Logomain

Elfelejtett tárgyaink: a varrógép

By Oláh Zsófia 2009. november 1. 20:00

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-1vxxhsv.gallery

Egy régi Singer-varrógép részlete cikkép

Cikkep220130602-27858-8qr3fr.gallery

Ódon használati utasítás a Singer-varrógéphez cikkép

Galeria20130602-27858-s47ov5.gallery

elfelejtett tárgyaink a varrógép galéria

120130602-27858-1qg8zid.gallery

Isaac Singer 1854-ben szabadalmaztatott varrógépe

220130602-27858-qy7f2k.gallery

Gőzgéppé alakított régi Goodwill-varrógép

320130602-27858-v4rrjf.gallery

Egy klasszikus Singer-modell

420130602-27858-yjqpft.gallery

Nem csak a Singer gyártott míves varrógépeket

520130602-27858-9dkihy.gallery

A varrógépgyártás jövedelmező üzletág volt a 19-20. század fordulóján

620130602-27858-cl6wpk.gallery

Egy későbbi darab, a 20. század húszas-harmincas éveiből

720130602-27858-19xsop.gallery

Husquarna-varrógép 1953-ból

820130602-27858-188wepk.gallery

A nyolcvanas évek design-ja: Pfaff-varrógép

A klasszikus varrógéppel Singer neve forrt egybe, pedig tökéletesítésében számosan küzreműködtek.

Ha felmérést készítenénk, hogy az ipari forradalom mely feltalálói kapnak helyet a magyar szólásmondások tárában, Singer előkelő helyen végezne. A nevéhez köthető varrógép viszont eltűnőben van a háztartásokból. Elfelejtett tárgyaink témájú sorozatunk újra jelentkezik.

Ennek okáért nem kell messzire mennünk: a konfekcióruházat uralma és az elektromos meghajtású varrógépek elterjedése szükségtelenné tette a lábmeghajtású eszköz használatát. Napjainkban, az olcsó, még neves márkák esetében is az Ázsia különböző részeiben előállított ruhák ára alacsonyabb, mint az otthon varrt verziójuk anyag- és munkaköltsége lenne. Aki egyedi ruhára vágyik, esetleg a már meglévő darabot alakítaná át, érthető módon inkább a korszerűbb, elektromos meghajtású varrógépet veszi igénybe ehhez, ami felszabadítja a lábat is, és jócskán megkönnyíti a munkát.

Ennek tulajdonítható, hogy ma már csak bűbájos tárgyként tekintünk a klasszikus, fa alapzatú, dekoratív fémvázzal ellátott varrógépre, amely modern társai mellett olyan bumfordinak hat, mint a legelső számítógépek a szinte papírvékonyságú és súlyú laptopok mellett. Pedig születése idején a kor egyik legnagyobb hatású vívmányának számított, amely nagy változásokat hozott a XIX. századi otthonokba.

A varrógép ideájának első dokumentált felbukkanása az angol Charles F. Weisenthal nevéhez köthető, aki 1755-ben jegyeztette be a hímzésre szánt szerkezet tervét, ám annak kivitelezésére nem került sor. Őt követte a sorban Thomas Saint, aki 1791-ben jelentkezett nagyméretű, bőrök varrására tervezett gépével, amely felépítésében hasonló volt a Weisenthal által tervezett masinához.

A következő lépcsőfokot az osztrák Josef Madersperger jelentette, aki 1814-ben már realizálta is a varrógép-tervét. Ezt tovább 1833-ban az amerikai Walter Hunt fejlesztette, aki a tű hegyénél határozta meg a lyuk helyét, ami lényegesen egyszerűbbé és pontosabbá tette a varrást; ezenkívül a dupla szálas varrás is az ő érdeme. Érdekes mozzanat, hogy Hunt – megunván az ezzel való kísérletezgetést – felhagyott a mű tökéletesítésével, és anélkül, hogy levédette volna, eladta azt. Bár a nevek sora is vázolja, mennyi fázison, fejlesztési szakaszon ment keresztül a varrógép, az első bejegyzett gép csak 1845-ben tűnt fel, Elliot Howe nevével fémjelezve. Howe újítása volt, hogy a tű mozgását az eddigi vízszintes helyett függőlegesre állította. Modelljének számos eleme 150 esztendőn át, a mai napig továbböröklődött a varrógépekben.

A varrógépeket először a francia szabó, Bartholomew Thimmonier vetette be tömegtermeléshez az 1830-as években, egy saját öltési technikát kifejlesztve. A francia hadsereg számára gyártottak egyenruhákat üzemében, ami 1841-re már 80 varrógéppel rendelkezett. Azonban Thimmonier gyárát is utolérték az iparosodás mellékszereplői, a ludditák, akik lerombolták a baráti kölcsönökből emelt üzemet, így Thimonnier – az atrocitások miatt meghátráló befektetők miatt – felhagyott a termeléssel.

Azért is érdekes a varrógép kifejlesztőinek számbavétele, mert mára a gép összefort Singer nevével. Isaac Merritt Singer mérnökként végzett; első varrógépét 1851-ben szabadalmaztatta. Ez a prototípus sokat átvett a Howe-féle modellből, azonban lényeges újításokat is tartalmazott. Ezek közül a legszembeötlőbb a pedál bevezetése volt, melynek révén a használó keze fölszabadult, így hatékonyabban koordinálhatta magát a varrást. Az újításoknak köszönhetően a gép sokkal szabályosabb varrást produkált a manuális vagy a korábbi gépi megoldásokhoz viszonyítva. Singer sikerét látva, amely annak volt köszönhető, hogy a már meglévő fejlesztéseket tökéletesítette tovább, Howe is úgy gondolta, kiveszi a részét az elismerésekből. Beperelte Singert – méghozzá sikerrel, így Singert 1855-ben a Howe-féle gép szabadalmi jogának megfizetésére kötelezték.

Singer története azonban ezzel együtt is az ipari forradalom egyik sikersztorija. Bár először ipari célokra szánta gépeit, hamar felfedezte, hogy bizonyos átalakítással a háztartásokban is kiválóan alkalmazható. Az eladások száma rohamosan nőtt, 1871-ben már 181.600 varrógépet bocsátottak piacra. Ráadásul hitelkonstrukcióban is meg lehetett őket vásárolni, így a szerényebb körülmények közt élők is megengedhették maguknak. Nagyobb városokban hamarosan megjelentek a szervízzel, alkatrész-forgalmazással foglalkozó egységek, még zökkenőmentessé téve a házi használatot. A varrógép tömegek számára vált elérhetővé, ezzel egyidőben a ruházati tömegtermelést is lehetővé tette. Nem csak a nagy mennyiségben való gyártás vált lehetségessé, de a munkaköltséget is jelentősen visszaszorította. Ezáltal elképesztő hatással lett az öltözködési szokásokra, hisz az olcsóbban készített, nagytételben előállított ruhák tömegek számára váltak elérhetővé. Így lett a varrógép a modern kor hajnalának szimbóluma, egyúttal a fogyasztói társadalom egyik fő cikkének, a ruházatnak termelője.

A XX. század második felétől azonban a háztartásokban is átvették az elektromos hajtású gépek a klasszikus, manuális varrógépek helyét, így manapság inkább csak mint hangulatos lakberendezési kiegészítőként bukkan fel. Eredeti funkcióját vesztve, kacskaringós ornamentikájú fémvázának dekorativitásával puszta asztalként találkozhatunk vele.

design, divat, varrógép, elfelejtett tárgyaink, oláh zsófia, singer, singer-varrógép Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317