Logomain

Merre tovább? Tendenciák a New York Fashion Weeken

By Kiss Imola 2009. szeptember 28. 10:25

szerk at hg dot hu

1_alexander_wang_proenza_schouler20130602-27858-ut2fra.gallery

New York Fashion Week 2009: Alexander Wang és Proenza Schouler

2_narciso_rodriguez_calvin_klein20130602-27858-1e2193v.gallery

New York Fashion Week 2009: Narciso Rodriguez és Calvin Klein

3_elise_overland_phillip_lim20130602-27858-t42x6i.gallery

New York Fashion Week 2009: Elise Overland és Phillip Lim

4_oscar_de_la_renta_carolina_herrera_ralph_lauren20130602-27858-1jwh07p.gallery

New York Fashion Week 2009: Oscar de la Renta, Carolina Herrera és Ralph Lauren

5_anna_sui_dvf_donna_karan20130602-27858-1i1ton2.gallery

New York Fashion Week 2009: Anna Sui, Diane von Fürstenberg és Donna Karan

6_rodarte_marc_jacobs20130602-27858-jzhmqw.gallery

New York Fashion Week 2009: A Rodarte-nővérek és Marc Jacobs

7_threeasfour_michael_cushnie_et_ochs20130602-27858-1m8jl0p.gallery

New York Fashion Week 2009: Threeasfour, Michael Kors, Cuschnie et Ochs

8_koi_suwannagate_zero_and_maria_cornejo20130602-27858-1tzpejp.gallery

New York Fashion Week 2009: Koi Suwannagate és a Zero + Maria Cornejo

9_zac_posen_altazurra20130602-27858-u696lg.gallery

New York Fashion Week 2009: Zac Posen és az Altazurra

10_marc_jacobs_calvin_klein_y-320130602-27858-71yoiy.gallery

New York Fashion Week 2009: MArc Jacibs, Calvin Klein és az Y-3

Óvatos tapogatózás jellemzi az amerikai divatot a gazdasági válság árnyékában.

Különösen nagy jelentőséggel bírt az idén szeptember 10-17 között megrendezett divathét a New York-i divat számára. Az ezt megelőző hónapokban vált ugyanis igazán szorongatóvá a gazdasági válság, amely többek közt a magazinok hirdetéseinek rohamosan zsugorodó számában manifesztálódott, de a fiatal, kevésbé kiforrott tervezőknek is komoly hadműveletekbe került fennmaradni.

S bár az amerikai magazinok, áruházak és divattervezők összefogásával életre hívott Fashion’s Night Out, melyet az első napon rendeztek meg, sikerrel buzdította vásárlásra az embereket, a tervezők mégsem alapozhattak erre. Így a fő kérdés 2010 tavaszára készülve az volt: bátor lépéseket téve újítani, vagy eladható, biztos megoldásokra alapozni? Megpróbáljuk számba venni, mit láttunk.

Alexander Wang showját nagy várakozás előzte meg, és nem is okozott csalódást rajongóinak. Kétségkívül övé volt az egyik legmerészebb, legnyersebb kollekció. Ötletes módon dekonstruálta az amerikai divatra tipikusan jellemző sportos karakterjegyeket, főszerepbe helyezte a melegítők vastag pamutját és a bőrt. Kérdés azonban, hogy formakísérleteivel, melyek kevésbé illeszhetők a hétköznapi viseletbe, tud-e új vevőket vonzani. Ugyancsak a sport inspirálta a Proenza Schouler tervezőit, akik a szörfös szubkultúra színeit és formáit ügyesen helyezték emelkedettebb környezetbe. A nőies sziluetteken emészthetővé vált a batikolt minta és a neoprén ruhákról ismert cikk-cakk öltés is, nem nehéz megjósolni, hogy a vagány nagyvárosi stílus hamar követőkre talál.

Érzékelhető volt némi enyhülés a megelőző szezonokat uraló szigorúsághoz képest. A korábbi futurisztikus, kemény sziluetteket többek közt Narciso Rodrigueznél és Calvin Kleinnél is puhább vonalvezetés váltotta. Előbbi lazított következetesen testtudatos hozzáállásán és hagyta, hogy a test idomuljon az anyaghoz. Francisco Costa célja az volt, hogy a ruhák olyan keresetlennek tűnjenek, mintha csak egy egyszerű pólót viselnénk. Ezért a formát sok esetben az anyag esése adta meg, a hangsúly a textúrára és a felületi hatásokra tolódott. Még azok a dizájnerek is, akik tavaszi szemléhez képest szokatlan módon ragaszkodtak a bőr használatához, igyekeztek kerülni a robosztus látványt. Elise Overland például ráncolással próbált finomítani a dzsekik rockos élén, Phillip Lim perforálással tette könnyedebbé felsőrészeit.

Érdekes módon az Upper East Side-i luxus nagykövetei közül egyedül Oscar de la Renta kapott igazi elismerést, aki anélkül tudott frissíteni klasszikusain, hogy lebutította volna őket. Sajnos többen voltak, akik nem találták a hangot 2010 tavaszára. Carolina Herrera kísérletei nehézkesnek és erőltetettnek bizonyultak, agyonnyomva a rá jellemző eleganciát, míg Ralph Lauren túlságosan szájbarágó módon idézte fel a 30-as évek elszegényedett munkásainak öltözetét. Más húzónevek, mint Anna Sui, Diane Von Fürstenberg vagy Donna Karan pedig egyszerűen nem merészkedtek jól körülhatárolható területükön túlra.

Teljesen elütött a hagyományosan tavaszinak vélt hangulattól a Rodarte nővérek borús, gótikus, sötét bordóval, feketével operáló kollekciója. Ettől függetlenül érezhető náluk a folyamatosság, ahogyan víziójuk évszakról évszakra organikusan formálódik. Ők valódi laboratóriumi felfedezésként fogják fel az alkotást: a legkülönbözőbb anyagokat égetéssel, smirglivel, festéssel manipulálják, majd ezekből kötik, fonják, illesztik össze az öltözékeket. Látványos munkáiknak talán nem is a gyakran unalmas szóval jellemzett New York-i, hanem a párizsi haute couture bemutatókon lenne a helye.

Most is Marc Jacobs volt az a tervező, aki fittyet hányt a piaci helyzetre. Tökéletes színházi atmoszférát teremtett, mely egyszerre építkezett a balett és a japán kultúra hatásaiból. A bravúros stílusgyakorlat ellenére talán némi realitásérzék mégsem válna kárára: a paródiába fulladó fodorrengeteget, selyempantallókat és a blúz fölött viselt melltartókat nemhogy a BKV-n, de az E-Trainen is nehéz lenne elképzelni.

A szezon népszerű szabászati trükkje volt a kivágás. Rácshálós szoknyát és a legkülönbözőbb testtájakon „meglékelt” anyagokat egyaránt láthattunk, melyeket helyenként a japán bondázs elemei is kiegészítettek. A Threeasfour teljes koncepcióját a darabokra vágás alkotta: a hullámos kivágásokba áttetsző paneleket illesztettek. Nem mindenkinek sikerült ez ilyen ízlésesen, mert Michael Kors nemigen tudott szerepet adni a felszabaduló területeknek, a Cushnie et Ochs párosnál pedig egyenesen nevetségesen festettek a viselhetőséget teljesen kizáró rések.

A kevésbé ismert tervezők közül érdemes megemlíteni Koi Suwannagatet, aki tradicionális thai anyagokat, motívumokat és technikákat adaptált modern környezetbe, míg Zero + Maria Cornejo-t a természet és az építészet harca és kibékítése foglalkoztatta.

Ha átfogóbb képet akarunk mutatni a felsorakoztatott munkákból, azt mondhatjuk, hogy az olyan standardok helyét, mint az etnikus, virág- és állatminta, most átvették a Van Gogh zaklatott ecsetvonásait idéző, vagy pedig fotókról nagyított, torzított minták. Sokan egyszerűen a nagy színtömbök erejére hagyatkoztak, legyenek bár halvány vagy harsány árnyalatok. Nem maradt ki az örökzöld matrózcsík sem. Úgy tűnik, a 80-as évek túlburjánzó őrülete lecsengőben, helyette megjelent néhány 60-as, 70-es évekre jellemző szabásvonal, például Zac Posen kabátjain és minidresszein vagy az Altuzarra ruháin. Bár kiegészítők terén az agresszív sarkak és platformok továbbra is uralkodóak maradnak, rég nem látott ismerősként üdvözölhettük a lapos talpú cipőket, erre voksolt Marc Jacobs, Calvin Klein és a Y-3 is.

Nem mondhatnánk, hogy ez egy kirobbanó szezon lett volna, sokkal inkább óvatos tapogatózás. Attól függetlenül, hogy akadtak tervezők, akik kockázatot vállalva keresnek kiutat az ingatag helyzetből, a többség nem mert túl nagyot lépni. A nagy változásokra, legalábbis New Yorkban, még várnunk kell.


További képek a wwd.com-on.

design, new york, divat, magazin, calvin klein, 2009, narciso rodriguez, new york fashion week, usam egyesült államok, amerikai divat, marc jacobs, alexander wang, proenza schouler, donna karan, diane von fürstenberg, francisco costa, elise overland, phillip lim, oscar de la renta, carolina herrera, anna sui, rodarte-nővérek, threeasfour, michael kors, cuschnie et ochs Icon_print

New York Fashion Week 2009: Alexander Wang és Proenza Schouler

New York Fashion Week 2009: Narciso Rodriguez és Calvin Klein

New York Fashion Week 2009: Elise Overland és Phillip Lim

New York Fashion Week 2009: Oscar de la Renta, Carolina Herrera és Ralph Lauren

New York Fashion Week 2009: Anna Sui, Diane von Fürstenberg és Donna Karan

New York Fashion Week 2009: A Rodarte-nővérek és Marc Jacobs

New York Fashion Week 2009: Threeasfour, Michael Kors, Cuschnie et Ochs

New York Fashion Week 2009: Koi Suwannagate és a Zero + Maria Cornejo

New York Fashion Week 2009: Zac Posen és az Altazurra

New York Fashion Week 2009: MArc Jacibs, Calvin Klein és az Y-3

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317