Logomain

Nemzetközi építészdíj az 1956-os emlékműnek

By Kovács Dániel 2009. október 6. 16:17

szerk at hg dot hu

A World Architecture Awards ötödikén fordulójában a legjobb húsz építészeti alkotás közé választották a budapesti 1956-os emlékművet, az i-ypszilon csoport munkáját. A most elismert, összesen húsz építészeti projektet nemzetközi zsűri és a felhasználó építészek közössége választotta ki a World Architecture Community honlapjára feltöltött munkák közül. A magyar munka mellett szerepel a díjazottak között amerikai, japán, sőt: bangladesh-i is. <br/>

A World Architecture Awards ötödikén fordulójában a legjobb húsz építészeti alkotás közé választották a budapesti 1956-os emlékművet, az i-ypszilon csoport munkáját. A most elismert, összesen húsz építészeti projektet nemzetközi zsűri és a felhasználó építészek közössége választotta ki a World Architecture Community honlapjára feltöltött munkák közül. A magyar munka mellett szerepel a díjazottak között amerikai, japán, sőt: bangladesi is.

5620130602-27858-ohain2.gallery

A World Architecture Community immár ötödik alkalommal kiosztott díjára azok a munkák érdemesek, amelyeket feltöltöttek a portálra. A globális építészhálózatot létrehozni kívánó közösség tagjainak száma idén augusztusban elérte a kilencezret; ez az alap válogatja ki az elismerésre szánt munkák nagyobb körét. A VIP-szekcióhoz tartozó, csaknem kétszáz építész, teoretikus, intézményi képviselő ebből a tág körből válogatja a húsz díjazottat és néhány további, elismerésre méltatott projektet. (Az ide meghívottak között szerepel például Mario Botta, Eric Owen Moss, Zvi Hecker vagy Arata Isozaki.)

Az i-ypszilon csoport, azaz Emődi-Kiss Tamás építész, György Kata képzőművész, Horváth Csaba képzőművész és Papp Tamás építész most elismert munkája az 1956-os forradalom fél évszázados évfordulójára készült el, az Ötvenhatosok terére átnevezett egykori Felvonulási téren, a Sztálin-szobor helyén. Bár a nonfiguralitást a forradalom és szabadságharc résztvevői közül többen vitatták, az emlékmű igényes anyaghasználata és összetett szimbolikája pozitív kritikákat váltott ki itthon és külföldön is.


***
Kiemelt programajánlónk: Rapid Randi

A 4szoba.hu  első hivatalos rendezvénye: ingyenes lakberendezői szaktanácsadás a Design Héten, a 4.szoba.hu olvasói által legmagasabbra értékelt tervezőkkel az Erzsébet téri Gödörben október 10-én, 15-17 óráig.

budapest, szobrászat, emlékmű, köztér, szobor, i-ypszilon csoport, emődi-kiss tamás, györgy kata, horváth csaba, papp tamás, ötvenhatosok tere, felvonulási tér Icon_print

i-ypszilon csoport: az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve Budapesten

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317