés, mome, autó, német design, gorden wagener, mercedes, német autó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317