Logomain

Szecessziós magyar bútorkincsek az Iparművészetiben

By Ongrádi Melinda 2009. szeptember 22. 21:00

szerk at hg dot hu

Szeptember 25-étől a magyar szecesszió bútortervezői előtt tiszteleg kiállításával, amely a „Kőszálon termett sajgó liliom” címet kapta. A kiállítás 110 bútort vonultat fel 30 tervezőtől, emellett közel 50 tervvel és ugyanannyi archív fényképpel teszi teljessé a körképet. A cím idézet egy Molnár Ferenc-műből, Az üvegcipőből, amely egy cselédlány és egy bútorrajzoló szerelméről szól. Az idézet szimbolikus értelmű, és kiválóan érzékelteti a magyar szecesszió jellemzőit: a rövid életű (csak mintegy két évtizedig tartó) stílusirányzat egzotikus, messze földről idekerült törékeny virágként élt az akkori, sokszor értetlen társadalmi-művészeti környezetben.

Szeptember 25-étől az Iparművészeti Múzeum a magyar szecesszió bútortervezői előtt tiszteleg kiállításával, amely a „Kőszálon termett sajgó liliom” címet kapta. A cím idézet egy Molnár Ferenc-műből, Az üvegcipőből, amely egy cselédlány és egy bútorrajzoló szerelméről szól. Az idézet szimbolikus értelmű, és kiválóan érzékelteti a magyar szecesszió jellemzőit: a rövid életű (csak mintegy két évtizedig tartó) stílusirányzat egzotikus, messze földről idekerült törékeny virágként élt az akkori, sokszor értetlen társadalmi-művészeti környezetben. A kiállítás 110 bútort vonultat fel 30 tervezőtől, emellett közel 50 tervvel és ugyanannyi archív fényképpel teszi teljessé a körképet.

Szecessziosbutor_120130602-27858-1a57kkq.gallery

A magyar szecesszió a 19. század utolsó évtizedében indult, a historizmus és eklektika ellenáramlataként. Az akkoriban gyűjtött magyar népi motívumkincseket is felhasználó magyaros szecesszió megteremtője Lechner Ödön, ő és követői (Komor Marcell, Jakab Dezső, Bálint Zoltán, Jámbor Lajos, Faragó Ödön, Nagy Lázár) számos alkotásukkal tették ismertté a stílusirányzatot, nemcsak az építészetben, de a bútortervezésben is. A kiállítás egyik legkiemelkedőbb darabja Erzsébet királyné kertipavilon-berendezésének mása, amelyet a londoni Victoria & Albert Múzeumtól kölcsönözték a kiállításra; az együttes Faragó Ödön tervei alapján készült. Látható lesz azonban más különlegesség is: a szabadkai városháza berendezéséből két, Komor Marcell tervezte karosszék.

A magyaros szecesszió darabjai mellett a nemzetközi áramlatok hatását mutató alkotások is létrejöttek; a legkiválóbbak Horti Pál, Spiegel Frigyes, Vidor Emil és Rippl-Rónai József nevéhez köthetők. A Gödöllői Művésztelep alkotói, Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Undi Mariska, illetve Toroczkai Wigand Ede és Kós Károly bútorait viszont az erdélyi magyar népművészet ihlette. A kiállítás utolsó szakasza, amely Lajta Béla, Kozma Lajos, Vágó József, Maróti Géza, Menyhért Miklós bútorait mutatja be, már átvezet az art decóba.

A kiállításon olyan tervezők munkásságát is bemutatják, akiktől bútorok sajnos nem maradtak fenn. Az ő műveiket archív felvételeken csodálhatják meg a látogatók. A korszak gyermekképének változását bemutatott gyerekszoba-tervek, míg a szecesszió szociális érzékenységét munkásbútor-pályázatok szemléltetik majd.

Az Iparművészeti Múzeum csütörtök esti NyitottHáz programsorozatának keretében előadások, tárlatvezetések is kapcsolódnak majd a kiállításhoz, amely 2010. március 28-ig lesz megtekinthető.

bútor, kiállítás, kiallitas, iparművészeti múzeum, kőszálon termett sajgó liliom, bútortörténet, szecesszió Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317