Logomain

Az ország második legmagasabb szobra az új Corvinus Campuson

By Ongrádi Melinda 2009. október 19. 22:05

szerk at hg dot hu

Akár a Dunapart új jelképe is lehet az a 33 m magas szobor, amely múlt hét óta díszíti a Corvinus Egyetem új épületének homlokzatát. A 27 darabból felépített mű Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A fémből készült műalkotás vetekszik a legmagasabb hazai szobor, a Szabadság-szobor méreteivel; utóbbi talapzattal együtt 40 m, anélkül 14 m magas.

Akár a Dunapart új jelképe is lehet az a 33 m magas szobor, amely a múlt hét óta díszíti a Corvinus Egyetem új épületének homlokzatát. A 27 darabból felépített mű Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A fémből készült műalkotás vetekszik a legmagasabb hazai szobor, a Szabadság-szobor méreteivel; utóbbi talapzattal együtt 40 m, anélkül 14 m magas.

Corvinus_szobor_120130602-27858-1csk92z.gallery

A szobor a Corvinus új egyetemi épületét díszíti, amelyet a hozzá kapcsolódó Studium Irodaházzal együtt 2007-ben adott át a beruházó WING Zrt. A PPP konstrukcióban létrejött beruházás során az építési költség 1%-át képzőművészeti alkotásokra fordította az ingatlanfejlesztő, ennek köszönhetően egy beltéri és egy kültéri alkotás született. Előbbi egy moduláris felépítésű LED-fal, az egyetem e-mail levelezésének egyedi grafikai megjelenítése, amelyet az új épület aulájában helyeztek el.

Utóbbi pedig a 33 m magas szobor, amelynek alkotóját pályázat során választotta ki az Oktatási Minisztérium által delegált szakmai zsűri. A mű megvalósítását támogatta a Központi Tervtanács is.

Jovánovics György így jellemzi művét: „Az Egyetem számára készült alkotással határozott célom volt, hogy művészi alkotásként és architektúraként egyaránt értelmezhető legyen. Számomra az egyetem az oktatás és tanulás színhelye, s mint olyan, a megőrzést, a rendszert, az átláthatóságot, egy magasrendű egyszerűséget szimbolizál. Ennek lenyomata az elkészült szobor is, amely impozáns méretei ellenére a súlytalanság látszatát kelti.” Ezt a gondolatot tükrözi a szobor címe: „Az épülés szelleme” is, míg az alcím (Nagy Corvinus Napóra) a műalkotáson megjelenő fény-árnyék játékra utal.

Jovánovics György a kortárs képzőművészet jeles képviselője. Már több monumentális műalkotás is fűződik a nevéhez, ilyen a szöuli olimpiai parkban felállított, Trójai papírgyár című műve. Sokak által ismert másik alkotása a Rákoskeresztúri köztemetőben a 301-es parcellán felállított, az 1956-os forradalom mártírjainak emléket állító műve is.

Forrás: sajtóközlemény

szobrászat, képzőművészet, wing zrt., szobor, jovánovics györgy. corvinus egyetem campus, ppp beruházás Icon_print

Az ország második legmagasabb szobra Jovánovich György alkotása

Az egyetem auláját díszítő LED-fal

A 33 m magas szoborinstalláció a Corvinus Egyetem új épületének falát díszíti

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317