Logomain

A Kossuth Lajos utca Stockholmban

By Kovács Dániel 2009. november 6. 14:17

szerk at hg dot hu

Két hétig pucolta két grafikus a Kossuth Lajos utcát, mire sikerült levakarniuk minden koszt, plakátot és graffitit. <br/>

Két hétig pucolta két grafikus a Kossuth Lajos utcát, mire sikerült levakarniuk minden koszt, plakátot, villamosdobozt és graffitit az üzletportálok zónájából. Az eredmény sajnos csak virtuális, de kétségtelenül gondolatébresztő. Fodor Gergő és Csordás Zoltán, azaz Csordi munkája, az Utcahossz a pénteken este nyíló Zavar? Tervezd át! kiállítás egyik leginkább figyelemreméltó darabja.

Utcahossz120130602-27858-1xaao01.gallery

A váratlanul mégis nyitva maradó Design Terminálba a közeljövőben is érdemes lesz ellátogatni, hiszen a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) által szervezett Zavar? Tervezd át! kiállításon a szakmabeliek igazán elengedték a fantáziájukat. Akad, aki a logókat, van aki könyveket tervezett át; új arculatot kapott a forint, de a BKV és a MÁV jegyei sem kerülhették el sorsukat. Akad jócskán a nagyvilágban, ami szúrja a grafikusok szemét – a budapestiek számára pedig az lehet különösen tanulságos, amit Fodor Gergő és Csordi a Kossuth Lajos utca őskáoszából kihozott.

A kéthetes munka a hajnali befotózással kezdődött, majd az elkészült fényképeket egyetlen sávba fűzték össze – tudtuk meg Csorditól. A két grafikus egyébként nem ma kezdte a szakmát: Csordi korábban többek közt Tóth Bori, a Gyöngy Patikák és a Magyar Szabadalmi Hivatal arculatán dolgozott, Fodor Gergő pedig Herczeg Ágnest, a European College of Liberal Arts intézményét és a MobiliManiát is ügyfelei közt tudhatja. Mint a MATT tagjai, közreműködtek a pályázat szervezésében is, amely kifejezetten azzal a céllal indult, hogy a grafikát kihozza a stúdiók és nyomdák világából az utcára, a hétköznapi emberek közé. Az, hogy akkor a két grafikus épp egy utcaképet dolgozzon át, már szinte magától értetődően következett ebből.

Bár eleinte a Nagykörútban gondolkodtak, a Kossuth Lajos utca végül jobb választásnak bizonyult. Bár a fákat szinte mindenki hiányolja erről az útszakaszról, ez kifejezetten áldásnak bizonyult ugyanis a grafikai munka szempontjából. Ennek oroszlánrészét így is a felesleges részek eltávolítása és a retus tette ki: az új logók, a portálok véglegesítése tulajdonképp csak két napba telt.

A végeredmény, amely nemcsak a Design Terminál kiállításán és annak majdani katalógusában, hanem saját honlapon is böngészhető, meglehetősen vegyes reakciókat hozott – mondta a grafikus. A legtöbben az Ajka Crystal feliratot kárhoztatták, pedig a cégnek ez a hivatalos neve; végül azonban győzött a nép hangja, és átjavították magyarra. A portálok viszont nem véletlenül egységesre hangoltak és visszafogottak: a grafikusok célja ugyanis nem az építés volt, hanem a visszajelzés az emberek, a tulajdonosok és nem utolsósorban az önkormányzat felé.

„A problémafelvetés volt a munka lényege” – Csordi azonban azt is elárulta, maga is meglepődött a végeredményen, amely valahogy idegennek hat a megszokott káoszhoz képest: „mintha egy másik várost néznénk”. Az viszont kétségtelen, hogy ebben a városban van elegancia: a reakciók jó része Bécsben vagy Stockholmban találta meg a virtuális Kossuth Lajos utca új helyét – pedig az lehetne akár Budapesten is. Csak egy kis odafigyelés kellene.


A Zavar? Tervezd át!, a MATT kiállítása november 6-án, 18 órakor nyílik az Erzsébet téri Design Terminálban, ahol november 29-ig látogatható. Az Utcahossz Fodor Gergely és Csordás Zoltán grafikusok munkája, elkészítésében Siposs Zoltán és Molnár Lajos működött közre.

grafika, grafikai design, budapest, kiállítás, kiallitas, Design Terminál, program, belváros, tervezőgrafika, kossuth lajos utca, 5. kerület, fodor gergely, csordás zoltán, csordi, matt, zavar? tervezd át! Icon_print

Felül a szép, alul a csúf Kossuth Lajos utca

Invázió, Ajka Kristály, Rossmann: így is lehetne a Kossuth Lajos utcán

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317