Logomain

A legjobb formák 2009-ben

By Ongrádi Melinda 2009. október 5. 20:13

szerk at hg dot hu

Anyscan20130602-27858-1jdkys1.gallery

Az AnyScan berendezésből összesen hét üzemel a világon; Bendzsel Tamás terve

Escart20130602-27858-d0w4hg.gallery

Az eScart az autó praktikus alternatívája; Lenkei Balázs terve

Meresz20130602-27858-wm5o2a.gallery

A Merész Fotó arculata a klasszikus fekete-fehér kombinációjában; Kiss Zsombor Krisztián terve

Pilop20130602-27858-rue4dj.gallery

A PILOP játékos eszközkészlet a deszlexiás gyerekeknek nyújt segítséget; Nagy Krisztina terve

Uveg20130602-27858-acued6.gallery

Az olvasztott üveg építészeti elemek a véletlennek köszönhetik születésüket; Görömbei Luca terve

Tungsram20130602-27858-1hqqyaa.gallery

A Tungsram-Schréder Zrt. számos közismert projektben vett részt

Mucsarnok20130602-27858-7ugquj.gallery

A Műcsarnok eltérő szervezeteinek arculata a befogadó designnak köszönhetően érvényesül

Jesuis_ok20130602-27858-1q5qy6x.gallery

A Je Suis Belle kollekcióján a darázsolás ősi népi technikája köszön vissza

Plakat20130602-27858-l7s4si.gallery

Az idén 30 éves díjat plakátpályázat is köszönti; Klebercz Kriszta (MOME) terve

Hirlevel_uvegtegla20130602-27858-1omyq1o.gallery

hirlevel legjobb formak

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díj idei győzteseit.

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díj idei győzteseit. A díjazott munkák között orvosi műszert és kisrepülőgépet éppúgy találhatunk, mint kismamaruházatot vagy játékos eszközkészletet diszlexiás gyerekeknek. A Magyar Formatervezési Tanács rangos díját idén 30. alkalommal adják át, a nyerteseket 262 beérkezett pályaműből választották ki.

Idén újdonságnak számít, hogy először a Magyar Formatervezési Díjon kívül egy másik elismerést is kiosztanak: a design eszköztárát példaértékűen felhasználó szervezeteket, vállalkozásokat a Design Menedzsment Díjjal jutalmazzák. A kerek évforduló pedig születésnapi meglepetést hozott: a Magyar Formatervezési Tanács és az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíját.

Magyar Formatervezési Díj: kismamaruházattól a műrepülőig

Amint Pohárnok Mihály, a Design Terminál igazgatója elmondta, idén minden eddiginél több pályamű érkezett: a tavalyiaknál 50%-kal több. Ez valószínűleg a tavalyi munkákból összeállított országos vándorkiállításnak is köszönhető. És bár a pályázatra való nevezés önkéntes, és így a mezőny nem feltétlenül ad átfogó képet a hazai kreatív iparról, sokat elmond, hogy idén minden kategóriában osztottak díjat.

A bírálóbizottság tagjai idén Pohárnok Mihály, a Design Terminál igazgatója; Csavarga Rózsa Pro Architectura és Ferenczy Noémi-díjas építész, belsőépítész; Dózsa-Farkas András formatervező művész, Dózsa-Farkas Deisgn Team; Ferenczi Péter, az Alu-Style KLft. ügyvezető igazgatója; dr. geri István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese; Hörcher Péter, a H-artdirectors Kommunikációs Tervező Iroda kreatív igazgatója; Orosz István Munkácsy-díjas grafikusművész, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára, az MTA tagja; Óvári Andrea öltözéktervező művész, Beriv Zrt. és Üveges Péter formatervező művész, Antro Kft. voltak.

Termék kategóriában idén két díjat osztottak ki. Elismerésben részesült Bendzsel Tamás (Mediso Kft.) AnyScan orvosi CT-berendezése, amely folytatja a magyar tervezők nevéhez fűződő színvonalas orvosi műszerek hagyományát. A berendezésből eddig összesen hét darabot telepítettek a világon, további négyet pedig az elkövetkező hónapokban fognak kiszállítani. A fehér és pasztell türkiz árnyalatban pompázó gép kitűzően példázza, hogy mennyire fontos szerepe van a designnak mind ergonómiai, mind pszichológiai szempontból. Szintén a Termék kategóriában nyert díjat a nemrég New York-ban is bemutatkozott Je Suis Belle 2008/2009-es őszi/téli kollekciója, amely Dévényi Dalma és Kiss Tibor nevéhez fűződik. A kollekció darabjainak megjelenését a darázsolás technikája, valamint a téli erdő kopasz fáinak ritmusa inspirálta. A tervezők darabjaikat egy nyitott és igényes rétegnek szánják.

A Terv kategória nyertese Lenkei Balázs eScart elnevezésű elektromos közlekedő és szállítóeszköze lett, amelynek egyik legfőbb erénye a funkciók életszerű társítása. A járgány egyszerre elektromos roller, teherszállító eszköz, esetleg utánfutó kerékpárhoz, így a maga nemében a világon az első olyan jármű, amely mindeme célokra felhasználható.

Kiss Zsombor Krisztián terve, a Merészfotó arculata a Vizuális kommunikáció kategória elismerését seperte be. A honlapot, névjegykártyát, levélpapírt, CD- és DVD-tokot magában foglaló komplex csomag a klasszikus fekete-fehér párosítás jegyében született, amely a fényképezés hőskorát idézi. A klasszikus, mégis markáns stílus egészen biztosan megragad a szemlélő fejében.

A Diák kategóriában szintén két elismerést osztottak ki. Görömbei Luca diplomamunkájáért kapta a díjat; az építészeti üvegelemek születését egy véletlen inspirálta: eredetileg csak hajlítani akarta az üveglapot, de olvadás lett belőle. Az így született belső minták lódították meg a fantáziáját. Az egyesével készített üveglapok egy-egy darabjának születéséhez ötnapnyi idő szükséges.

A Diák kategória másik nyertese, Nagy Krisztina diszlexiás gyerekeknek készített játékos eszközkészletet, amely szintén diplomamunka. A gyerekek a színes ábrákkal díszített falapokat használva egészen biztosan játéknak érzik majd a tanulást, azaz az írás- és olvasásfejlesztést. A készlet neve is sokatmondó: PILOP, amely játékosan utal a diszlexiások problémáira.

Idén négy pályamunka kapott különdíjat. A SEEYOU síremlék, amely az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját kapta, Maurer-Klimes Ákos, Kucsera Péter, Ivánka András és Ivánka Katalin munkája. A szokványostól igencsak eltérő síremlék igyekszik feloldani a halál korunkkal kapcsolatos tabuit; neve is a szorongás feloldására, a megbékélésre („viszlát”, „találkozunk odaát”) utal. A mű alapötlete az Ivanka Beton 2007-2008-as terméktervezési pályázatának 3. helyezettje volt, a most megvalósult sírkő ennek továbbfejlesztése, és része az AFTERLIFESTYLE projektnek.

Kovács György bőrkesztyű arculat és csomagolás témájú projektjével nyerte el Diák kategóriában az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Szakállamtitkárságának különdíját. A kecskeméti családi manufaktúra számára készült teljes arculat a kézművesipar míves hagyományait tükrözi. A Dudás kesztyű logója egy régi szólást idéz, a névjegy, a bélyegek és a postai doboz pedig a kihalófélben lévő mesterség ízes hangulatát tükrözik.

Az Illa-Olle kismamaruházat, Illésy Lenke munkája a Magyar Formatervezési Tanács különdíjának nyertese Termék kategóriában. A kollekció erénye, hogy az esztétikumot sikeresen ötvözi a használhatósággal. Alapmotívumai a csíkok, amelyekkel ügyesen játszik a tervező, kihangsúlyozva a kismamák gömbölyödő alakját.

A Corvus Racer 540 egyszemélyes műrepülőgép, Voloscsuk András munkája a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíjában részesült. A gépet rekordidő, mindössze hét hónap alatt készítették el. Tervezésében a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola több tanszéke is részt vett, a fejlesztést Besenyei Péter nemzetközileg is elismert műrepülő megkeresése inspirálta. A gépen több újítást is bevezettek, például azt, hogy a törzsrács nitrogéngázzal van feltöltve, ami repedés esetén azonnal szivárogni kezd és így a mérőműszer jelzi.

Idén először: Design Management Díj

Idén először ítélték oda a Design Management díjat, amelyre 58 jelölés érkezett. Ahogy dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési tanács elnöke kiemelte, az értékelésnél szempont volt például, hogy a design mennyire hatja át az adott cég filozófiáját. A megmérettetésben a rangos szakemberekből álló zsűri egy vállalatot és egy intézményt díjazott.

A Tungsram-Schréder Zrt. az elmúlt években számos ismert projektben részt vett, ilyen pl. a Szabadság híd kivilágítása. A nemzetközi vállalat termelési tevékenységében és projektjeiben egyaránt alkalmazza a design elemeit.

A MŰCSARNOK tevékenysége az Ernst Múzeum és a Dorottya Galéria csatlakozásával jelentősen bővült az elmúlt években, designstratégiájuk azonban lehetővé teszi, hogy érvényesülhessen a különböző szervezetek karaktere, ugyanakkor hosszabb távon egységes maradjon.

Születésnapi meglepetés: belsőépítészeti életműdíj

A 30. évfordulóra meglepetéssel is készültek a díj kezelői: a Magyar Formatervezési Tanács és az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíját kapta idén a 79 éves Király József belsőépítész, akinek a nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a kongresszusi Központ életfa-plasztikája, és több szálló (pl. a kecskeméti Aranyhomok Szálló vagy a margitszigeti Nagyszálló) belsőépítészeti munkái.

Poszterkiállítás: a díj 30 éve diákszemmel

Az évforduló alkalmából még egy különlegességgel találkozhatunk idén: a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében pályázatot hirdettek a diákoknak, amelynek keretében a díj életében bekövetkező változásokat tükröző posztereket terveztek. Intézményenként 10-10 alkotás szemlélteti a díj történetét.

A nyertes és különdíjas pályaműveket, valamint további beérkezett munkákat a nagyközönség is megcsodálhatja az Iparművészeti Múzeum kiállításán, október 6. és november 22. között.

design, magazin, formatervezés, magyar formatervezési díj, magyar formatervezési tanács, je suis belle, kucsera péter, kiss tibor, dévényi dalma, bendzsel tamás, lenkei balázs, kiss zsombor krisztián, görömbei luca, nagy krisztina, maurer-klimes ákos, ivánka andrás, ivánka katalin, kovács györgy, illésy lenke, voloscsuk andrás Icon_print

Az AnyScan berendezésből összesen hét üzemel a világon; Bendzsel Tamás terve

Az eScart az autó praktikus alternatívája; Lenkei Balázs terve

A Merész Fotó arculata a klasszikus fekete-fehér kombinációjában; Kiss Zsombor Krisztián terve

A PILOP játékos eszközkészlet a deszlexiás gyerekeknek nyújt segítséget; Nagy Krisztina terve

Az olvasztott üveg építészeti elemek a véletlennek köszönhetik születésüket; Görömbei Luca terve

A Tungsram-Schréder Zrt. számos közismert projektben vett részt

A Műcsarnok eltérő szervezeteinek arculata a befogadó designnak köszönhetően érvényesül

A Je Suis Belle kollekcióján a darázsolás ősi népi technikája köszön vissza

Az idén 30 éves díjat plakátpályázat is köszönti; Klebercz Kriszta (MOME) terve

hirlevel legjobb formak

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317