Logomain

Belgrádi boszorkánykonyha

By Kovács Dániel 2009. november 28. 20:17

szerk at hg dot hu

1_oaza_zdravlja_pharmacy20130602-27858-1ozapc.gallery

Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád

2_oaza_zdravlja_pharmacy20130602-27858-a4ou4v.gallery

Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád

3_oaza_zdravlja_pharmacy20130602-27858-a8u6yi.gallery

Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád

4_oaza_zdravlja_pharmacy20130602-27858-1pybke1.gallery

Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád

5_oaza_zdravlja_pharmacy20130602-27858-1ypegbg.gallery

Oaza Zdravlja Gyógyszertár, Belgrád

Hirlevel_rashid_belgrad20130602-27858-2thsiz.gallery

hirlevel hani rashid belgrad

Elkészült a régió designfővárosának tisztjére törő Belgrád legújabb éke, Karim Rashid neonzöld gyógyszertára.

Tetszik vagy sem, Belgrád hétmérföldes léptekkel húz el a régió formatervezési fővárosáért vívott versenyben. Na nem Budapest mellett: a szerb metropolisz, amely szinte ki sem heverte a pár éve zárult háború sérüléseit, az új programok és fejlesztések színvonalát tekintve lassan akár Béccsel is bátran összemérheti magát. Nemrég újabb állomással gazdagodott a kortárs építészetért és formatervezésért rajongók belgrádi zarándok-útvonala: megnyílt Karim Rashid patikája.

Mit keres egy Kairóban született, Kanadában nevelkedett és New York-ban élő formatervező Belgrádban? Először is, a közép-kelet-európai régió és a Balkán a nemzetközi design világában az ígéret földjének tűnik: a sok évtizedes politikai elnyomásból kilábaló társadalmakban lassan formálódik az a civil és üzleti réteg, amely nyitott a külföld felé – és képes megbízható megrendelőként is viselkedni. Ezt persze időben észre kellett venni, a Rashid-testvérpár pedig ezt tette. Az építész Haninak a budapesti Váci útra tervezett irodaházát ugyan elnyelte a gazdasági válság, a formatervező Rashid azonban nem hiába haknizta végig 2008-ban egy októberi hét alatt Bécset, Pozsonyt, Bukarestet és Varsót: egyre sokasodnak a megrendelései a környékről.

A legnagyobb sikertörténet számára kétségtelenül Szerbia. Rashid már 2006-ban, az első Belgrade Design Week prominens vendégeként elkezdte építeni a kapcsolatokat. Rövidesen három komoly megrendelést is kapott. Tavaly dobták a piacra a Zepter mellett a régió másik meghatározó gyártójaként számontartott Metalac számára tervezett edénykészletét. Két komoly belsőépítészeti munkája, a hg.hu-n is bemutatott Majik Kávézó és a Mozzart Space kaszinó-bár, amelynek megnyitóján idén áprilisban személyesen is megjelent, óriási siker. 

Stílusa a Mozzart Space szomszédságában működő Oaza Zdravlja gyógyszertárnak is megtetszett: a tulajdonos megbízta Rashidot a kis alapterületű, mindössze 45 négyzetméteres helyiség újratervezésével.

Rashid ezúttal sem tagadta meg magát: a belsőt neonszínű, lágy formák és hullámok uralják. A koncepció szerint az enteriőr az emberi szervezet komplexivitását és a gyógyulási folyamat összetettségét jeleníti meg: a puha falak a belépést követően a biztonság érzetét keltik, mintha csak az anyaméhben lennénk. A teret az organikus formájú pult uralja, amely egyszersmind a gyógyszerek testre ható erejét is jelképezi.

A meggyőző látvány ellenére a beruházás büdzséje minden bizonnyal nem szökött az egekbe – bár a pontos számot természetesen nem tették közzé. Míg ugyanis a pult és a falifülkék Rashid tervei alapján készült, egyedi darabok, addig minden más, így a csempe vagy a lépcsőkorlátok helyi alapanyagokból készültek.

Ez az apró tényező, na és az, hogy a szerb designerek sajét néven is mind nagyobb szerepet kapnak a nemzetközi sajtóban (a korábban Rashiddal együtt dolgozó reMiks például az idei designfesztiválra önállóan aratott sikert egy koncept store berendezésével) arra utal, hogy a mostani virágzás hosszú távon is maradandó nyomokat hagyhat Belgrádban. Többen máris a város két világháború közötti fénykorához hasonlítják ezt az időszakot, amikor a nyugaton tanult, európai műveltségű építészek remek modernista tömbökkel gazdagították a várost. Helyükbe most olyanok lépnek, mint Daniel Libeskind, aki egész folyóparti negyed tervezésére kapott megbízást. Hacsak a nagypolitika nem szól közbe, Belgrád néhány éven belül valódi úticéllá válhat a formakalandorok számára.

design, belsőépítészet, karim rashid, szerbia, belgrád, gyógyszertár Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317