Logomain

Elkészült Chicago madárbarát felhőkarcolója

By Kovács Dániel 2009. november 27. 11:25

szerk at hg dot hu

Átadták Chicago legújabb tornyát, a Studio Gang Architects tervezte Aqua Towert. A 82 emeletes felhőkarcoló több szempontból is figyelemre méltó. Speciális homlokzatkiképzése nemcsak esztétikus, de elnyerte a PETE állatvédő szervezett Proggy Award-ját a madarak számára is biztonságot garantáló felületért. Ráadásul ez az Egyesült Államok valaha volt legnagyobb építkezése, amelyet egy női vezető irányította cég vezényelt. <br/>

Átadták Chicago legújabb tornyát, a Studio Gang Architects tervezte Aqua Towert. A 82 emeletes felhőkarcoló több szempontból is figyelemre méltó. Speciális homlokzatkiképzése nemcsak esztétikus, de elnyerte a PETA állatvédő szervezet Proggy Award-ját a madarak számára is biztonságot garantáló felületért. Ráadásul ez az Egyesült Államok valaha volt legnagyobb építkezése, amelyet egy hölgy vezényelt le.

Aqua_tower120130602-27858-jetqin.gallery

A Studio Gang feje ugyanis Jeanne Gang, a Harvardon diplomázott 45 éves építésznő, akinek ez az első felhőkarcolója. A 250 méter magas toronyház Chicago belvárosában áll, nem messze a Frank O. Gehry tervezte millenniumi pavilontól. A hatszintes mélygarázs felett 5100 négyzetméternyi kereskedelmi- és irodatér található; ezen túl az elsőtől a 18. emeletig 215 szobás szálloda, a 19-52. szint között bérlakások, majd a 80. emeletig nagy alapterületű öröklakások találhatóak. Az épületet egy több mint 7,5 ezer négyzetméteres, kerteket, uszodát, futópályát és grillezőt is magába foglaló szabadidős egység koronázza.

A téglalap alaprajzú ház különlegessége a teraszok elrendezésében rejlik: a hasáb minden oldalához teraszok kapcsolódnak, de kinyúlásuk és ívük minden szinten összehangoltan változik, így távolról vagy az utcaszint felől úgy tűnik, mintha a homlokzat hullámokat vetne. Az épület nevét – Aqua Tower - részben ez, részben a Michigan-tó közelsége indokolta.

A PETA díja vélhetően nem érte váratlanul a Studio Gangot, tervezői ugyanis régóta nagy figyelmet fordítanak az állatbarát részletképzésre. Egy 26 emeletes lakótornyukban az ablaküvegtáblák megdöntésével érték el, hogy ne az ég, hanem a föld tükröződjön bennük. A jövőre nyíló Ford Calumet Environmental Center-ben pedig a nyitott épületrészek elé nagylyukú hálót erősítenek, hogy megkíméljék a madarakat az épület belsejében való bolyongástól. Az Aqua Tower esetében a teraszok változatos ritmikája segíti a madarakat abban, hogy azonosítani tudják az épülettestet, és időben ki tudják kerülni azt. A torony emellett Chicago legnagyobb zöld tetőteraszát is magáénak tudhatja, és indítják majd a LEED-minősítésért is.

Jeanne Gang munkáiról és az Aqua Towerről

Az Aqua Tower építési költsége a hírek szerint a tervezett 300 millió dollár helyett elérte a 475 milliót. Az első bérleti szerződéseket csak 2008 decemberében írták alá; a lakások nagy része viszont mostanra elkelt. Az irodaterület szempontjából az Aqua Towernek jelentős riválissal kell megküzdenie: 2009 nyarára fejeződött be a 24 ezer négyzetméteres Trump Tower Chicago építése is, amely a maga 415 méterével a világ hetedik legmagasabb felhőkarcolója.

torony, felhőkarcoló, chicago, usa, egyesült államok, studio gang architects, állatvédő, madárbarát, jeanne gang, madárbarát építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317