Logomain

Háromlábú mentőcsónak nyerte az országos mérnökpályázatot

By Kovács Dániel 2009. november 26. 20:17

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-ho6fsw.gallery

Molnárka, a háromlábú mentőcsónak

Nyertesek20130602-27858-adg4iv.gallery

Molnárka tervezői, az Igendesign csapata: Carlos Alberto Vasquez, Lőrincz Dániel és Urbin Ágnes

Galeria20130602-27858-u69d7j.gallery

Döntős pályaművek az időért folyó versenyben galéria

Lakohaz20130602-27858-1p05foj.gallery

The new E. T.: E. T. Projekt - Kép: hg.hu

Huto20130602-27858-1ed01my.gallery

A Truthahn csapat vákuumos hűtőgépe - Kép: hg.hu

Digitalis_mero20130602-27858-z4lsmp.gallery

A Tabula Hungariae digitális léptékvonalzója - Kép: hg.hu

Idogomb20130602-27858-1x4jprx.gallery

A Coquelicot csapat Icosatempus-a összerakás közben - Kép: hg.hu

Csonak20130602-27858-1h3kjd0.gallery

Igendesign: Molnárka univerzális mentőhajó - Kép: hg.hu

Molnárka, az univerzális mentőhajó szükség esetén három lábra áll és négy méter magasról segít megtalálni a bajba jutott fürdőzőket. Persze épp a lábai miatt Molnárka mélytengeri bevetésre nem alkalmas, viszont a Balaton sekély vizében még a viharokat is kiállná – állítják a tervező Igendesign alkotói: Lőrincz Dániel, Carlos Alberto Vasquez és Urbin Ágnes, akik ezzel az ötlettel nyerték meg a Verseny az időért címmel meghirdetett országos diákpályázatot. <br/>

Molnárka, az univerzális mentőhajó szükség esetén három lábra áll és négy méter magasról segít megtalálni a bajba jutott fürdőzőket. Persze épp a lábai miatt Molnárka mélytengeri bevetésre nem alkalmas, viszont a Balaton sekély vizében még a viharokat is kiállná – állítják a tervező Igendesign alkotói: Lőrincz Dániel, Carlos Alberto Vasquez és Urbin Ágnes, akik ezzel az ötlettel nyerték meg a Verseny az időért címmel meghirdetett országos diákpályázatot.

Az elmúlt 18 évben 4200 embert kellett kimenteni a Balatonból, az esetek 8%-ában azonban későn jött a segítség – sorolja az adatokat az egyik alkotó annak alátámasztására, hogy az időnek igenis nagy szerepe van a mentésben. A Balatonon viszont evezős csónakokat használnak a mentésre, illetve egyetlen, több tízmillió forintért vásárolt motoros csónakot. A tervezők számítása szerint az előregyártott alkatrészekből összeállítható Molnárka viszont nem kerülne többe darabonként egymillió forintnál.

Az általuk prezentált modell még erre is rácáfolt: mindössze hetvenezer forintból készült el. Az InPulse Országos Mérnökverseny öt döntősének ennyi állt a rendelkezésére, hogy bemutassa ötletét az illusztris zsűri előtt, amelyben ott ült Budapest főmérnöke, Becker László, Gyulai József mérnök-akadémikus és a hatvani gyártelepét helyszínként is rendelkezésre bocsátó szponzor, a magyarországi Bosch csoport képviselője is. Az öt döntős mindegyike izgalmas témákkal állt elő: a végső győztes csónak mellett volt itt vákuummal működő hűtőszekrény, a háztartási elektronikát karperec formájában vezérlő rendszer, digitális mértékváltóval felszerelt tolómérce és a világ nagyvárosainak idejét megmutató „idő-gép” is.

A személyes prezentációk során bebizonyosodott, hogy kreatív ötletekben nincs hiány, az önmenedzselést azonban külön órán kellene okítani: a javarészt a Budapesti Műszaki Főiskolán és a Műegyetemen tanuló diákoknak az élvezetes előadás terén még akadtak problémáik. A fináléba került öt alkotást a zsűri és a helyszínre meghívott újságírók Hatvanban rögtönzött kiállításon is megtekinthették. A makettek némelyikét sajnos kissé megviselte az „idő”: a hangulatvilágításként és időmérőként is látványos, valóban profi módon megvalósított Icosatempus egy közúti baleset következtében darabokra esett, és a Szaratov-fridzsider és Wartburg-kilincs felhasználásával készült Truthahn vákuumos hűtőszekrény beüzemelésével is problémák adódtak, nem is szólva a szigetelésként jobb híján felhasznált gépzsír esztétikai minőségéről.

A zsűri mindazonáltal értékelte az innovatív ötleteket. Mint azt a bíráló bizottság egyik tagja még a döntés előtt a hg.hu-nak kifejtette: mérnöki szemmel egyértelműen a vákuumos hűtőszekrény mutatja a legnagyobb kihívást, a praktikumot tekintve viszont az életmentő csónak viszi a pálmát. Ez utóbbi alkotói, a Műegyetemen tanuló Lőrincz Dániel és Urbin Ágnes, valamint a MOME-diák Carlos Alberto Vasquez végül félmillió forintos első díjjal térhettek haza. A Bosch különdíjat is adott egy ötletnek, már az ötven indulóval zajló első forduló után: ezt egy GPS-alapú digitális közlekedésirányító rendszer kapta. A versenyt szervező IAESTE – Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének képviselője kérdésünkre elárulta: a műegyetemi hallgatók által kidolgozott közlekedésirányító rendszernél ma már létezik jobb megoldás is – a zsűri azonban itt is a kreativitást és az ötlet kifejlesztését díjazta.

A hatvani bemutatkozást követően, a versenyre beküldött összes pályamunka és megvalósult terv egy utazó kiállításon vesz részt, melynek helyszínei az ország különböző felsőoktatási intézményei lesznek. A tervek szerint maga a pályázat is, amelynek idei apropóját a Kreativitás és Innováció Éva adta, rendszeressé válik a mérnökhallgatók egyesületének szervezésében.

design, formatervezés, magyar design, mentőcsónak, vákuumos hűtő, bosch Icon_print

Molnárka, a háromlábú mentőcsónak

Molnárka tervezői, az Igendesign csapata: Carlos Alberto Vasquez, Lőrincz Dániel és Urbin Ágnes

Döntős pályaművek az időért folyó versenyben galéria

The new E. T.: E. T. Projekt - Kép: hg.hu

A Truthahn csapat vákuumos hűtőgépe - Kép: hg.hu

A Tabula Hungariae digitális léptékvonalzója - Kép: hg.hu

A Coquelicot csapat Icosatempus-a összerakás közben - Kép: hg.hu

Igendesign: Molnárka univerzális mentőhajó - Kép: hg.hu

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317