Logomain

Állítható méretű jin-jang csodastadion

By Ongrádi Melinda 2009. október 12. 19:30

szerk at hg dot hu

A legújabb sportépítészeti csoda a Populous Architects és a Heerim Architects and Planners terve. A dél-koreai Incheonban emelt stadion a 2014-es Ázsiai Játékokra készül, és 70 000 fő befogadására képes. Az esemény után viszont mérete egy 30 000 főt befogadó létesítményre zsugorodik. Az építmény elegáns lejtős formáit egy buddhista rituálé inspirálta. Az építész, Daekwon Park így jellemezte az építményt: „Az építészetben, akárcsak a táncban, a dinamikus mozgás hozza létre a formát, de a formák körüli üres terek is meghatározóak. A stadion alaprajza a jin és jang kölcsönhatását jelképezi, míg a formák közötti szünet a főbejáratot jelöli ki.” <br/>

A legújabb stadionépítészeti csoda a Populous Architects és a Heerim Architects and Planners terve. A dél-koreai Incheonban emelt stadion a 2014-es Ázsiai Játékokra készül, és 70 000 fő befogadására képes. Az esemény után viszont mérete egy 30 000 főt befogadó létesítményre zsugorodik. Az építmény elegáns lejtős formáit egy buddhista rituális tánc inspirálta. Az építész, Daekwon Park így jellemezte a látványos stadiont: „Az építészetben, akárcsak a táncban, a dinamikus mozgás hozza létre a formát, de a formák körüli üres terek is meghatározóak. A stadion alaprajza a jin és jang kölcsönhatását jelképezi, míg a formák közötti szünet a főbejáratot jelöli ki.”

Incheon20130602-27858-u0dvnc.gallery

A hivatalos ismertető szerint a stadion a fenntartható építészet kiváló példája, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy ezt egész pontosan miként valósítja majd meg. Egy sokezer főt befogadó létesítményt fenntartható módon kialakítani nagy kihívás, ezért mindenképpen érdekes lesz majd látni az ennek érdekében alkalmazott megoldásokat.

Az épület körül hatalmas közparkot alakítanak ki. Ennek és a csökkentett méretnek köszönhetően a stadion a sportrendezvény befejeztével is hasznosítható és kezelhető lesz.

korea, incheon, sportlétesítmény, stadion, populous, ázsiai játékok 2014, heerim architects and planners Icon_print

A 2014-es ázsiai játékokra épült koreai stadion alapmotívuma a jin-jang jel

A stadion alaprajzának jin-jang vonalai a környező terep kialakításában is folytatódnak

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317