Logomain

Philippe Starck, a nagy varázsló

By HomeGarden 2003. július 25. 00:00

szerk at hg dot hu

Philippe Starck londoni szállodái minden képzeletet felülmúlnak. A világhírű építész, bútor- és formatervező, újszerű fogkefék, ajtókilincsek és citromfacsarók alkotója, vagy egyszóval a designvilág rosszcsontja. <br/>

Philippe Starck londoni szállodái minden képzeletet felülmúlnak. A világhírű építész, bútor- és formatervező, újszerű fogkefék, ajtókilincsek és citromfacsarók alkotója, vagy egyszóval a designvilág rosszcsontja.
Philippe Starck-ot valószínűleg nem kell bemutatni a design és az építészet iránt érdeklődő közönségnek. A világhírű építész, tanár, bútor- és formatervező, újszerű fogkefék, ajtókilincsek és citromfacsarók alkotója, vagy egyszóval a designvilág rosszcsontja. Az 52 éves művész, még mindig kisfiúsan merész, mitöbb szemtelen és fiatalosan maximalista.

:image_6278

A 90’-es évek közepén, Jan Schrager hotellánc-tulajdonosnak az az ötlete támadt, hogy Londonban nyit szállodát. Philippe Starck már számos szálloda tervezésében működött együtt Jan Schrager-rel. Starck volt a tervezője, a New Yorkban található Royalton és Paramount hoteleknek, a Delano szállónak, mely Miami Beach partjainál várja a vendégeket és a Hollywood-i Mondrian hotelnek. A két ember páratlan kreativitása eredményezte a „boutique hotelek” új koncepciójának megteremtését. Jan Schrager, a Covent Garden régiót szemelte ki a szálloda helyszínéül, mely London igen népszerű és hangulatos része. Színházak, koncerttermek, galériák, kávézók és éttermek sora fogadja a látogatókat. Covent Garden, a Trafalgar Square közelségében, a város szívében leledzik.

6122_cikk20130531-31141-39nxe.gallery

A St. Martin Hotel a St. Martin templom keskeny utcácskájában található. Az ősi templom és az ultramodern üvegépület provokatív összhatását tovább fokozzák a háttérben található, tradícionális, szürke angol házak. A szokatlanul magas sárga forgóajtó az első sokkoló látvány. Úgy érezzük mintha színházi függöny előtt állnánk, és az előadás csak ránk várna. Az előcsarnok már méretében is impozáns, a legszembetűnőbb, mégis az a szokatlanság, ami összekombinálhatatlannak tűnő dolgokat varázsol egymás mellé. Starck minden elképzelhetőt megtesz azért, hogy érzelemvilágából és hangulataiból kizökkentse a látogatót. A hat fehér oszlopfő az ősi egyiptomi templomok pompáját sugározza. De van itt kicsi színes kertitörpe; hatalmas, fából készült sakkfigura; XVI. Lajos-korabeli íróasztal; háromlábú bronzkarosszék, női cipőben és aranyfogakat idéző dohányzóasztalok.

A belső térről alkotott első benyomásunk az, hogy az épület nem más, mint fantasztikus ötletek végtelen tárháza. Starck nem szab korlátokat az anyaghasználatban sem: fa, gránít, színezett üveg, fém, bronz, márvány, króm, tükör, kockakő, textíliák, fotók, kitömött állatok, szőrme, gyapjú, bőr, műanyag, kitűnően megfér egymás mellett.

Starck azt, az anyagot használja, melyet a legtökéletesebbnek tart, az ár nem lehet akadály. Ez meglehetősen egyedi elgondolás, főleg, annak tudatában, hogy Schrager mennyit áldozott Starck egyes ötleteire.

A határtalanság mintapéldánya, a hotelben található, Asia de Cuba étterem megvalósítása. Ismét találkozhatunk a hat oszlopos motívummal, amit könyvespolcok, miniatűr televíziók és színes virágcserepek díszitenek. Minden asztal felett villanykörték lebegnek szinte láthatatlan vastagságú drótokon, az étterem teljes légterét átszőve.

Az étterem mellett található a Light Bar (Fény Bár), ahová színpompás, éles fények csalogatják a vendégeket. Magastámlájú székekből élvezhető a tetszőlegesen kiválasztott fényhatás: piros, sárga, zöld vagy lila. Akárcsak a szobákban, melyek fehérségét, gombnyomásra változtatható fények színe és intenzitása tompítja. Esténként, amikor a hotelablakok különböző színekben pompáznak, a hotel egy kincsesládára emlékezteti az elhaladókat.

Starck nemcsak a színek és formák tradícióit rombolja le könnyedén, hanem a megszokott arányok és méretek is elrugaszkodnak a realitás talajáról. Ha egy szófáról van szó, szokatlan hosszúsága vonzza tekintetünket, amikor egy bárpultra gondolunk, akkor hatalmas méretű, tündöklő tükrök ejtenek rabul, ha pedig egy virágváza, a kiszemelt tárgy, akkor bokor méretű csokor tárolására kell alkalmasnak lennie. Philippe Starck-nak minden túlságosan kicsi. Mindent „Starckosít” egy csöppet, hogy a megszokott végül valami újdonsággá váljon.

Ez talán még szembeötlőbb Starck legújabb londoni hotele esetén. A Sandersonban, a színháziasság és a szokatlanság ölt testet. A hall teljes egészében áttetsző fehér kelmével borított. A széles teret két, valószínűtlenül hosszú tárgy tartja össze. Az ezüst szófa, hűvös kék selyembe öltöztetve és a recepció sárga kijelzője, elegáns nőalakkkal a végében, kompozíciós rendező elemként is szolgál. A harmadik domináns tárgy az előtérben, a faborítású tálaló, mely rokokó reprodukció és szigorúan a 18. századi francia bútorkészítés szabályai szerint készült. A kortárs alkotók antik stílusú bútorait, 21. századi tárgyak ékesítik.

A női ajkat formáló szófa, a bejárattal szemben, szintén központi díszítőeleme az előcsarnoknak. A Napóleon-kori, empír stílusú karosszék karfái hattyút mintáznak. A szálloda boltját lila és sárga díszekkel maratott tükör borítja. Starck mindenben a kifejezés maximumát keresi. Számára a liftkabin, nem csupán a közlekedés funkcionális eszköze, hanem valami, amit akár égboltszerűen is megvalósítható. A hatást holografikus képek segítik. Sokan kizárólag ezért az égutazásért keresik fel a hotelt.

De említhetnénk az egyedülálló italkínálatot is, mely szintén kiemeli a hotelt a szállodák sorából. 130 különböző fajta vodka várja a vendégeket a bárban. Ami mindenképpen szót érdemel még, az a fürdő. Fehér függönyök osztják fel a meghökkentő alakú teret, ha a bejáratban nézőnek érezhettük magunkat, akkor most a színpadra kerültünk.

Philippe Starck elvarázsolt tereket alkot, miközben minket is elvarázsol.

A londoni összeállítás elkészítését a British Airways és a British Council támogatta. Köszönet érte.

design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317