Logomain

Hova tűnt a sátor? Budapest Art Fair 2009

By Segal Hannah 2009. november 25. 20:47

szerk at hg dot hu

Cikkep_spiritusz20130602-27858-1x7hr9.gallery

A Spiritusz Galéria standján, Budapest Art Fair 2009 cikkép

Cikkep_pacsika20130602-27858-7n66ma.gallery

Pacsika Rudolf installációja a Műcsarnok mellett, a kortárs sátor helyén cikkép

Cikkep_mucsarnok20130602-27858-10chsl5.gallery

Budapest Art Fair 2009 a Műcsarnokban cikkép

Hirlevel_budapestartfair20130602-27858-6464dk.gallery

hirlevel budapestartfair

Galeria20130602-27858-11as0v2.gallery

Standok és művek a Budapest Art Fair 2009-en galéria

Knollgaleria20130602-27858-11v3wmq.gallery

Budapest Art Fair 2009: A Knoll Galéria standja - Kép © Segal Hanna

Varfok320130602-27858-1tc9zet.gallery

Budapest Art Fair 2009: A Várfok Galéria standja - Kép © Segal Hanna

Enzsoly_kinga20130602-27858-egavm9.gallery

Budapest Art Fair 2009: Énzsöly Kinga munkái - Kép © Segal Hanna

Willem_overkleeft20130602-27858-1kcnupf.gallery

Budapest Art Fair 2009: Willem Overkleeft a Béka standján - Kép © Segal Hanna

Martus_eva20130602-27858-it8qwd.gallery

Budapest Art Fair 2009: Martus Éva képe - Kép © Segal Hanna

Octogonart_verebics20130602-27858-1u75she.gallery

Budapest Art Fair 2009: Verebics Katalin az Octogonartnál - Kép © Segal Hanna

Bumbum220130602-27858-18uz7sd.gallery

Budapest Art Fair 2009: A Bumbum standján - Kép © Segal Hanna

Bumbum320130602-27858-eoz8nw.gallery

Budapest Art Fair 2009: A Bumbum standján - Kép © Segal Hanna

A kevés jelentkező miatt eltűnt a kortárs sátor, de a Műcsarnok izgalmas kavalkádja kárpótolt érte.

2009. november 19-22. között, immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg az évek alatt többször nevet és arculatot váltott művészeti és formatervezési vásárt, a Budapest Art Fairt. Az eseménynek idén is a Műcsarnok impozáns épülete adott otthont. Igaz, a látvány kissé eltért az utóbbi négy évben megszokottól: ahol tavaly ilyenkor még a Műcsarnok mellé felhúzott kortárs sátor állt, ott idén Pacsika Rudolf bevásárlókocsikból készített installációja fogadta az érkezőt. A sátor hűlt helye a gazdasági válság által generált kevés jelentkezőnek volt köszönhető.

Ezáltal viszont a klasszikus, és kortárs művészettel foglalkozó galériák standjait egy helyen találhatta az érdeklődő. A kevesebb jelentkező ellenére pedig izgalmas és friss élményekkel gazdagodott, aki ellátogatott a Műcsarnokba a négy nap alatt. A külföldi felhozatal például jelentősebb volt, mint eddig bármikor: a nemzetközi mezőny egy francia és négy osztrák galériával bővült. A sógorok jelenléte többek közt Hans Knollnak köszönhető. A bécsi és budapesti székhellyel is bíró Knoll Galéria idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját, és vezetője igen fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcserét - erre kitűnő alkalmat adott a művészeti vásár.

A kortárs művészetre kíváncsi látogató az utóbbi pár évben megszokhatta bizonyos galériák jelenlétét az Budapest Art Fair-en, illetve elődjén, az Antik Enteriőr + Plug vásáron (a névváltoztatást 2007-ben a mind intenzívebb külföldi érdeklődéssel, illetve a lényegesen nagyobb számban jelentkező kortárs galériákkal magyarázták a szervezők). A két „nagy” közül azonban idén csak a Kieselbach Galéria képviseltette magát; Virág Judit a Falk Miksa utcai téren fekvő műterem-galériájában várta a 121 legszebb magyar festmény megtekintésére áhítozó közönséget.

A legrégebbiként számon tartott Várfok Galéria korához méltó területet foglalt el: idén ugyanis külön standdal adózott Rozsda Endre emlékének. Megvillogtatta legmodernebb kincseit a Várfok „előszobájáként” emlegetett Spiritusz Galéria is: Töttös Kata festményei kihívóak, szinte már a celeb-giccs határát súrolják, de egy biztos: mindenkinek megragadják a tekintetét. A vásár második napján kettő már el is kelt belőlük. A Spiritusz másik figyelemreméltó együttesét Fátyol Viola lambda printjei alkották.

Idén talán a fiatal kortárs galériák felhozatala volt a legérdekesebb. A Bécsikapu téren található BéKa Galéria Énzsöly Kinga sorozatával keltett érdeklődést, de nyitottak a külföldi alkotókra is, mint azt holland Willem Overkleeft munkáinak bemutatása bizonyította. Újdonságnak számított az Amadeus Alapítvány Alkotóházának standja is. A nonprofit műhely 13 pályakezdő művésznek három éven keresztül biztosít ingyenes műtermet, könyvtárat és internetet; a Műcsarnokban a jelenlegi tizenhármaktól egy-egy munkát állítottak ki.

A Molnár Ani Galéria tavalyi bemutatkozó szereplése után tért vissza Ágnes Lőrinczcel, Martus Évával, Cseke Szilárddal és Jakatics-Szabó Veronikával – az utóbbi művész munkáival a szemfüles látogató az Amadeus Alapítvány standján is találkozhatott. Cseke, Lőrincz, és Martus műveire a különleges anyaghasználat jellemző: Martus Éva képei például akril, falap, és mágneses vaslemez felhasználásával készültek.

Budapest Art Fair 2009

Az OCTOGONart Galéria már harmadszor vett részt a vásáron. Idén a hazai nagyon kedvelt, sokak által elismert fiatal művésznő, Verebics Katalin legújabb festményeire koncentrált.

A kiállítás talán legsokkolóbb munkája a Bumbum Galéria standján várta a látogatókat. Az elkövetőtől, Nyári Istvántól már megszokhattuk a groteszk, játékos munkákat, de ez a portré a művész ismerőjét is meglepte. Alanya egy testszínű melltartót viselő nő, vagy inkább lány összeszorított fogakkal vicsorog ránk, fogai közt a tűvel, amellyel a saját felboncolt testének Y vágását varrja össze.

A tárlatokat ez évben is szakmai rendezvények kísérték. Az Art Magazin fóruma a „Vigyázat! Frissen mázolva - kortárs hamisítványok” címet viselte, apropóját pedig a legutóbbi lapszámban megjelent Konok- hamisítványok szolgáltatták. A hamisítási ügyekben érzékenyen érintett résztvevők nem tartózkodtak a radikális véleményektől; Virág Judit például kijelentette: a hamis képeket meg kell semmisíteni, hogy 50 év múlva véletlenül se bukkanjanak fel. A vita keretében többen fájlalták, hogy kevés az életműkatalógus, így nehéz bármire támaszkodni az azonosításnál. A még elő művészek vagy rokonok sem tarthatóak százszázalékosan megbízható forrásnak. A festők egy része ugyanis hajlamos korai munkáit nem elismerni, míg mások több replikát is készítenek: Csók István például egy alkalommal négy egyforma képet festett. A társalgásnak egyértelmű konklúziója: egy olyan egységes szakértői társulat létrejötte, kiknek szava szent, talán stabilizálná a helyzetet.

A fenti pódiumbeszélgetésen kívül két filmbemutatót láthatott a nagyérdemű: Böjte József dokumentumfilmjét („Transcendere - A gesztus művésze, Nádler István”) és a tíz éve elhunyt Rozsda Endréről készült, „A szürrealizmus esperese” című munkát. A zárónapon a kArton Galéria immár hagyományos képregény- és karikatúra-aukciója várta a licitálókat.

Fontos még megemlíteni a krónikusan beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány és a Budapest Art Fair új együttműködését. Öt neves művész: Csiszér Zsuzsi, Karácsonyi László, Várnai Gyula, Verebics Katalin és Wahorn András együtt dolgozott a táborozókkal, hogy aztán a rendezvény végén műveiket egy „Csendes aukció” keretében, vagy aukción kívül villámáron megvásárolják. A teljes bevételt az alapítvány kapta.

Sátor nélkül is megállta a helyét a Budapest Art Fair 2009. Eladási rekordok nem döngetik a kapukat, de egy-egy galéria kimagaslóan jól teljesített. Az antik műtárgyak mára háttérbe szorultak a képzőművészeti alkotásokkal szemben, de akit a kerámia, a szecessziós bútor, vagy a porceláncsodák érdekeltek, azok sem szenvedtek hiányt. A szokássá vált piros almák pedig idén is nagy sikert arattak, csak a csokibonbont osztogató lányok hiánya hagyott némi űrt maga után.

magazin, műcsarnok, budapest, kiállítás, kiallitas, képzőművészet, magyarország, segal hannah, budapest art fair Icon_print

A Spiritusz Galéria standján, Budapest Art Fair 2009 cikkép

Pacsika Rudolf installációja a Műcsarnok mellett, a kortárs sátor helyén cikkép

Budapest Art Fair 2009 a Műcsarnokban cikkép

hirlevel budapestartfair

Standok és művek a Budapest Art Fair 2009-en galéria

Budapest Art Fair 2009: A Knoll Galéria standja - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: A Várfok Galéria standja - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: Énzsöly Kinga munkái - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: Willem Overkleeft a Béka standján - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: Martus Éva képe - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: Verebics Katalin az Octogonartnál - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: A Bumbum standján - Kép © Segal Hanna

Budapest Art Fair 2009: A Bumbum standján - Kép © Segal Hanna

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317